3/5/18

Από τα κινητά τηλέφωνα: Διπλασιάστηκαν οι κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι την τελευταία 20ετία – Τι έδειξε έρευνα


Νέοι φόβοι εγείρονται σχετικά με τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων στον καρκίνο του εγκεφάλου μετά από νέα επιστημονικά στοιχεία που αποκάλυψαν, ότι τα ποσοστά ενός κακοήθους τύπου όγκου έχουν διπλασιαστεί στην Μ. Βρετανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.


Οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να λάβει υπόψη τις μακρόχρονες προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους της ακτινοβολίας μετά από μια νέα ανάλυση, που αποκάλυψε μια πιο «ανησυχητική» τάση στους καρκίνους από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Public Health and Environment, έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν, ότι ο καρκίνος στον εγκέφαλο μπορεί να προκληθεί από διάφορους άλλους παράγοντες.

Καρκίνος από τα κινητά: Πώς έγινε η έρευνα

 

 

Η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να διερευνήσει την καταγεγραμμένη άνοδο ενός επιθετικού και συχνά θανατηφόρου τύπου όγκου του εγκεφάλου, που είναι γνωστός ως πολυμορφικό γλοιοβλάστωμα (Glioblastoma Multiforme - GBM).
Ανέλυσαν 79.241 κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου σε διάστημα 21 ετών, διαπιστώνοντας ότι οι περιπτώσεις GBM στην Αγγλία αυξήθηκαν από περίπου 1.250 το χρόνο το 1995 σε λίγο κάτω από 3.000 τα τελευταία χρόνια.
Οι επιστήμονες από τον οργανισμό Physicians’ Health Initiative for Radiation and Environment (PHIRE) υποστηρίζουν, ότι η αύξηση του γλοιοβλαστώματος “καλυπτόταν” μέχρι πρότινος από την συνολική μείωση της συχνότητας εμφάνισης άλλων τύπων όγκου στον εγκέφαλο.
Χθες το βράδυ η επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι ο αυξανόμενος ρυθμός των όγκων στον μετωπιαίο κροταφικό λοβό “αυξάνει την υποψία ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων ίσως συμβάλλει στα εγκεφαλικά γλοιώματα”.

Καρκίνος από τα κινητά: Αντικρουόμενες επιστημονικές θέσεις

Το 2015 η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Καινούργιους και Πρόσφατα Αναγνωρισμένους Κινδύνους Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες κινητής τηλεφωνίας με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων, ή άλλων καρκίνων της περιοχής της κεφαλής και του λαιμού.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το προηγούμενο έτος, έδειξε ότι η μακροχρόνια χρήση κινητού και ασύρματου τηλεφώνου τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες έρευνες.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, είναι "απίθανο" ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων, ωστόσο “δεν γνωρίζουμε αρκετά, ώστε να αποκλείσουμε εντελώς τον κίνδυνο”.
Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος οργανισμός προειδοποιεί, ότι, επειδή τα τηλέφωνα είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση, μπορεί να χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια μέχρις ότου τα ερευνητικά δεδομένα να είναι επαρκή, για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε πιο ισχυρά συμπεράσματα.
Η νέα μελέτη αναφέρει και άλλους αιτιώδεις παράγοντες -πέρα από την χρήση κινητών τηλεφώνων- που μπορεί να εξηγήσουν την αυξητική τάση του γλοιοβλαστώματος, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας από τις ακτινογραφίες, των αξονικών τομογραφιών και των επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα από τις δοκιμές ατομικής βόμβας!

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....