20/11/18

Δείτε τί μπορεί να προκαλέσουν τα πλαστικά δοχεία τροφίμων

Μπορούν οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πλαστικών δοχείων τροφίμων να επηρεάσουν την πίεση στο αίμα μας και ταυτόχρονα να δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν παρουσιάζουν μια μελέτη, βάσει της οποίας οι χημικές ουσίες (που υποτίθεται ότι είναι ασφαλείς και οι οποίες έχουν επιλεχθεί ως υποκατάστατο των επιβλαβών χημικών ουσιών σε πλαστικά δοχεία τροφίμων) μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση διαβήτη στον άνθρωπο.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μικρές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση των ανθρώπων που εξέτασαν και οι οποίες ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών δοχείων τροφίμων.



 Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ουσίες αυτές ευθύνονται για την εμφάνιση του διαβήτη σε πολλούς ανθρώπους. Οι εν λόγω ενώσεις DINP και DIDP αντικατέστησαν άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες αποδείχτηκε ότι επηρέαζαν την υγεία των ανθρώπων, όπως είναι η DEHP, η οποία, όπως οι ίδιοι ερευνητές απέδειξαν σε προηγούμενες έρευνες, έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν από την βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να επιτύχουν την αναδίπλωση του πλαστικού δοχείου τροφίμων. Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται και για την κατασκευή και άλλων προϊόντων οικιακής χρήσεως. Στη μελέτη παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με την αυξημένη πίεση του αίματος των ασθενών, εξαιτίας της ποσότητας των φθαλικών ενώσεων που κατανάλωναν, – περίπου 1,1 χιλιοστόμετρο υδραργύρου (mmHg) – και οι οποίες ήταν περίπου 10πλάσιες από το φυσιολογικό. Αποτέλεσμα της τεράστιας αυτής συγκέντρωσης υδραργύρου στο αίμα τους ήταν η υπέρταση.

Σε μια άλλη παράλληλη μελέτη των ερευνητών, σχετικά με τις επιπτώσεις στην ινσουλίνη του οργανισμού των ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι 1 στους 3 εφήβους που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα DINP είχαν υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ στα άτομα που παρουσίαζαν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα τους μόνο 1 στους 4 είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες ύστερα από την ανακάλυψη αυτών των αποτελεσμάτων εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στα σκεύη των τροφίμων και του ρόλου τους στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.ΕΚ ΤΟΥ www.tastyday.gr/

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....