25/8/15

ΠΕΡΙ ΑΛΑΤΟΣ



7 Πράγματα που Μπορείτε να Καθαρίσετε Μόνο με Αλάτι!

Το αλάτι είναι ένα υλικό που υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Οι περισσότεροι, όμως, δεν γνωρίζουν τις άλλες χρήσεις του αλατιού (πέρα από αυτή που έχει στη διατροφή μας). Δείτε αυτό το πάμφθηνο υλικό θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη.

Ψυγείο

Δεν μπορείτε να αντέξετε την απαίσια μυρωδιά του ψυγείου σας; Το αλάτι είναι εδώ για να σας απαλλάξει από αυτήν. Σε ένα μπολάκι αναμίξτε νερό, αλάτι και σόδα. Πάρτε ένα πανί και τρίψτε με το μείγμα τις επιφάνειες του ψυγείου σας. Θα κάνει το ψυγείο σας να μυρίζει όμορφα ενώ ταυτόχρονα θα το καθαρίσει.

Δόντια

Μια άλλη εξίσου σημαντική χρήση του αλατιού έχει να κάνει με την ομορφιά. Αναμείξτε σε ένα μπολάκι ένα μέρος αλάτι και δύο μέρη μαγειρικής σόδας. Βουτήξτε την οδοντόβουρτσά σας στο μείγμα και τρίψτε με αυτήν τα δόντια σας. Κάντε το αυτό 2-3 φορές την εβδομάδα και σύντομα θα έχετε πιο λευκά δόντια.

Σκουριά

Για να καθαρίσετε την σκουριά από οποιαδήποτε επιφάνεια ανακατέψτε αλάτι με χυμό λεμονιού και τρίψτε με το μείγμα τη σκουριά. Αφήστε το για μερικά λεπτά να κάνει τη δουλειά του και έπειτα καθαρίστε το με ένα σφουγγάρι.

Καφετιέρα

 Για να καθαρίσετε το γυάλινο δοχείο της καφετιέρας σας το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ανακατέψετε αλάτι με λίγο πάγο σε ένα μπολ. Βάλτε το μείγμα μέσα στο δοχείο και αρχίστε να το στριφογυρίζετε. Ξεπλύντε το αμέσως και θα διαπιστώσετε ότι οι λεκέδες από καφέ έχουν φύγει.

Κρασί

Μόλις δείτε λεκέ από κρασί πάνω σε οτιδήποτε πάρτε αλάτι και ρίξτε πάνω στο λεκέ όσο περισσότερο μπορείτε. Το αλάτι θα απορροφήσει αρκετό από το κρασί. Πριν βάλετε στο πλυντήριο το ρούχο πάνω στο οποίο σας έπεσε κρασί αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό.

Αίμα



Για να αφαιρέσετε λεκέδες από αίμα αρκεί να μουλιάσετε το ρούχο σε κρύο αλατισμένο νερό. Έπειτα βάλτε το ρούχο σας σε ζεστό νερό με σαπούνι και τρίψτε το λιγάκι. Ο λεκές σας θα καθαρίσει. Προσέξτε γιατί δεν μπορούν όλα τα υφάσματα να δεχτούν το πολύ ζεστό νερό.

Μυρμήγκια

Ξεφορτωθείτε με αλάτι τα ενοχλητικά μυρμήγκια που έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους. Στα μυρμήγκια δεν αρέσει να περπατάνε πάνω σε αλάτι και έτσι όταν το βλέπουν μπροστά τους προσπαθούν να το αποφύγουν. Ρίξτε αλάτι σε πόρτες, παράθυρα και όπου αλλού πιστεύετε ότι είναι η «περατζάδα» τους.


«Αθώο» το αλάτι για καρδιά και υπέρταση
Σύμφωνα με νέα μελέτη η μείωσή του δεν φαίνεται να προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά

Το ταπεινό αλατάκι, που τόσο νοστιμεύει το φαγητό μας, δεν φάνηκε να ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων


Ουάσινγκτον 
Όσοι ρίχνουν λίγο αλατάκι παραπάνω στο φαγητό τους όχι μόνο δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, αλλά αντιμετωπίζουν και μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με νέα ανατρεπτική ευρωπαϊκή μελέτη.

Τα νέα ευρήματα, όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association» (JAMA) ο βέλγος συγγραφέας της μελέτης δρ. Γιάν Στέσεν από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν, ανατρέπουν τις ισχύουσες συστάσεις των γιατρών περί χαμηλής ημερήσιας πρόσληψης αλατιού.

«Αλμυρή» μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα δύο προηγούμενων μελετών που αφορούσαν στη μέτρηση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού περίπου 3.700 Ευρωπαίων, μέσω δείγματος ούρων. Συγκεκριμένα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση – χαμηλή, μέση και υψηλή.

Αρχικά κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε δηλώσει ότι έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τα δύο τρίτα αυτών είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ανατρεπτικά αποτελέσματα

Οκτώ χρόνια αργότερα και μελετώντας τον αριθμό των εθελοντών που εμφάνισε τελικώς καρδιαγγειακά προβλήματα και υπέρταση, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα αυτή δεν διέφερε στις τρεις ομάδες, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες αλατιού που κατανάλωναν ήταν διαφορετικές.

Αντίθετα παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν λιγότερο αλάτι, εμφάνιζαν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου από καρδιακά αίτια, το οποίο άγγιζε το 4%, την ώρα που το ίδιο ποσοστό σε όσους προτιμούσαν το φαγητό τους πιο αλμυρό έφτανε μόλις το 1%!

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες και στις τρεις ομάδες περίπου ένα στα τέσσερα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, εμφάνισε υπέρταση μέχρι το τέλος της παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον δρ. Στρέσεν μάλιστα, αν και φάνηκε πως η συστολική πίεση του αίματος αυξανόταν με την πάροδο των ετών λίγο περισσότερο σε όσους κατανάλωναν πολύ αλάτι, η αλλαγή αυτή ήταν τόσο μικρή που δεν αξιολογείται ως επικίνδυνη για την υγεία.

Ωστόσο, επισημαίνει, η μείωση στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού ίσως αποτελεί καλή ιδέα για άτομα που είναι ήδη υπερτασικά, ή εκείνα που έχουν εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα κατά το παρελθόν.

Η μελέτη, όπως παρόλα αυτά ισχυρίζεται, δεν έδειξε πως το αλάτι που προσθέτει κανείς στο φαγητό του μπορεί να οδηγήσει στα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

«Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την ανακοίνωση γενικευμένων οδηγιών που αφορούν στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού» λέει χαρακτηριστικά ο δρ. Στέσεν. «Ενδεχομένως μέσα από μια τέτοια κίνηση να υπάρχουν οφέλη, πολύ πιθανόν όμως να υπάρχουν και παρενέργειες».

Υποκατάστατα-«βόμβα»

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος δρ. Χιλέλ Κόεν από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερντ Αϊνστάιν, στη Νέα Υόρκη, έσπευσε να προσθέσει ότι εστιατόρια και εταιρείες τροφίμων, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρήση αλατιού στα γεύματα τους και να επιτύχουν το αναμενόμενο γευστικό αποτέλεσμα, ίσως καταφεύγουν σε άλλες δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, όπως π.χ. συντηρητικά κ.ά.


Το αλάτι μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό από τα μικρόβια

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιο πολύ αλάτι από ό,τι πρέπει, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό, κυρίως λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Όμως μια νέα γερμανοαμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το αλμυρό φαγητό ίσως παρέχει και μια θετική πλευρά, καθώς φαίνεται ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό από τα μικρόβια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Γιόναθαν Γιαντς του Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ρέγκενσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Metabolism" (Μεταβολισμός Κυττάρου), σύμφωνα με το "Science", πειραματίστηκαν με δύο ομάδες ποντικιών που έφεραν λοιμώξεις του δέρματος λόγω ενός παρασίτου.

Όπως διαπιστώθηκε, όσα πειραματόζωα ακολουθούσαν επί δύο εβδομάδες μια διατροφή με πολύ αλάτι, εμφάνισαν ισχυρότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους (κυρίως ενισχύοντας τη δράση των μακροφάγων κυττάρων) και έτσι κατάφεραν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, σε σχέση με τα ποντίκια που έτρωγαν λιγοστό αλάτι.

Η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι το αλάτι, πέρα από τα γνωστά μειονεκτήματά του, μπορεί να έχει και θεραπευτική δράση έναντι των λοιμώξεων.

«Μέχρι τώρα, το αλάτι έχει θεωρηθεί ως επιβλαβής διατροφικός παράγων, καθώς έχει ξεκάθαρα αποδειχτεί επιζήμιο για την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ πρόσφατες μελέτες το εμπλέκουν και στην επιδείνωση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Όμως η έρευνά μας αμφισβητεί αυτή την μονοδιάστατη αντίληψη και προτείνει ότι η αύξηση του επιπέδου του αλατιού στην περιοχή μιας λοίμωξης μπορεί να αποτελεί μια αρχαία στρατηγική για την καταπολέμησή της, πολύ πριν εφευρεθούν τα αντιβιοτικά», δήλωσε ο Γιόναθαν Γιαντς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους ανθρώπους υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός, που αυξάνει το επίπεδο του αλατιού τοπικά, στην περιοχή μιας λοίμωξης από παθογόνο μικροοργανισμό.

«Η ιδέα ότι η αποθήκευση αλατιού από τον οργανισμό έχει εξελιχτεί ως αμυντικό όπλο, είναι πολύ συναρπαστική.

Είναι τόσο καινοφανής, που είναι δύσκολο να την καταπιεί κανείς. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, έως ότου η κοινότητα των ανοσολόγων αποδεχτεί αυτή την ιδέα», δήλωσε η ανοσολόγος Γκουέν Ράντολφ του Πανεπιστημίου Σεν Λιούις της Ουάσιγκτον.

Από την άλλη, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η έρευνά τους δεν πρέπει να ωθήσει τους ανθρώπους να αρχίσουν να βάζουν άφθονο αλάτι σε ό,τι τρώνε, γιατί αυτό δεν θα κάνει καλό στην υγεία τους.

Όπως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα και είναι ασφαλώς πρόωρο και υπερβολικό να συστήσει κανείς την αυξημένη κατανάλωση αλατιού από τον γενικό πληθυσμό.

Ο Γιόναθαν Γιάντς τόνισε ότι ακόμη κι αν κάποτε μια διατροφή πλούσια σε αλάτι βοήθησε τους προγόνους μας να καταπολεμούν τις αρρώστιες, σε μια εποχή που δεν είχαν αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, σήμερα πια μια διατροφή με αλατισμένα φαγητά θα έχει περισσότερα αρνητικά παρά τα όποια θετικά, όσον αφορά την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Γι' αυτό, όπως εκτίμησε, θα είναι μάλλον πιο σωστό στο μέλλον να βρεθούν τρόποι να αυξάνεται η ποσότητα αλατιού με τρόπο εξωτερικό από το σώμα και όχι εσωτερικό, τρώγοντας περισσότερο αλάτι.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις έρευνές τους, ελπίζοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα βοηθούν στη τοπική αύξηση του επιπέδου του αλατιού (νατρίου) μετά από μια λοίμωξη, για παράδειγμα με αλοιφές ή ειδικά τσιρότα που θα περιέχουν πολύ αλάτι.




Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλάτι

Το αλάτι αποτελεί ένα τρόφιμο που όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες έχει σχετιστεί με σημαντικά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, η κατανάλωση αλμυρών σνακ μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για διάφορα όργανα του σώματός μας ακόμα και αν δεν αυξάνει την πίεσή μας. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη κάποιου με βάση το αν είναι ευαίσθητος στο αλάτι ή όχι.

Ωστόσο, αν η αρτηριακή του πίεση αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οπού καταναλώνει αλμυρά σνακ ή μειωθεί όταν δεν καταναλώνει, τότε αυτό το άτομο θεωρείται ευαίσθητο στο αλάτι.

Αντίθετα αν δεν υπάρχει αλλαγή στην αρτηριακή πίεση με περιορισμό του νατρίου τότε θεωρείται ¨ανθεκτικό¨ στο αλάτι. Ακόμα όμως και αν κάποιος θεωρείται ανθεκτικός στο αλάτι, υπάρχουν στοιχεία για δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος του. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου, καθώς επίσης και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Επιπλέον στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου (συστατικού του αλατιού) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νεφρική λειτουργία. Αναφορές επίσης δείχνουν ότι το χρόνια αυξημένο νάτριο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι περίπου το 70% του νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων που ίσως να μην σκεφτόμαστε όπως είναι το ψωμί, τα κράκερς, τα μπισκότα κ.α.

Επιπλέον στα τρόφιμα των εστιατορίων και στο φαγητό τύπου delivery και fast food συνήθως περιέχεται πολύ περισσότερο αλάτι από τα πιάτα που παρασκευάζουμε στο σπίτι μας.



Ένας μικρέμπορος




Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρέμπορος που είχε έναν γάιδαρο να τον βοηθάει για να μεταφέρει τα εμπορεύματά του. Μια μέρα λοιπόν ο έμπορός μας βρήκε φτηνό αλάτι και τ΄ αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας, γι΄ αυτό και αγόρασε μπόλικο.

-Θα το μοσχοπουλήσω, γαϊδαράκο μου, και τότε θ΄ ανοίξουν οι δουλειές μας.

-Εμένα δε με σκέφτεται, μουρμούρισε ο γάιδαρος, που μ΄ έχει φορτώσει σαν γαϊδούρι.

Έτσι πως ήταν παραφορτωμένο το ζώο, γλιστρά χωρίς να το θέλει, στο ποτάμι που περνούσαν στο δρόμο τους και τότε λιώνει το αλάτι μέσα στο νερό κι ο γαϊδαράκος μας μια χαρά ελάφρυνε και σηκώθηκε και περπατούσε εύκολα.Ο έμπορος όμως, στεναχωρημένος για την ατυχία του, επέστρεψε στην πόλη κι αγόρασε κι άλλα σακιά αλάτι και φόρτωσε τον γάιδαρο περισσότερο από προηγουμένως.

-Άντε, γαϊδαράκο μου, κουράγιο και θα τα καταφέρουμε τώρα.

Αλλά ο γάιδαρος ο πονηρός, όταν περνούσαν το ποτάμι, πάλι γλίστρησε, επίτηδες τώρα, στο νερό και φυσικά ελάφρυνε το βάρος του, αφού έλιωσε πάλι το αλάτι στο νερό.

-Όχι θα κάτσω να σκάσω, σιγομουρμούρισε γκαρίζοντας με ικανοποίηση.

Ο έμπορος όμως βαστώντας το κεφάλι του μ΄ απελπισία, αποφάσισε να μη ξαναγοράσει αλάτι αλλά πηγαίνοντας στην πόλη, αγόρασε σφουγγάρια και φόρτωσε το ζώο.

-Ε, αυτή τη φορά δε θα γλιστρήσει το καημένο το  γαϊδούρι μου από το βάρος, σκέφτηκε.

Έλα όμως που ο πονηρός ο γάιδαρος ξανάπεσε στο νερό για να ελαφρύνει… Όμως αυτή τη φορά γελάστηκε πανηγυρικά! Τα σφουγγάρια μόλις βράχηκαν, γίναν διπλάσια σε βάρος κι ο γαϊδαράκος μας  αγκομαχούσε  σ΄ όλο το δρόμο.

Έτσι είναι: πολλές φορές οι πονηροί σ΄ αυτό που βρήκαν την ευτυχία, κοροϊδεύοντας τους άλλους, σ΄ αυτό έρχεται ώρα που δυστυχούν.

Δ.Σ.













Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....