8/3/18

Το σπίτι του μεγάλου ζωγράφου που έκρυβε τη θέα στην Ακρόπολη

Ήταν επί σειρά ετών το πιο διάσημο σπίτι της Αθήνας, αν εξαιρεθούν βέβαια τα βασιλικά ανάκτορα. Χτισμένο το 1924 στην οδό Ροβέρτου Γκάλι 40, το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη ήταν από μόνο του μια attraction. Ο λόγος είναι ότι είχε οικοδομηθεί στους πρόποδες της Ακρόπολης, εμποδίζοντας μάλιστα τη θέα στον Παρθενώνα.
Το σπίτι είχε ανεγερθεί με δικά του σχέδια, σύμφωνα με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του Μπαουχάουζ και του Λε Κορμπιζιέ.

Εκεί διατηρούσε
ο ζωγράφος το περίφημο εργαστήριο του (απ’ όπου πέρασαν ως μαθητές του οι Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Διαμαντόπουλος, Μολφέσης, Τέτσης, Μιγάδης, Δανιήλ κ.ά.), ενώ το μύθο του σπιτιού ενίσχυσαν οι ιστορικές για τον καλλιτεχνικό κόσμο δεξιώσεις που παρέθετε ο Παρθένης, την περίοδο της κοσμικής ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια αυτής όμως υπήρξαν πολύ δύσκολα. Πικραμένος από τον πόλεμο που δεχόταν από το συντηρητικό ακαδημαϊσμό, ο Παρθένης αποτραβήχτηκε και απομονώθηκε στο σπίτι του, απαρνούμενος σχεδόν κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί το ιστορικό σπίτι, το πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής. Ο Παρθένης αρνήθηκε κάθε οικονομική προσφορά και ο υφυπουργός Οικισμού Εμμ. Κεφαλογιάννης αποφάσισε αναγκαστική απαλλοτρίωση και βίαιη έξωση του ζωγράφου. Ο Παρθένης ματαίωσε τα σχέδια, όταν μπροστά στους δικαστικούς κλητήρες και αστυνομικούς, απείλησε να αυτοπυρποληθεί μαζί με τα έργα του!

Το σπίτι τελικά γκρεμίστηκε μετά τον θάνατό του, το 1967, καθώς τα δύο παιδιά του αποδέχτηκαν την απαλλοτρίωση.  ΠΗΓΗ http://konserva.gr/

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....