16/10/11

Πάνω από 30 χλμ ανοιχτά της Φουκουσίμα έχει φτάσει η ραδιενέργεια


 ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ  ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ....

Τόκιο, Ιαπωνία
Συγκεντρώσεις ιωδίου-131 και καισίου-134 «στα όρια ή παραπάνω» από το κανονικό, ακόμα και πέραν των 30 χιλιομέτρων ανοιχτά της Φουκουσίμα εντόπισαν οι επιστήμονες ανοιχτά της Ιαπωνίας. Στο νοσοκομείο με συμπτώματα έκθεσης σε υψηλή ποσότητα ραδιενέργειας μεταφέρθηκαν δύο εργάτες από τους περίπου 50 που παραμένουν στο λαβωμένο πυρηνικό εργοστάσιο, όπου παρά τις προσπάθειες παραμένουν τα προβλήματα ψύξης σε τρεις αντιδραστήρες.


Η ραδιενέργεια της Φουκουσίμα έχει εξαπλωθεί στη θάλασσα. Σύμφωνα με στοιχεία Ιαπώνων επιστημόνων σε μετρήσεις που έγιναν 30 χλμ. ανοιχτά των ιαπωνικών ακτών ανιχνεύθηκαν «μετρήσιμες» συγκεντρώσεις ιωδίου-131 και καισίου-134.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) «οι συγκεντρώσεις ιωδίου-131 ήταν στα όρια ή παραπάνω από αυτό που ορίζουν οι κανόνες στην Ιαπωνία, ενώ τα επίπεδα καισίου ήταν πολύ κάτω από αυτά τα όρια».


Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, το Εργαστήριο Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Μόνακο έχει ήδη λάβει τα στοιχεία για μελέτη.


Στο νοσοκομείο με συμπτώματα έκθεσης σε υψηλή ποσότητα ραδιενέργειας μεταφέρθηκαν δύο εργάτες από τους περίπου 50 που παραμένουν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου παρά τις προσπάθειες παραμένουν τα προβλήματα ψύξης στους τρεις αντιδραστήρες.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τρεις εργάτες προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα 3 όταν ήρθαν σε επαφή με ραδιενεργό νερό.


Εκτέθηκαν σε 170-180 mSv (μιλισιβέρτ) ραδιενέργειας όταν η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση για τους εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο είναι 250 mSv.


Εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο διευκρίνισε ότι αν και οι εργάτες φορούσαν προστατευτικές στολές, το νερό πέρασε μέσα από αυτές βρέχοντας τα πόδια τους. Δύο από αυτούς έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, η κατάστασή τους δεν ήταν εξαρχής γνωστή.


Πολλοί άλλοι από τους 50 ηρωικούς εργαζόμενους έχουν τραυματιστεί, αναφέρει το BBC, αλλά παραμένουν στη Φουκουσίμα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που μετρά σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς να φαίνεται προοπτική οριστικής επίλυσης.


Ραδιενέργεια σε τρόφιμα


Εντωμεταξύ, οι μετρήσεις έδειξαν ότι βρέθηκε ραδιενεργό καίσιο 1,8 φορές πάνω από το κανονικό σε λαχανικό που καλλιεργείται σε ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.


Μόλυνση από ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε διάφορα λαχανικά κοντά στην Φουκουσίμα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα, 240 χιλιόμετρα νότια της μονάδας. !!!


Οι Αρχές έχουν ζητήσει μάλιστα από τους κατοίκους σε ολόκληρο το νομό της Φουκουσίμα να μην τρώνε συγκεκριμένα είδη λαχανικών και γεωργικών προϊόντων της περιοχής τους λόγω κινδύνου μόλυνσης από ραδιενέργεια.


Την ίδια ώρα, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο νερό του Τόκιο έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα κινδύνου.


Σε ό,τι τον απολογισμό της καταστροφής η ιαπωνική αστυνομία ανέφερε την Πέμπτη ότι ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι άφησε 9.811 ανθρώπους νεκρούς και 17.541 αγνοούμενους. Επιπλέον, 2.779 άτομα τραυματίστηκαν ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι.


Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία από το 1923, όταν ένας σεισμός στο Τόκιο είχε προκαλέσει περισσότερους από 140.000 θανάτους, πολλοί όμως από φωτιά που ακολούθησε τη δόνηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....