29/12/17

Τα άγρια χόρτα της ελληνικής Γης – Ποια είναι, πως τα μαζεύουμε και πως τα καταναλώνουμε


Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο… Ο κατάλογος είναι µακρύς αν προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε τα χόρτα της Ελληνικής Γης!

  ΚΑΙ ΔΥΟ  ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ   

Τα χόρτα είναι πραγµατικά µία από τις πολυτιµότερες τροφές της παραδοσιακής µας διατροφής, γεγονός το οποίο πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι αµελούν. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονοµάζονται σε κάποιες περιοχές, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι απολύτως απαραίτητα για τον οργανισµό.

Aπό τα βασικότερα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και ξεχασμένα δυστυχώς από πολλούς είναι τα άγρια χόρτα. Τα φαγώσιμα αγριόχορτα φυτρώνουν σχεδόν παντού στην Ελλάδα και αυτό είναι ευλογία. Ακόμη και λίγα χιλιόμετρα έξω από τις πόλεις μπορούμε να βρούμε περιοχές όπου μπορούμε να μαζέψουμε άγρια χόρτα.Πόσο μάλλον όταν μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των κατοίκων της Κρήτης οφείλεται και στην κατανάλωση άγριων χόρτων.

Τα άγρια χόρτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, δεν περιέχουν λίπη και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ακόμη ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων φαίνεται πως είναι μικρότερος όταν καταναλώνονται συστηματικά χόρτα. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα χόρτα αυτά, καθώς και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.



Ραδίκια

Από τα αγαπημένα άγρια χόρτα της Μεσογείου. Διακρίνονται στα άγρια και τα ήμερα ραδίκια ή αλλιώς αντίδια. Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση σε σχέση με τα ήμερα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο. Η αφθονία τους σε Β-καροτένιο θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.



Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη. Τρώγονται κυρίως βραστά, αλλά και ωμά σε σαλάτες.



Το ραδίκι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός του αποτελεί ένα τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού.




Αγριοζοχός
Το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες κυρίως αλλά και σε χορτόπιτες. Είναι πηγή ασβεστίου και σιδήρου ενώ πλούσια είναι η συγκέντρωσή του σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αγριοζοχός‐Urospermum picroides

Η γεύση του είναι πικρή, ωστόσο προσθέτοντας λίγο χυμό λεμόνι θα απολαύσετε ένα καταπληκτικό και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο. Αξιοποιήστε όμως και το ζωμό του, όπως εικάζει η λαϊκή ιατρική. Λειτουργεί θεραπευτικά σε ασθένειες του ήπατος.

Τσουκνίδα
Ένα άγριο χόρτο πλούσιο σε σίδηρο αλλά και σε β-καροτένιο, συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.


Από τις τσουκνίδες, συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού, ενώ ο κνησμός που προκαλεί συνήθως το άγγιγμα τους, εξουδετερώνεται εντελώς με το βράσιμο. Τη χρησιμοποιούμε σε χορτόπιτες κυρίως, μαζί με άλλα χόρτα


Άγριο καρότο
Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και το κοινό καρότο (είναι αντικαρκινικά).

Άγριο καρότο – Daucus carota

Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα –μοιάζει με το άρωμα του μαϊντανού.


Ταραξάκος



Ο ταραξάκος ή αγριομάρουλο ή πικραλίδα είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α φαίνεται να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κοινού μαρουλιού, ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλιο στο οποίο οφείλεται και η έντονη διουρητική του δράση.
Βοηθάει σε προβλήματα λειτουργίας του ήπατος καθώς και σε προβλήματα δυσπεψίας.


Γλιστρίδα ή Αντράκλα
Ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πράσινο σαλατικό της μεσόγειου είναι και η γλιστρίδα. Παράγεται κυρίως στην Κρήτη.


Είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ. Το α-λινολενικό οξύ ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε κάλιο αποτελεί επίσης φυσικό διουρητικό και μειώνει την πίεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Πως  μπορούμε να νοστιμίζουμε και τις χειμωνιάτικες σαλάτες μας με αντράκλα.



Λάπαθο
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αναιμία και αιμορροΐδες.

 Χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή γεύση.


Το λάπαθο μάλιστα, όσον αφορά τη συγκέντρωση των φλαβονοειδών, έχει διπλάσια ποσότητα κερκετίνης από το κρεμμύδι, το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτική πηγή του φλαβονοειδούς αυτού.


Σταμναγκάθι ή Ραδίκι του βράχου
Το σταμναγκάθι είναι ένας αγκαθωτός θάμνος που φύεται κοντά σε ακτές. Η ονομασία του οφείλεται σε μια παλιά συνήθεια των Κρητικών, οι οποίοι με τους θάμνoυς αυτούς σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών, για να μη μπαίνουν ζωύφια μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Διοσκουρίδη, αποτελούσε φάρμακο στην αρχαιότητα.

Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος της οικογένειας των ραδικιών το οποίο ανήκει στο γένος (Cichorium) και στην οικογένεια των (Compositae).

Στην Κρήτη έχουν το σταμναγκάθι σε μεγάλη εκτίμηση. Συλλέγεται και τρώγεται με λάδι και ξύδι, όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης. Η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι και άνηθο.

 ΔΕΣ ΕΔΩ   Σταμναγκάθι - καλλιέργεια


Καυκαλήθρα
Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει.

Τορδύλιον το Άπουλον , καυκαλήθρα, 

Την χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.


Γαλατσίδα
Αποτοξινωτική, δροσιστική, πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η γαλατσίδα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα άγρια χόρτα.


Οι γαλατσίδες πριν ανθίσουν είναι δροσερές και ζουμερές κι έτσι τρώγονται ωμές, χαρίζοντας τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους στα άλλα σαλατικά.


Σε συνδυασμό με ωμά άγρια σταμναγκάθια, λεμόνι και αγνό ελαιόλαδο αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες κρητικές σαλάτες. Μαγειρεύεται επίσης φρικασέ, γιαχνί.

Γαλατσίδα Reichardia picroides-Συνώνυμα: Reichardia macrophylla, Picridium vulgare.-Ραϊχάρντια η πικροειδής, Πικραλίδα, Γαλακτίτις, Γαλακτίδα, Αγαλατσίδα, Λαγόψωμο, Αλευράκι.-Περιγραφή, Βιότοπος, Συλλογή: Είναι πολυετής πόα, με ύψος 20-40 εκατοστά, με βλαστό όρθιο, διακλαδιζόμενο, γαλαζωπό και με πασσαλώδη ρίζα. Τα κατώτερα φύλλα είναι πτεροσχιδή ενώ τα υπόλοιπα οδοντωτά, ελαφρά σαρκώδη.Τα ερμαφρόδιτα άνθη έχουν κίτρινο χρώμα σε ταξιανθία κεφάλιο, περίοδος ανθοφορίας από το Μάρτιο-Μάιο. Ο σπόρος αχαίνιο, διαθέτη πτητικά όργανα που διευκολύνουν τη διασπορά του φυτού.Φύεται σε όλη τη χώρα σε καλλιεργούμενα και ακαλλιέργητα γόνιμα εδάφη, σε βραχώδεις περιοχές και σε σκουπιδότοπους. Συλλέγεται όλο το υπέργειο τμήμα πριν την ανθοφορία του, όλο το φυτό περιέχει γαλακτώδη χυμό.Εδωδιμότητα:Οι γαλατσίδες καταναλώνονται ωμές ή μαγειρεμένες πριν ανθίσουν, έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και μια ελαφρά γλυκύτητα. Προστίθενται σε σαλάτες μαζί με άλλα σαλατικά ωμά ή μαγειρεμένα με άλλα χόρτα, γιαχνί, τσιγαριστές και συνοδεύουν άριστα πιάτα με κρέας.Οι ρίζες τρώγονται ωμές ή μαγειρεμένες.Θεραπευτικές ιδιότητες:Η γαλατσίδα είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει αποτοξινωτικές, δροσιστικές, καρδιοκινητικές, αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες.Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ 


Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε πως τα άγρια χόρτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία H κερκετίνη και η καμφερόλη είναι τα φλαβονοειδή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χόρτα και η ευεργετική τους επίδραση, όσον αφορά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι άξια ενδιαφέροντος και έρευνας και καθιστούν τα χόρτα ως τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C καθώς και σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τα ήμερα χόρτα είναι από τα τρόφιμα που απορροφούν ιδιαίτερα τα φάρμακα κατά τον ψεκασμό, που πολλές φορές γίνεται κατά την καλλιέργειά τους. Γι’ αυτό τα άγρια χόρτα, που είναι δυσεύρετα, αποτελούν πραγματικό διατροφικό θησαυρό.




Πώς μαζεύουμε τα χόρτα;

Η καλύτερη ώρα για να μαζέψουμε τα χόρτα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι μόνο τα φύλλα και τα βλαστάρια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναβλαστήσει. Δεν ξεριζώνουμε ποτέ τίποτα. Μαζεύουμε μόνο όσα χόρτα χρειαζόμαστε για μία ή δύο ημέρες. Δεν κάνουμε σπατάλη στους πόρους της φύσης, μαζεύοντας περισσότερο από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι τα χόρτα δε διατηρούνται στο ψυγείο (βρασμένα ή ωμά), για πολλές ημέρες.


Πώς τα συντηρούμε;

Μην τα πλένετε, αν σκοπεύετε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν. Τινάζουμε να φύγουν τα πολλά χώματα, αφαιρώντας τα χοντρά και κίτρινα φύλλα. Τα κλείνουμε σε τάπερ ή σε καθαρές σακούλες, από τις οποίες έχετε αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, στο κάτω μέρος του ψυγείου.




Σωστό πλύσιμο

Δεν τα μουλιάζουμε στο νερό, γιατί χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα ξεπλένουμε γρήγορα με κρύο νερό. Εάν προορίζονται για άμεση κατανάλωση τα μουσκεύουμε για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένουμε προσεκτικά.


Πώς τα καταναλώνουμε;

Είναι κανόνας: Χόρτα, λαχανικά και φρούτα καταναλώνονται ωμά για να διατηρήσουν ανέπαφα, όσο είναι δυνατόν, τα θρεπτικά τους συστατικά. Αναλογιστείτε μόνο το εξής: ένα γρήγορο βράσιμο 4 λεπτών καταστρέφει το 75% των βιταμινών που περιέχουν! Ο ατμός είναι καλή λύση.
Εάν τα βράσετε, βάλτε ελάχιστο νερό, το αφήνετε να κοχλάσει και μετά τα ρίχνετε μέσα. Μετά το βράσιμο τα βγάζουμε αμέσως από το νερό. Διαφορετικά καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν, θα μυρίσουν άσχημα και γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.



Μικρά μυστικά

  • Τα περισσότερα είναι πικρά, γι’ αυτό τα βράζουμε και προσθέτουμε αρκετό λεμόνι.Ταιριάζει με τα περισσότερα χόρτα και ενδυναμώνει τις βιταμίνες που περιέχουν.
  • Χρησιμοποιήστε το νερό όπου τα βράσατε για: μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
  • Μπορείτε να κάνετε ζωμό, για να νοστιμίσετε φαγητά κάποια άλλη στιγμή.
  • Το ξύδι αλλοιώνει λιγότερο από το λεμόνι την γεύση τους 

Πηγή: naturanrg.gr μέσω share24.gr

Το διαβάσαμε από το: Έρευνα: Τα Άγρια Χόρτα της Ελληνικής Γης – Ποια είναι, Πως τα Μαζεύουμε και Πως τα Καταναλώνουμε http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/12/blog-post_343.html#ixzz51...


ΔΕΙΤΕ



Σέσκουλο Beta maritima


Σέσκουλο Beta maritima Επιστημονική ονομασία: Beta maritima L. Κοινές ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζι Περιγραφή, Βιότοπος, Συλλογή:Είναι πολυετές ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει έως τα 50 εκατοστά. Έχει μίσχο σε λευκό, κιτρινωπό ή κοκκινωπό χρώμα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, πράσινα, κατσαρά, αρκετά σκληρά με ωοειδές ή τριγωνικό σχήμα.
Τα άνθη του είναι ταξιανθίες, μικρά και πρασινωπά.Το συναντάμε σε υγρά εδάφη και σε χωράφια που ποτίζονται. Το αυτοφυές Beta maritima – άγριο σέσκουλο το βρίσκουμε σε παραθαλάσσιες αμμώδεις τοποθεσίες και έχει μικρότερα φύλλα, είναι ο άγριος απόγονος των καλλιεργούμενων τεύτλων.









Επιστημονική ονομασία: Sinapis alba L.

Συνώνυμα: Brassica alba, Brassica hirta, Rorippa coloradensis, Sinapis alba ssp. Dissecta, Bonnania officinalis, Leucosinapis alba, Eruca alba.

Κοινές ονομασίες: Πικρίδι, λευκό σινάπι, βρούβα, λαψάνα, αγριοσινάπια, σινιάβρη, γλυκοβρούβες, λαψανόβρουβα, κάψα, καψανθός.

Περιγραφή, Βιότοπος, Συλλογή:

Είναι μονοετές, ποώδες φυτό, με όρθιο διακλαδιζόμενο βλαστό, αραιά τριχωτός και με ύψος έως 80 εκατοστά.

Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγή, λοβωτά και άνισα οδοντωτά, τα κατώτερα είναι μεγαλύτερου μεγέθους.
Έχει κίτρινα άνθη, σε ταξιανθία βότρυ, με 4 πέταλα και 6 στήμονες, ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο ενώ ο καρπός κεράτιο 2-4 εκατοστά με λευκές τρίχες και με 3 ανάγλυφες νευρώσεις στις πλευρές, ωριμάζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.
Είναι κοινό φυτό το συναντάμε σε όλη τη χώρα, σε ηλιόλουστα ασβεστώδη εδάφη, σε χέρσες εκτάσεις, καλλιεργούμενους και μη αγρούς και σε άκρες δρόμων.
Συλλέγονται τα φύλλα, οι τρυφεροί βλαστοί και οι σπόροι. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί έχουν μία πικάντικη γεύση και τρώγονται ωμά, σαν αρωματικό σε σαλάτες ή σε χορτόπιτες. Από τους σπόρους όπως και των άλλων ειδών του γένους παράγεται η μουστάρδα.

  • Στη χώρα μας συναντάμε πέντε είδη από τα οποία τρία είναι τα πιο γνωστά, το Sinapis Alba ή Λευκό Σινάπι, το Sinapis Nigra ή Brassica nigra ή Μαύρο Σινάπι και το Sinapis Arvensis ή Άγριο Σινάπι.

Καλλιεργείται για τους σπόρους, για τη παρασκευή της μουστάρδας , ως καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, ή ως χλωρή λίπανση , είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, αν και πιθανότατα προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου.

Συστατικά:

Περιέχει θειογλυκοζίτες, σιναλμπίνη, σιναπικό οξύ, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και τις βιταμίνες Α, θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β6).


Θεραπευτικές ιδιότητες:

Όλες οι βρούβες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, έχουν τονωτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και μας δίνει την αίσθηση ευεξίας. Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει πως η βρώση του σιναπιού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέως εντέρου και του στομάχου.


Το λευκό σινάπι δρα ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, ορεκτικό, άφυσο, καθαρτικό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αποχρεμπτικό, αλλεργικό, τονωτικό και καυστικό.
Το μαύρο σινάπι δρα ως ορεκτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αλλεργικό και διεγερτικό. Χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα σε ρευματισμούς, μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, καθώς προκαλεί υπεραιμία.


Επίσης:

Ο σιναπόσπορος χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα καπνιστού κρέατος, βοδινού και κυνηγιού, ενώ εμπλουτίζει τη γεύση ξιδάτων αγγουριών και λάχανων. Οι αλευροποιημένοι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ή για την κατασκευή σπιτικής μουστάρδας.
Ένα εδώδιμο λάδι λαμβάνεται από το σπόρο το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή σαπουνιού.
Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για την συμβολή του στη βελτίωση του εδάφους, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Αντενδείξεις:

Οι υπερτασικοί να αποφεύγουν κάθε χρήση. Να αποφεύγεται η χρήση του σκέτου σιναπόσπορου γιατί είναι πολύ καυστικός, όπως και του αδιάλυτου σιναπόλαδου στο δέρμα γιατί προκαλεί εγκαύματα. Πιθανή αλλεργία στη μουστάρδα ειδικά σε παιδιά και σε εφήβους.
Στο Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικό σκοπό και σαν συντηρητικό των τροφών γιατί σταματά τη δράση των βακτηριδίων.

Τρόποι παρασκευής:

Οι σπόροι του σιναπιού χρησιμοποιούνται αλεσμένοι για καταπλάσματα ή έμπλαστρα.
Οι τρυφεροί του βλαστοί τρώγονται ωμοί ή βραστοί σαν σαλάτα. Επίσης προσθέτει πικάντικη νοστιμιά στις χορτόπιτες.
Το ζουμί από βρασμένα φύλλα σιναπιού μας βοηθά στη γρίπη.


  • Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, http://www.herb.gr




Άγριο σπαράγγι Asparagus Acutifolius










Άγρια Ρόκα Eruca vesicaria



ΒΙΒΛΙΑ 


1-ΒΟΤΑΝΑ 



ΒΟΤΑΝΑ by sam4941 on Scribd







2- ΑΥΤΟΦΥΗ ΧΟΡΤΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 
Εξαιρετική και πολύ χρήσιμη ταξινόμηση με φωτογραφίες, περιγραφή, επιστημονικό και κοινό όνομα, χρήση και ιδιότητες του κάθε φυτού ακόμα και μαρτυρίες από τους λίγους γέροντες που τα γνωρίζουν ακόμα.
Ένα μεγάλο μπράβο στη σπουδάστρια για αυτό τον οδηγό
Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
“ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΑΥΤΟΦΥΗ Ε∆Ω∆ΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ”
ΣΠΟΥ∆ΑΣΤΡΙΑ : ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ


ΑΠΟ ΤΟ - Περιπλανώμενος: Τα αυτοφυή χόρτα και οι ιδιότητές τους 


Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....