30/7/14

Τρώτε κρεμμυδάκια, καροτάκια και άλλα ζαρζαβατικά Βοιωτίας ; Έτσι..! .Καλά κάνετε ...

Το σχέδιο «SOS» για τον Ασωπό...


ΖΗΣΕ ΜΑΪ .... ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Με τη μεταφορά καθαρού νερού από τον ταμιευτήρα της Υλίκης στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές του δήμου Τανάγρας -με το οποίο θα εμπλουτιστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας- θα επιχειρήσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ και ο τοπικός δήμος να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού.

Ο Ασωπός εξακολουθεί να παραμένει μια ανοιχτή πληγή, με τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου να χτυπούν κόκκινο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις νέες γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν πρόσφατα στην περιοχή των Οινόφυτων από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -σε συνεργασία με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος- ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις αξασθενούς χρωμίου 10.103 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μgr/lt) όταν το όριο που έχει θεσπιστεί είναι 50 μικρογραμμάρια, όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα».

Η ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, έγινε κυρίως γνωστή από τον Αύγουστο του 2007. Τότε δημοσιοποιήθηκαν μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, εξασθενούς χρωμίου και νιτρικών αρκετές φορές πάνω από τις τιμές που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για κατανάλωση.

Αν και το 2010 αναγνωρίστηκε δημόσια από το υπουργείο
Περιβάλλοντος η σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού καθώς και οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία, αφού το εξασθενές χρώμιο ευθύνεται για τις καρκινογενέσεις, όλα αυτά τα χρόνια η όποια λύση του προβλήματος περιορίζεται σε εξαγγελίες.
ΔΕΣ

2014 - Ο Ασωπός εκπέμπει SOS: Νέες βλαβερές ουσίες ανακαλύφθηκαν στα νερά του ποταμούΚόβει την ανάσα

Anuar Patjane Floriuk  Traveler Photo 2015 Πρώτο βραβείο είναι υποβρύχια φωτογραφία του που δείχνει δύτες να κολυμπούν κοντά σε μια φάλ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ