14/6/14

Ούτε τα αντιληακά υψηλής προστασίας προστατεύουν επαρκώς από τον ήλιο


Τα αντιληακά, ακόμη και αυτά με την υψηλή προστασία, δεν επαρκούν για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, καθώς και από το κακοήθες μελάνωμα, που αποτελεί τη θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του δέρματος.

Να σημειωθεί ότι το κακοήθες μελάνωμα είναι η 5η πιο συχνή μορφή καρκίνου στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κάθε χρόνο νοσούν από αυτή την ασθένεια πάνω από 13.000 άνθρωποι. Λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των ασθενών, το ίδρυμα Canser Research της Βρετανίας, ξεκίνησε να εκπονεί μελέτες προκειμένου να περιοριστεί και να καταπολεμηθεί η νόσος.

Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, η χρήση αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας SPF50 δεν προσφέρει πλήρη προστασία στο δέρμα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά απλά μειώνει την βλάβη του DNA, που προκαλείται από τον ήλιο και επιβραδύνει την εμφάνιση καοήθους μελανώματος σε ποσοστό 30%.

Το υπεριώδες φως του ήλιου βλάπτει το DNA στα κύτταρα της χρωστικής ουσίας του δέρματος και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, αναφέρει η σχετική έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής
Richard Marais, από το πανεπιστήμιο του Manchester, τονίζει ότι είναι γνωστό από καιρό πως η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος, αλλά το πώς συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως.

«Οι μελέτες αυτές μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί μελάνωμα. Η χρήση του αντηλιακού θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα στοιχεία για να προστατεύομαστε από τον ήλιο, όπως καπέλα και τα κατάλληλα ρούχα, ενώ θα πρέπει να αναζητούμε τη σκιά, όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός», καταλήγει ο Richard.

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....