11/8/14

Πώς είναι η παραλία μιας ΕΟΖ;




Χάρτης: η περιοχή ερευνών για σπάνιες γαίες, από το οryktosploutos.net



Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

Τώρα που οι παρανομίες της ELDORADO γίνανε νόμιμες με τη βούλα της Βουλής των Ελλήνων, ας κοιτάξουμε ξανά τα δεδομένα και τις προοπτικές:

Ισχυριζόμουν πριν λίγα χρόνια οτι ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα προορίζεται να γίνει -και κατά τα φαινόμενα θα γίνει, γρήγορα μάλλον παρά αργά- ένα απέραντο εξορυκτικό πεδίο -και ένα ακόμα πιο απέραντο πεδίο απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων. Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, με κινεζικές προδιαγραφές ως προς τους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Οι Σκουριές δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή. Και κρίνοντας από τις μεθοδεύσεις του ξεκινήματος μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ποιες θα είναι και οι αντίστοιχές τους στη συνέχεια.

Ήρθε μόλις πριν λίγες μέρες και το ατύχημα (η αβαρία) στo τύπου Σκουριών ορυχείο χαλκού -χρυσού στο Mount Polley του Καναδά, όπου 5 εκατ. κυβ. μέτρα μεταλλευτικών αποβλήτων σκόρπισαν και μόλυναν με τοξικά και βαρέα μέταλλα όλη την γύρω περιοχή:
http://antigoldgr.org/blog/2014/08/06/mount-polley-disaster/

Για να ξαναθυμηθούμε πόσο επικίνδυνο είναι το ευγενές σπορ της χρυσοθηρίας. Και αυτά στον Καναδά παρακαλώ, όχι στην Γκάνα, τη Νιγηρία ή την Κίνα.
Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός και ο χαλκός που κυνηγούν οι εξορυκτολάγνοι. Μην σας διαφεύγουν και οι σπάνιες γαίες. Για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται τελευταία εδώ σε μας και προβάλλεται η απαρίθμηση των χρήσεών τους -στις οποίες στηρίζεται βεβαίως βεβαίως η παραπέρα ανάπτυξη του θαυμαστού τεχνικού μας πολιτισμού:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=35670

Πολλούς ψύλλους στ” αυτιά θα πρέπει να μας βάλλουν οι σχετικές διαφημίσεις. Γιατί αυτό που δεν πολυλέγεται και μάλλον αποκρύπτεται, είναι ότι η
εξόρυξη για τις σπάνιες γαίες είναι ακόμα περισσότερο περιβαλλοντοκτόνος από ό, τι η εξόρυξη για τον χρυσό. Για το λόγο αυτόν μόνο στην Κίνα και στην υποσαχάρια Αφρική γίνεται σε ευρεία κλίμακα εξόρυξη για σπάνιες γαίες. Η θυσία ανθρώπων και περιβάλλοντος εκεί είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο θαυμαστός δικός μας τεχνικός πολιτισμός.

Η Ευρώπη (η ΕΕ) λαχταράει να έχει στη διάθεσή της σπάνιες γαίες που θα εξορύσσονται εντός των ορίων της, για να μην τις εισάγει. Το σημαντικά αρνητικό πρόσημο από περιβαλλοντική σκοπιά τέτοιων εξορύξεων εν τούτοις αποτρέπει την προσπάθεια. Αν όμως βρισκόταν μια χώρα που με μεγαλοψυχία θα θυσιαζόταν και θα δεχόταν να διαθέσει ένα μεγάλο κομμάτι της για την παραπέρα ανάπτυξη του τεχνικού μας πολιτισμού, τότε μάλιστα. Και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα λέγαν τότε τα καλύτερα λόγια για την συμβολή αυτής της χώρας σε έναν τόσο σημαντικό σκοπό. Θα έπρεπε βέβαια η χώρα αυτή να διαθέτει στο υπέδαφός της σπάνιες γαίες.

Η σπανιότητα που δίνει το όνομα στην ομάδα αυτή των χημικών στοιχείων δεν είναι όμως σπανιότητα παρουσίας, αλλά περισσότερο συνδέεται με το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής των σπάνιων γαιών στα φέροντα πετρώματα. Σπάνιες γαίες υπάρχουν σχεδόν παντού, σχεδόν σε όλα τα πετρώματα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα αποθέματα πάντως σε δυνητικά προσκτήσιμες σπάνιες γαίες δεν έχουν υπολογιστεί για τις διάφορες χώρες της ΕΕ, και είναι τελείως αυθαίρετο να θεωρηθεί η Ελλάδα ως δήθεν η πιο ευνοημένη χώρα από την άποψη αυτή, μια θεώρηση που την προβάλλουν και θα συνεχίσουν να την προβάλλουν όσοι προετοιμάζουν το έδαφος για νέα ELDORADA.

Προσέξτε δε το εφιαλτικό σενάριο της συζητούμενης στα σοβαρά εκμετάλλευσης (εξόρυξης με βυθοκόρο προφανώς) όλης της παράλιας ζώνης και των παράκτιων υποθαλάσσιων αποθέσεων μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης -η παραλία μιας ΕΟΖ που λέγαμε, εξάλλου οι άλλες παραλίες θα έχουν ευγενώς διατεθεί σε άλλου τύπου επενδυτές-. Οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους. Και ένα παιδί της πρώτης δημοτικού θα έβλεπε το καταστροφικό του πράγματος. Αλλά μήπως ένα παιδί της πρώτης δημοτικού δεν είδε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όταν όλοι οι άλλοι τον κολάκευαν για τα πλουμιστά του ρούχα;

Να γρηγορούμε και να προσευχόμαστε απλώς;
Σ.Δ.

Oι Σκουριές στο τρέιλερ για το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν

Oι βουλευτές που ψήφισαν το δασοκτόνο άρθρο 36 και τη φωτογραφική τροπολογία για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ





Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....