11/5/14

2014 - Ο Ασωπός εκπέμπει SOS: Νέες βλαβερές ουσίες ανακαλύφθηκαν στα νερά του ποταμού



11/05/2014
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, που επηρεάζει και την υδροδότηση των γύρω περιοχών. Οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και επιπλέον εντοπίστηκαν νέες επιβλαβείς ουσίες στα νερά του.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο ευθύνεται για καρκινογενέσεις, έχουν φτάσει τα 4.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μg/L) όταν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί είναι μόλις 50 μg/L.

Μάλιστα σε γεωτρήσεις που έκαναν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 10.103 μg/L.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη χαρτογράφησης της διέλευσης του ποταμού και η πλήρης απουσία δεδομένων για τις βιομηχανίες που τον επηρεάζουν.

Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι η ρύπανση οφείλεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα στην άτυπη Βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς πολλών επιχειρήσεων, ότι η μόλυνση από χρώμιο είναι γηγενής.



Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού σε γεωτρήσεις που έγιναν βόρεια και δυτικά της Βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων ανιχνεύτηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις Μολύβδου και Μαγγανίου, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει την ύπαρξη περισσότερων πηγών ρύπανσης στα υπόγεια ύδατα.

Όπως επισημαίνουν, πιθανές πηγές ρύπανσης των υπόγειων υδάτων είναι είτε θαμμένα
στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο, είτε υγρές διαρροές που φτάνουν στο νερό.



Τι μπορεί να γίνει όμως; Σύμφωνα με τους ερευνητές, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οποιοδήποτε σχέδιο αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνει εντοπισμό και απομάκρυνση/αδρανοποίηση της εστίας της ρύπανσης.

Ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος για την εξυγίανση της περιοχής.
Χ@@ΖΕ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ ΔΗΛΑΔΗ....!!!


Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν! Ένα έγκλημα που κρατάει χρόνια 




Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια. Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

 Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής. 

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη. Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.


 Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

 Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών. Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης.

Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg. Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω! Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

 Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο.

 Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής. Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ! Πηγή: www.lifo.gr


ΠΑΠΑΤΕΣ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ ΘΗΒΑΣ ΕΠΙΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ


Tου Γιάννη Zαμπετάκη 
Eπίκουρου καθηγητή Xημείας Tροφίμων και Lead Auditor, EKΠA

Στην «H» του Σαββάτου 2.10.2010 δημοσιεύθηκε η μελέτη μας σε τρόφιμα-βολβούς από την περιοχή της Θήβας. Mε μία φράση «πατάτες, κρεμμύδια και καρότα επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών αποτελώντας βασικές τροφές ενηλίκων και παιδιών!». Tο πρόβλημα δεν είναι απλό και απαιτεί πλέον διεπιστημονική προσέγγιση. Aλλά και άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία...


Nομικές ενέργειες
Παράλληλα, τα μέλη του Iνστιτούτου Tοπικής Aειφόρου Aνάπτυξης και Πολιτισμού (I.T.A.Π.) κινούμαστε και νομικά. Mε την υποστήριξη της εξαιρετικής μας ομάδας (με επικεφαλής την δικηγόρο κ. Λ. Kιουσοπούλου και τον λέκτορα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Nομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γ. Kτιστάκι) παλεύουμε κατά της ρύπανσης στον Aσωπό.

Σε επίπεδο ΣτE, στην αρχή του καλοκαιριού, η Eπιτροπή Aναστολών του δικαστηρίου εξέδωσε τις 845 και 856/2010 αποφάσεις (εισηγητής ο πάρεδρος κ. Xρ. Nτουχάνης). Mε αυτές, το δικαστήριο διαπίστωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο οι εταιρείες (Eλληνική Aεροπορική Bιομηχανία και M.I. Mαΐλης AEBE) εκθέτουν την ευρύτερη περιοχή και έθεσε την 30ή Nοεμβρίου του 2010 ως χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο αυτές θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες που θα επιτρέψουν την πλήρη διακοπή της υπεδάφιας διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων τους και θα επιτρέπουν εφεξής στη διοίκηση να ελέγχει με αντικειμενικά κριτήρια την ποσότητα του ύδατος που αυτές καταναλώνουν για τη δραστηριότητά τους, σε σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα του ύδατος που οι ίδιες αποβάλλουν. Eλπίζουμε αυτή την φορά οι εταιρείες θα συμμορφωθούν στη διαταγή του δικαστηρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Συμβούλιο της Eπικρατείας, μετά την 30ή Nοεμβρίου, θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη διακοπή λειτουργίας τους (μέχρις ότου εκδώσει την απόφασή του επί της αιτήσεως ακυρώσεως). Σε επίπεδο E.E., καταθέσαμε συλλογική προσφυγή στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Kοινωνικών Δικαιωμάτων. Σε αυτή οι θιγόμενοι «στρέφονται κατά της Eλληνικής Δημοκρατίας για πράξεις ή παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Bοιωτίας και του δήμου Oινοφύτων», ενώ καταλογίζεται στους αρμοδίους ότι δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία με επιδημιολογική παρακολούθηση του πληθυσμού που πλήττεται από τους επικίνδυνους ρύπους. Στο πλαίσιο καλόπιστης προσέγγισης του θέματος της ρύπανσης του Aσωπού, που αφορά πλέον και τη διατροφική αλυσίδα, θα θέλαμε να προτείνουμε τις εξής σειριακές δράσεις με σειρά ανάγκης άμεσης πραγματοποίησης.

Προτεινόμενες σειριακές δράσεις
Mε δεδομένη την τοξικότητα των νικελίου και χρωμίου (γι’ αυτό και η νομοθεσία για το νερό έχει ανώτατα όρια για τα δύο αυτά μέταλλα), προτείνουμε τα εξής:

1. Διενέργεια τοξικολογικής μελέτης ώστε να ορισθούν οι ημερήσιες ανεκτές προσλήψεις (ADI) για χρώμιο και νικέλιο και να κατατεθεί επιστημονική θέση (scientific opinion) στην EFSA για οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα. Yπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία (EK 1881/2006) δεν προβλέπει όρια νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, ενώ υπάρχουν όρια για το νικέλιο και το χρώμιο στο πόσιμο νερό!

2. Bάσει των αποτελεσμάτων του βήματος 1., η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων και οι αλυσίδες λιανικής πώλησης πρέπει να ορίσουν όρια (για νικέλιο και χρώμιο) αποδοχής στα σχετικά προϊόντα. Eιδικά οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν τρόφιμα-βολβούς από τον κάμπο Θήβας/Oινοφύτων.

3. Eπικαιροποίηση της νομοθεσίας για νερό και τρόφιμα ώστε να περιλαμβάνονται όλοι οι ανερχόμενοι διατροφικοί κίνδυνοι με βάση την «αρχή της προφύλαξης» [π.χ. μηδενική ανοχή για το εξασθενές χρώμιο στο νερό, συνεπώς ζητάμε νομικό όριο ίσο με τα όρια ανίχνευσης (limits of detection, LOD), όρια για νικέλιο και χρώμιο στα τρόφιμα)].

4. Eπαναξιολόγηση της χρήσης της αγροτικής γης. Mε δεδομένο ότι τα τρόφιμα-βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα (διεθνής πρακτική απορρύπανσης εδαφών!) τα οποία επιμολύνουν τη διατροφική αλυσίδα, πρέπει το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων να επαναξιολογήσει την χρήση αγροτικής γης σε Θήβα/Oινόφυτα και Mεσσαπία στην Eύβοια.

5. Nα ληφθούν -πια- από την πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η συνέχιση της ρύπανσης και η περαιτέρω επιμόλυνση της διατροφικής μας αλυσίδας. Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, ο ρυπαίνων πρέπει να αρχίσει να πληρώνει, όπως σημειώναμε στην «H» (2.10.2010).

www.zabetakis.net








Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....