Ένα συστατικό της μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ρυθμίζουν τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Ωστόσο, το εύρημα δεν σημαίνει πως θα αρχίσουν να τρώνε ανεξέλεγκτα σοκολάτες. Η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Hull διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σε μικρό αριθμό διαβητικών ασθενών, οι οποίοι έτρωγαν σοκολάτα με 70% κακάο.
Όμως ο βρετανικός οργανισμός Diabetes UK αντέτεινε ότι η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε ζάχαρη και λίπη ακυρώνει το όποιο όφελός της. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους διαβητικούς, καθώς συνήθως συνυπάρχουν με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και υπονομεύουν δραματικά την καρδιαγγειακή υγεία τους.
Στην πραγματικότητα, η καρδιοπάθεια αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ατόμων με διαβήτη. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Hull, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetic Medicine», έλεγξε την θεωρία ότι τα συστατικά της σοκολάτας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Στη μελέτη συμμετείχαν
12 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι επί 16 εβδομάδες έτρωγαν συστηματικά μπάρες σοκολάτας, άλλες εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες και άλλες όχι. Όσοι εθελοντές έτρωγαν την εμπλουτισμένη σοκολάτα παρουσίασαν βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ τους, καθώς μειώθηκε λίγο η ολική χοληστερόλη ενώ αυξήθηκε σημαντικά η «καλή» (η HDL) χοληστερόλη τους.
Οι βελτιώσεις αυτές παρατηρήθηκαν «δίχως να επηρεαστεί το σωματικό βάρος, ορισμένοι δείκτες φλεγμονής, η αντοχή στην ινσουλίνη ή το γλυκαιμικός έλεγχος (των ασθενών)», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Όπως λέει ο δρ Στήβεν Άτκιν, καθηγητής Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού, στο πανεπιστήμιο, οι βελτιώσεις στη χοληστερόλη χάρη στη σοκολάτα θα μπορούσαν να σημαίνουν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο πρέπει να ενταχθεί στο διαιτολόγιο των ατόμων με τύπου 2 διαβήτη ως τμήμα μιας ισορροπημένης προσέγγισης στην διατροφή και στον τρόπο ζωής τους», εξηγεί.
Ωστόσο, επιστήμονες από τον οργανισμό Diabetes UK εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να εκληφθούν από τους ασθενείς ως το «πράσινο φως» για να αρχίσουν να τρώνε ανεξέλεγκτα σοκολάτες. Οι ειδικοί του Diabetes UK υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι σοκολάτες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις κακάο περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπών και ζάχαρης και σε ενδεχόμενη υπερκατανάλωση μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
«Οι πάσχοντες από διαβήτη δεν πρέπει να θεωρήσουν οριστικό το εύρημα της μελέτης, γιατί είναι πολύ μικρή – έγινε σε μόλις 12 εθελοντές», προσθέτει ο δρ Ίεν Φρέιμ, διευθυντής Έρευνας στον οργανισμό. «Επιπλέον, τα μικρά οφέλη για την υγεία τους από τη σοκολάτα θα υπερκαλυφθούν από την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη και λίπη. Συν βέβαια το ότι οι εθελοντές της μελέτης έτρωγαν καθημερινά πολύ λίγη μαύρη σοκολάτα – μόλις μισή μπάρα – και επί οκτώ εβδομάδες μόνον».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι οι ασθενείς καλό θα είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, πριν πάρουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία.