5/3/18

Φυτά που λειτουργούν ως ιονιστές και καθαριστές του αέρα


ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ και περισσότερο οξυγόνο μέσα στα κτίρια κατοικίας και εργασίας υπόσχονται τρία κοινά φυτά εσωτερικού χώρου με «μαγικές» ιδιότητες.
Η αρέκα, η σανσεβιέρια και ο πόθος -που υπάρχουν σε αφθονία στην ελληνική αγορά- μπορούν να βελτιώσουν καθοριστικά τις συνθήκες διαβίωσης στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα και τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αλλά με σημαντικά οφέλη για την υγεία.


ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ… Σανσεβιέρια η τριζώνη

Πρόκειται για ένα από τα 70 διαφορετικά είδη σανσεβιέριας, που έχει τη σπάνια ιδιότητα να απελευθερώνει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ονομάζεται αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς», λόγω του σχήματος που έχουν τα φύλλα της.

Συγκαταλέγεται στα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και αυτό διότι τα φύλλα της σανσεβιέριας αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους και έτσι δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το πότισμα γίνεται κάθε δέκα μέρες το καλοκαίρι και κάθε είκοσι τον χειμώνα, αλλά είναι απαραίτητη η αλλαγή γλάστρας κάθε χρόνο.

Σημαντικό για την ανάπτυξη της σανσεβιέριας είναι το φως, γι’ αυτό τοποθετείται σε ηλιόλουστους χώρους, διαφορετικά τα φύλλα ξεθωριάζουν. Ευδοκιμεί εύκολα ακόμα κα σε ανθυγιεινές συνθήκες ατμόσφαιρας και ξηρό αέρα, γι’ αυτό προτιμάται σε γραφεία, εστιατόρια και άλλους επαγγελματικούς χώρους.


ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ… Η αρέκα

  
 Είναι συνηθισμένο οικιακό είδος φοίνικα, το οποίο δημιουργεί αίσθηση δροσιάς ακόμη κα σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους, επειδή απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου κατά τη μετατροπή του από διοξείδιο του άνθρακα.

Η αρέκα, που κατάγεται από τη Μαδαγασκάρη, αναπτύσσεται σαν θάμνος και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα.

Υπάρχει σε αφθονία στο ελληνικό εμπόριο, σε φυτώρια και ανθοπωλεία και αναγνωρίζεται εύκολα από τα φύλλα της που έχουν παλαμοειδές σχήμα. Ευδοκιμεί σε σκιερούς χώρους με μέτριο φωτισμό κα μέση θερμοκρασία τους 16 βαθμούς Κελσίου και έπειτα από αρκετό διάστημα μπορεί να ανθίσει κα να εμφανίσει καρπούς.

Χρειάζεται απαραίτητα υγρασία, γι’ αυτό το χώμα πρέπει να διατηρείται συνεχώς νωπό και τα φύλλα να ραντίζονται τακτικά με νερό, διαφορετικά κιτρινίζουν. Εάν ο αέρας στο δωμάτιο είναι αρκετά «βρόμικος», αρκεί το ράντισμα των φύλλων μία φορά την εβδομάδα.






ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ… Πόθος

  
Ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά στην Ελλάδα, ο πόθος, έχει τη μοναδική ικανότητα να απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη και άλλες πηκτικές χημικές ουσίες που υπάρχουν σε έναν χώρο και είναι επικίνδυνες για την υγεία. Ο πόθος, που αλλιώς λέγεται και κισσός του διαβόλου, προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία, έχει πολλές ποικιλίες κα τα φύλλα του έχουν χαρακτηριστικό σχήμα καρδιάς.

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη, αντέχεις το κρύο και τις υψηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σε χώρους προστατευόμενους από τον αέρα και τον ήλιο. Ο πόθος αναπτύσσεται καλύτερα με το φως, αρκεί να μην εκτίθεται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία (π.χ. να βρίσκεται πίσω από κουρτίνα).

ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ


Ο Ινδός ερευνητής και η NASA

Τις ιδιότητες των φυτών-ιονιστών ανακάλυψε ο Ινδός ερευνητής Καμάλ Μιτλ, όταν πριν από 17 χρόνια έμαθε ότι είναι αλλεργικός στον αέρα του Νέου Δελχί και πως κινδύνευε σοβαρά η ζωή του.

Με τη βοήθεια της NASA και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας τη Ινδίας, ο Μιτλ βρήκε το αντίδοτο που έψαχνε στις ιδιότητες του πόθου, της αρέκας κα της σανσεβιέριας.

Πείραμα που έγινε σε κτίριο 4.645 τετραγωνικών μέτρων με 1.200 φυτά και 300 άτομα, έδειξε πως υπάρχει 42% πιθανότητα να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα ενός ατόμου που θα παραμείνει στο συγκεκριμένο κτίριο για 10 ώρες.

Επίσημη έκθεση της κυβέρνησης της Ινδίας αναφέρει ότι είναι το «υγιέστερο» κτίριο στο Νέο Δελχί, με την καλύτερη ποιότητα αέρα, όπου η πιθανότητα εκδήλωσης ερεθισμού στα μάτια είναι μειωμένη κατά 52%, για ασθένειες του αναπνευστικού 34%, πονοκεφάλων 24%, πνευμονικής δυσλειτουργίας 12% και άσθματος 9%, σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια.

Παρατηρήθηκε, επίσης, πως ο καθαρός αέρας βελτίωσε την ανθρώπινη παραγωγικότητα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου μειώθηκαν κατά 15%.

Να τα προσέχετε, να τα αγαπάτε και να τα φροντίζετε, είναι ζωντανά πλάσματα, ίσως όχι με την έννοια που το αντιλαμβανόμαστε, αλλά ΕΊΝΑΙ: Τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται, «βλέπουν», «ακούνε», έχουν μνήμη.


Φυτά εσωτερικού χώρου.
«Φίλτρα» για τον αέρα του σπιτιού 
ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ real planet
ΑΠΟ ΤΟ «Η ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ »·



Μπορείτε να δείτε ακόμη: Φυτά που εξουδετερώνουν τους εσωτερικούς ρύπους

Φυτά που εξουδετερώνουν τους εσωτερικούς ρύπους

Τα καλλωπιστικά φυτά στη βιο-απορρύπανση εσωτερικού χώρου
Είναι γνωστό πως ο εσωτερικός χώρος των κατοικιών και γραφείων είναι 10-100 φορές περισσότερο ρυπασμένος.

 Οι πηγές ρύπανσης είναι πολλές. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

 τα οικοδομικά υλικά,
οι συσκευές θέρμανσης και μαγειρέματος,
το κάπνισμα,
τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο,
οι κόλλες,
τα μονωτικά ,
τα έπιπλα,
τα διακοσμητικά και ιδιαίτερα οι παλιοί πίνακες ζωγραφικής που περιέχουν μόλυβδο,
τα προϊόντα καθαριότητας,
οι μοκέτες,
οι μοριοσανίδες,
οι ταπετσαρίες,
τα συντηρητικά,
τα καύσιμα,
τα λιπάσματα,
τα διαλυτικά,
τα φυτοφάρμακα,
τα απολυμαντικά,
τα ψυγεία,
τα πλαστικά,
το συνθετικό καουτσούκ,
τα φάρμακα,
τα απορρυπαντικά,
τα μαλακτικά,
τα κινητά και ενσύρματα τηλέφωνα,
οι υπολογιστές,
η τηλεόραση,
ο φούρνος μικροκυμάτων,
τα συντηρητικά ξύλου,
τα δερμάτινα ρούχα,
εκτυπωτές και τόσα άλλα.
Για παράδειγμα οι μοκέτες περιέχουν διάφορα διαλυτικά κόλλας πολύ πτητικά. Τα αποσμητικά χώρου, που χρησιμοποιούνται συχνά, περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Στα γραφεία οι εκτυπωτές και τα φωτοτυπικά απελευθερώνουν πτητικές τοξικές ουσίες.
Χημικές απειλές: Πόσο «αθώο» είναι το σπίτι μας;

Στη Γαλλία κάθε χρόνο πεθαίνουν 20000 άτομα εξαιτίας της ρύπανσης του εσωτερικού χώρου.
Αναφέρονται καρκίνοι των νεφρών εξαιτίας της εισπνοής του τριχλοαιθυλενίου, λευχαιμίες από έκθεση στο βενζόλιο, καρκίνοι των πνευμόνων από το ραδιενεργό ραδόνιο ή το παθητικό κάπνισμα, δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα, καρδιαγγειακές παθήσεις από αναπνοή σωματιδίων και άλλα.

Το κόστος της θνησιμότητας αυτής υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Στους κλειστούς χώρους αν δε παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα μπορεί να υπάρξει και βιολογική μόλυνση από μύκητες, βακτήρια, ιούς και τοξίνες. Η νοσοκομειακή ασπεργίλλωση είναι η δεύτερη σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από μύκητα.

Προκαλείται από τα είδη Aspergillus flavus, Aspergillus terreus, Aspergillus niger, Aspergillus nidulans και ιδιαίτερα τον Aspergillus fumigatus.Βιολογική αντιμετώπιση των ρύπων εσωτερικού χώρου

Η εξασφάλιση καλής ποιότητας αέρα στον εσωτερικό χώρο είναι βασική προτεραιότητα.
Κι αυτό γιατί ο τρόπος ζωής ιδιαίτερα στις πόλεις οδηγεί τον άνθρωπο να περνάει το 80-90% του χρόνου του μέσα σε κτίρια. Αυτό σημαίνει πως το 80% του αέρα που αναπνέει προέρχεται από κλειστό περιβάλλον.

Πέρα από τις απλές λύσεις του κανονικού αερισμού, της αποφυγής υπερβολικής θέρμανσης, του ελέγχου των συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού και της χρησιμοποίησης διαφόρων οικολογικών υλικών, εδώ και μερικές δεκαετίες ερευνάται και η δυνατότητα αποκατάστασης της καταλληλότητας του αέρα του εσωτερικού χώρου με τη βοήθεια βιολογικών μέσων.

Είναι η γνωστή βιοαποκατάσταση (Bioremédiation) ή βιοαπορρύπανση (Biodépollution).Το 1980 ο Bill Wolverton για λογαριασμό της NASA (National Aeronautics and Space Administration) ερεύνησε την αναζήτηση βιολογικών τρόπων απορρύπανσης των κλειστών χώρων των διαστημοπλοίων.

Κατέληξε στη χρήση καλλωπιστικών φυτών.
Διαπίστωσε πως ορισμένα από τα φυτά αυτά απορρυπαίνουν τον εσωτερικό χώρο των διαστημοπλοίων ικανοποιητικά και επιπρόσθετα δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ιδανική από πλευράς διάθεσης και αισθητικής.

Η προσπάθεια αυτή αναφέρεται ως φυτοαποκατάσταση (Phytoremédiation) ή φυτοαπορρύπανση (Phytodépollution) και τα χρησιμοποιούμενα φυτά ως φυτά απορρύπανσης ή φυτά απορρυπαντές (plantes dépolluantes).

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή.
Μάλιστα το 2010 έχει γίνει και σχετική βιβλιογραφική τράπεζα. Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ιταλία, στη Δανία και στη Γαλλία στην οποία υπήρχε και ειδικό πολυετές πρόγραμμα το PHYTAIR.

Είναι επιβεβαιωμένο, στις μέρες μας, πως υπάρχουν μερικές δεκάδες καλλωπιστικά φυτά που μπορούν να εξυγιάνουν τον εσωτερικό χώρο σε μια κατοικία ή σε ένα γραφείο. Πράγματι τα φυτά αυτά απορρύπανσης καθαρίζουν τον αέρα περιορίζοντας τις περισσότερες από τις πτητικές τοξικές ουσίες, που υπάρχουν σ αυτόν.

Η απορρύπανση προκαλείται με την απορρόφηση και στη συνέχεια με τη βιομετατροπή των ουσιών αυτών σε θρεπτικά συστατικά.
Η απορρόφηση γίνεται με τη βοήθεια των στοματίων που διαθέτουν. Επιπρόσθετα τα φυτά απορρύπανσης με τη διαπνοή τους απελευθερώνουν υδρατμούς και Οξυγόνο, πράγμα που σημαίνει πως υγραίνουν, οξυγονώνουν και καθιστούν τον αέρα πιο υγιεινό.

Βρέθηκε πως η σχετική υγρασία του αέρα αυξάνει κατά 4-8% γεγονός που μειώνει τα προβλήματα από δύσπνοια, άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Φυτά που ελευθερώνουν υδρατμούς είναι η Ντιφενμπάχια (Dieffenbachia picta), η Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii), ο πόθος (Scindapsus aureus) και η Φτέρη (Pteridium spp.). Μάλιστα η Φτέρη συνιστάται και κατά του στατικού ηλεκτρισμού.

1. Εξουδετέρωση φορμαλδεΰδης
Η φορμαλδεΰδη είναι ένα συντηρητικό που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα που μας περιβάλλουν, όπως στον καπνό του τσιγάρου και από σόμπες ξύλου, στα έπιπλα και ντουλάπια, στα υφάσματα (κουρτίνες,σεντόνια, ρούχα), σε προϊόντα οικιακής χρήσης, στα χρώματα, στις κόλλες, στα βερνίκια νυχιών, στα οικοδομικά υλικά, στους πίνακες ζωγραφικής, στα ζωγραφισμένα χαρτιά, στα χαρτόνια στα απορρυπαντικά στα μαλακτικά,στις κόλλες, στα προσκολλητικά, στα βερνίκια στα υλικά καθαρισμού, στα κοσμητικά προϊόντα, στα καυσαέρια αυτοκινήτου και αλλού. Η ουσία αυτή είναι γνωστή και ως μεθανάλη.

Πρόκειται για εξαιρετικής τοξικότητας χημική ένωση.
Σε συγκέντρωση στον αέρα μεγαλύτερη από 0.1 χιλιοστόγραμμο στο κιλό προκαλεί πονοκέφαλο, κάψιμο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Σε μεγαλύτερη συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Θεωρείται ύποπτη για καρκινογένεση.

Για την εξουδετέρωση αυτού του ρύπου χρησιμοποιούνται τα φυτά
Αγλαόνημα (Aglaonema commutatum), Αζαλέα (Rhododendron indicum), Αλόη (Aloe vera, Aloe helenea), Ανθούριο (Anthurium spp.,Anthurium andreanum), Δράκαινα (Dracaena deremensis warneckii, Dracaena deremensis Janet Craig), Δράκαινα αρωματική (Dracaena fragrans), Δράκαινα της Κίνας (Dracæna marginata), Ζέρμπερα, Κισσός (Hedera helix), Κρότωνας (Codiæum variegatum), Κυκλάμινο (Cyclamen persicum), Ντιφενμπάχια, Πόθος, Σανσεβιέρια (Sansevieria trifasciata), Σεφλέρα (Schefflera actinophylla), Σπαθίφυλλο (Spathiphyllium spp.), Φίκος ο ελαστικός (Ficus elastica), Φίκος μπενζαμίν (Ficus benjamina), Φίκος ο σπαθόφυλλος (Ficus allii), το φιλόδεντρο (Philodendron erubescens ποικιλία Red Emerald), Φιλόδεντρο το αναρριχώμενο (Philodendron scandens), Φιλόδεντρο σέλλουμ (Philodendron bipinnatifidum), Φοίνικας χαμαιδωρέα (Chamaedorea spp.), Φοίνικας αρέκα (Dypsis lutescens), Φοίνικας του Λάος (Phœnix rœbelenii), Φοίνικας κέντια (Howea forsteriana), Φοίνικας νάνος (Chamædorea elegans), Φοίνικας της Κίνας (Rhapis excelsa), Φτέρη Βοστώνης (Nephrolepis exaltata), Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum) και Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum x morifolium).

Στο Αγλαόνημα βιοαπορρύπανση προκαλούν τα φύλλα, τα στελέχη και οι ρίζες.
Όσο πιο πυκνό είναι το φυτό, τόσο μεγαλύτερη απορρυπαντική ικανότητα έχει. Μπορεί να απορροφήσει 5-10 μg (εκατομυριοστά του γραμμαρίου) φορμαλδεΰδη την ώρα. Συνιστάται να τοποθετείται στο γραφείο, στο σαλόνι και στο μπάνιο.

Οι Αλόες πέρα από τις ονομαστές επουλωτικές, αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του χυλού τους ελαττώνουν και πολλούς ρύπους. Ιδιαίτερα περιορίζουν τη φορμαλδεΰδη κατά 90%. Κατάλληλη θέση για τις αλόες είναι το γραφείο και το σαλόνι.
10 από τις εκπληκτικές χρήσεις της αλόης

Τα Aνθούρια για να έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα πρέπει να τοποθετούνται στην κουζίνα και στο μπάνιο.
Από την Δράκαινα την αρωματική χρησιμοποιείται η ποικιλία massangeana που περιορίζει τη φορμαλδεΰδη σε ποσοστό 70%. Η ποικιλία αυτή πρέπει να τοποθετείται στην κουζίνα και στο σαλόνι. Οι ποικιλίες warneckii και Janet Craig της Δράκαινας τοποθετούνται στο σαλόνι και κουζίνα και μπάνιο αντίστοιχα. Η καταλληλότερη θέση για την Δράκαινα της Κίνας είναι το δωμάτιο και το σαλόνι.

Η Ζέρμπερα έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν βρίσκεται στο γραφείο, στο δωμάτιο, στην κουζίνα, στο σαλόνι και στο μπάνιο. Απορροφά τη φορμαλδεΰδη ιδιαίτερα στους χώρους καπνίσματος.

Στις ίδιες θέσεις με τη Ζέρμπερα πρέπει να τοποθετείται και
ο Κισσός, ενώ ο Κρότωνας στην κουζίνα και στο μπάνιο και το Κυκλάμινο στο δωμάτιο και στο σαλόνι. Ο Κρότωνας πέρα που απορροφά τη φορμαλδεΰδη σε ποσότητα 2 -6 µg την ώρα, οξυγονώνει τον χώρο και δημιουργεί οπτικά με την ανταύγεια και ηχητικά από το θρόισμα των φύλλων εφέ.

Η Ντιφενμπάχια ανάλογα με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες περιορίζει και σε διαφορετικό βαθμό τους ρύπους από 2 -6 µg την ώρα. Ειδικά τη φορμαλδεΰδη την περιορίζει και στη ριζόσφαιρα. Προτιμάει τους χώρους με έμμεσο φως. Αντέχει στην υψηλή θερμοκρασία και στην ξηρασία. Τοποθετείται ιδιαίτερα στο σαλόνι.

Η Σανσεβιέρια έχει καλλίτερη βλάστηση και βιοαπορρύπανση, όταν αναπτύσσεται στο γραφείο, στο δωμάτιο, στο σαλόνι και στο μπάνιο.

Η Σεφλέρα δίνει τα καλλίτερα αποτελέσματα βιοαπορρύπανσης, όταν βρίσκεται στο γραφείο, στην κουζίνα, στο σαλόνι και στο μπάνιο. Περιορίζει τη φορμαλδεΰδη σε ποσότητα 10 µg την ώρα.

Το Σπαθίφυλλο, γνωστό και ως λουλούδι της σελήνης και
κρίνος της ειρήνης είναι ένα από τα καλλίτερα φυτά απορρύπανσης. Απορροφά τη φορμαλδεΰδη σε ποσότητα 15 µg την ώρα. ΄Εχει καλά αποτελέσματα και στις αλκοόλες και στις ακετόνες. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά στο γραφείο, στο δωμάτιο, στο σαλόνι ,στην κουζίνα και στο μπάνιο.

Ο Φίκος ο ελαστικός περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη φορμαλδεΰδη, όταν αναπτύσσεται στο γραφείο και στο σαλόνι. Τα καλλίτερα αποτελέσματα δίνει η ποικιλία Decora. Ο Φίκος μπενζαμίν, που είναι γνωστός και ως Φίκος θρηνητής απορροφά πολύ ικανοποιητικά την φορμαλδεΰδη που προέρχεται από αφρούς μόνωσης και μοκέτες. Συνιστάται να τοποθετείται στο γραφείο και στο σαλόνι. Στην περίπτωση του Φίκου του σπαθόφυλλου μελετήθηκε μόνο η ποικιλία Massangeana. Συνιστάται να τοποθετείται σε χώρους που υπάρχουν μοριοσανίδες.

Το Φιλόδεντρο σέλλουμ διασπά την φορμαλδεΰδη κατά 80%.
Τοποθετείται στο γραφείο, δωμάτιο, σαλόνι ,κουζίνα και μπάνιο. Στους ίδιους χώρους πλήν του δωματίου συνιστάται να βρίσκεται και το Φιλόδεντρο το αναρριχώμενο. Η ποικιλία Red Emerald του κόκκινου Φιλόδεντρου (Philodendron erubescens) περιορίζει ταχύτατα τη φορμαλδεΰδη και οξυγονώνει το χώρο στον οποίο βρίσκεται.

Ο Φοίνικας χαμαιδωρέα και ο Φοίνικας νάνος προτιμούν τους χώρους του γραφείου, του δωματίου και του σαλονιού. Ο Φοίνικας του Λάος, γνωστός και ως φοίνικας ρομπελίνι, περιορίζει τη φορμαλδεΰδη σε υψηλή ποσότητα της τάξης του 25 µg την ώρα, όταν τοποθετείται στο σαλόνι. Στον χώρο θα πρέπει να τοποθετείται επίσης ο Φοίνικας αρέκα, ενώ οι Φοίνικες κέντια και ραπίς στο γραφείο, στο σαλόνι και στο δωμάτιο.

Η φτέρη της Βοστώνης πέρα από την ικανοποιητική απορρόφηση της φορμαλδεΰδης, βελτιώνει και την υγρασία του χώρου στον οποίο τοποθετείται. Η βιοαπορρύπανση είναι μεγαλύτερη ,όταν αναπτύσσεται στο σαλόνι ,στο γραφείο και στο μπάνιο.
Φτέρη: Ένα ισχυρό, αλλά και επικίνδυνο αντιπαρασιτικό του εντέρου

Το Χλωρόφυτο απορροφά τους ρύπους από όλα τα μέρη.
Μπορεί να αποδομήσει και το 80% της φορμαλδεΰδης. Αναπτύσσεται καλλίτερα στην κουζίνα, σαλόνι και μπάνιο. Η ποσότητα φορμαλδεΰδης που απορροφά ανέρχεται σε 3-10 µg την ώρα.

Μια γλάστρα με Χρυσάνθεμο, τη μαργαρίτα του φθινόπωρου, στο γραφείο και στο σαλόνι είναι αρκετή να απορροφήσει ταχύτατα την φορμαλδεΰδη.
Χρυσάνθεμο: Φυτό που προτείνει η NASA για το σπίτι μας


2. Εξουδετέρωση αμμωνίας
Η αμμωνία εμπεριέχεται σε πολλά καθαριστικά οικιακής χρήσης και λιπάσματα. Ελευθερώνεται από τσιγάρα και το ψυγείο. Εισπνεόμενη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού.

Η Αζαλέα και ο Φοίνικας του Λάος έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν τα σωματίδια της αμμωνίας. Τα φυτά αυτά αγαπούν το έμμεσο φως και κατά συνέπεια πρέπει να τοποθετούνται στο μπάνιο και στην κουζίνα.

Η Αζαλέα, το Ανθούριο , η Κράσουλα (Crassula ovata.), το Σπαθίφυλλο, ο Φίκος μπενζαμίν, ο Φοίνικας κέντια, ο Φοίνικας ο νάνος,το χρυσάνθεμο και ο Φοίνικας της Κίνας, παγιδεύουν εξίσου την αμμωνία. Μπορεί να τοποθετηθούν στην κουζίνα ή σε άλλο χώρο.

Η Nasa κατατάσσει το Ανθούριο στη δεύτερη θέση ως προς την απορρόφηση της αμμωνίας. Ο Φοίνικας της Κίνας κατατάσσεται από τη Nasa στην πρώτη θέση, όσον αφορά στον περιορισμό της αμμωνίας. Περιορίζει το ρύπο αυτό σε ποσότητα 20 µg την ώρα.

3. Εξουδετέρωση του τριχλωαιθυλενίου
Στην ένωση αυτή οφείλεται κατά κανόνα η μυρουδιά του βαψίματος. Συνιστούνται τα φυτά Δράκαινα, Δράκαινα η αρωματική, Δράκαινα της Κίνας, Σανσεβιέρια, Σπαθίφυλλο, Φίκος ο σπαθόφυλλος, Φιλόδεντρο και Φοίνικας του Seifriz ή Φοίνικας μπαμπού (Chamædorea seifrizii).

Τοποθετούνται στους φρεσκοβαμμένους χώρους. Το τριχλωροαιθυλένιο ανάλογα με τη συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και διάβρωση του δέρματος, ερεθισμό και σοβαρή βλάβη στα μάτια, μεταλλαξιογένεση των κυττάρων, καρκινογένεση και τοξικότητα σε βασικά όργανα. Ο Φοίνικας μπαμπού συνιστάται να τοποθετείται κοντά στα καθαριστήρια των ρούχων.

4. Εξουδετέρωση τολουολίου
Το τολουόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο και τοξικό και επηρεάζει ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα. Προέρχεται από τα καύσιμα,τα προϊόντα κοσμητικής,τα διαλυτικά, τις κόλλες, τα δερμάτινα ενδύματα και διάφορα εντομοκτόνα. Η διάθεσή του έχει απαγορευθεί στην αγορά, όταν η συγκέντρωσή του σε κολλητικές ουσίες και βαφές ψεκασμού είναι ίση ή μεγαλύτερη του 0,1% κατά βάρος.

Για την εξουδετέρωσή του χρησιμοποιούνται τα φυτά Αλόη, Δράκαινα της Κίνας, Ζέρμπερα, Κισσός, Ντιφενμπάχια, Πόθος, Σανσεβιέρια Σπαθίφυλλο, Φίκος μπενζαμίν, Φίκος ο σπαθόφυλλος, Φοίνικας αρέκα και Χλωρόφυτο. Ο Φοίνικας αρέκα περιορίζει το τολουόλιο κατά 10 – 20 µg την ώρα.

5. Εξουδετέρωση βενζολίου
Το βενζόλιο είναι μία ιδιαίτερα τοξική χημική ένωση. Προέρχεται από χημικά φάρμακα, πλαστικά, συνθετικό καουτσούκ και χρωστικές. Εισπνεόμενο σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο.

Έχει μεγάλη επίπτωση στο αίμα προκαλώντας αναιμία και υπερβολική αιμορραγία. Καταστρέφει το μυελό των οστών και εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε υψηλή συγκέντρωση είναι καρκινογόνο και προκαλεί λευχαιμία.

Για την απορρύπανση του βενζολίου χρησιμοποιούνται τα φυτά Αγλαόνημα, Αλόη, Δράκαινα, Δράκαινα της Κίνας, Ζέρμπερα, Κισσός, Ντιφενμπάχια, Πόθος, Σανσεβιέρια Σεφλέρα, Σπαθίφυλλο, Φίκος μπενζαμίν, Φίκος ο σπαθόφυλλος, Φοίνικας αρέκα, Φοίνικας μπαμπού, Φοίνικας κέντια, Φοίνικας της Κίνας, Χλωρόφυτο και Χρυσάνθεμο.

Ο Κισσός μέσα σε 24 ώρες μπορεί να απορροφήσει το 80-90%, το Σπαθίφυλλο το 80%,η Δράκαινα της Κίνας το 79%, ο Πόθος το 78% ,η Σανσεβιέρια το 53% και το Αγλαόνημα το 53% του βενζολίου.

6. Εξουδετέρωση ξυλολίου
Σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης το ξυλόλιο προκαλεί πονοκέφαλο, αναστάτωση του συντονισμού των μυών, ίλιγγο, σύγχυση, αστάθεια, ερεθισμό στο δέρμα, στα μάτια, στη μύτη και στο λαιμό, δύσπνοια, απώλεια μνήμης, στομαχόπονο, βλάβη στο συκώτι και στα νεφρά, διαταραχή της συναίσθησης, ακόμα και θάνατο. Προέρχεται από τα καύσιμα, τα εκτυπωτικά, τα προσκολλητικά, τις κόλλες,τα α είδη καθαριότητας, τα δερμάτινα ενδύματα και τα φυτοφάρμακα.
Απαγορεύουν Επικίνδυνα Φυτοφάρμακα, ΑΦΟΥ τα Καταναλώσουμε. Τι να κάνουμε

Τα φυτά που συνιστούνται είναι τα Αζαλέα, Ανθούριο, Δράκαινα, Δράκαινα η αρωματική, Δράκαινα της Κίνας, Κισσός, Ντιφενμπάχια , Σανσεβιέρια, Σεφλέρα, Σπαθίφυλλο, Συγκόνιο (Syngonium podophyllum), Φίκος μπενζαμίν, Φίκος ο σπαθόφυλλος, Φοίνικας αρέκα, Φοίνικας μπαμπού, Φοίνικας του Λάος, Φοίνικας κέντια, Φοίνικας νάνος, Φοίνικας της Κίνας , Φτέρη Βοστώνης και Χλωρόφυτο.

Ο Φοίνικας ο νάνος μπορεί να απορροφήσει 15 µg την ώρα ξυλόλιο. Ο φοίνικας αρέκα περιορίζει το ξυλόλιο 12-18 µg την ώρα. Το Συγκόνιο συνιστάται να τοποθετείται στα τραπέζια των παιδιών που χρησιμοποιούν στυλό και μαρκαδόρους.

7. Εξουδετέρωση μονοξειδίου του άνθρακα
Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος θανάσιμης αέριας δηλητηρίασης σε πολλές χώρες. Είναι γνωστή και ως «δηλητηρίαση από μαγκάλι». Είναι αέριο πολύ τοξικό, άχρωμο και άοσμο. Αντιδρά με την αιμογλοβολίνη του αίματος με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο στους ιστούς.

Από την αντίδραση προκύπτει η καρβοξυαιμογλοβίνη, που δεν έχει την ίδια ιδιότητα με την αιμογλοβολίνη. Ακόμα και σε συγκέντρωση 667 μέρη στο εκατομμύριο μπορεί να αχρηστεύσει και το 50% της αιμογλοβίνης. Σε μία τέτοια περίπτωση προκαλείται σπασμός, κώμα και τελικά θάνατος.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδα, εμετό, κόπωση και αίσθημα αδυναμίας. Αναφέρονται επίσης τα συμπτώματα της σύγχυσης, του αποπροσανατολισμού, των οπτικών διαταραχών, της συγκοπής, των επιληπτικών κρίσεων, της ρινικής αιμορραγίας και του βυσινοχρωματισμού του αίματος.

Βασική πηγή η ατελής καύση κάρβουνων και σε μικρότερη ποσότητα τα τσιγάρα. Χρησιμοποιούνται τα φυτά Αλόη, Ανθούριο, Δράκαινα της Κίνας, Κράσσουλα, Κρότωνας, Κυκλάμινο, Ορχιδέα (Phalaenopsis spp.), Πόθος, Σεφλέρα,Φίκος ο ελαστικός, Φοίνικας χαμαιδωρέα, Φτέρη Βοστώνης Χλωρόφυτο και Χρυσάνθεμο. Το Χλωρόφυτο μπορεί μέσα σε 24 ώρες να περιορίσει το μονοξείδιο του άνθρακα κατά 96%.

8. Εξουδετέρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
Ο συσχετισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την υγεία του ανθρώπου έγινε για πρώτη φορά από την Αμερικανίδα γιατρό Νάνσυ Βέρτχαϊμερ (Nancy Wertheimer) το 1974. Έκτοτε έγιναν πολλές έρευνες. Σχεδόν όλες καταλήγουν σε ανησυχητικά αποτελέσματα.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατηγορείται για διαταραχές ύπνου, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μείωση ικανότητας συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα σε παιδιά, αρρυθμίες, κυκλοφορικά προβλήματα, παθήσεις ανοσοποιητικού συστήματος, πρόωρο τοκετό, δυσπλασίες στο έμβρυο, αιφνίδιο θάνατο βρεφών, νευρολογικές ασθένειες (Altzheimer, άνοια, Parkisson), εγκεφαλικές βλάβες, λευχαιμία κυρίως σε παιδιά και καρκίνο ιδίως εγκεφάλου και στήθους στις γυναίκες.

Πηγές της ακτινοβολίας αυτής είναι τα ασύρματα, ενσύρματα και κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα φυτά απορρύπανσης που συνιστούνται είναι η Αλόη, ο Κάκτος του Περού (Cereus peruvianus) και η Κράσουλα. Συστήνεται η τοποθέτησή τους κοντά σε τηλεόραση, υπολογιστή, φούρνο μικροκυμάτων και άλλες συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ελβετικές και αμερικάνικες έρευνες διαπίστωσαν ανακούφιση από τον πονοκέφαλο με την παρουσία του Κάκτου του Περού.
Μπορείτε να δείτε και Μικροβίωμα: Πως Αντιβιοτικά και Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Βλάπτουν την Εντερική χλωρίδα
Προσφυγή Επιστημόνων για Προστασία από Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία και Ασύρματη Τεχνολογία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μανιτάρι Γανόδερμα (Ganoderma lucidum), γνωστό και ως μανιτάρι της αθανασίας ή μανιτάρι των θεών ή Ling Zhi Θεωρείται ένα από τα καλλίτερα φάρμακα στην Κίνα γιατί διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι αναλγητικό και αντιφλογώδες. Απορροφά ικανοποιητικά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο συνδυασμός της ανάπτυξής του σε κορμό αποτελεί άριστο διακοσμητικό σύνολο στον εσωτερικό χώρο.
Ο φαρμακοποιός προτείνει Γανόδερμα για 21 θέματα υγιείας

9. Εξουδετέρωση πενταχλωροφαινόλης
Οι βασικές πηγές του ρύπου αυτού είναι τα συντηρητικά ξύλου και τα φυτοφάρμακα. Στα πειραματόζωα προκάλεσε καρκινογένεση. Συνδέεται με το μη-Hodgkin λέμφωμα. ΄Εχει επιπτώσεις στο ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα.

Τα φυτά βιοαπορρυπαντές που χρησιμοποιούνται είναι το Φιλόδεντρο το αναρριχώμενο και το Φιλόδεντρο σέλλουμ. Το πρώτο τοποθετείται στο γραφείο, κουζίνα, σαλόνι και μπάνιο και το δεύτερο γραφείο, κουζίνα, σαλόνι, δωμάτιο και μπάνιο.

10. Εξουδετέρωση της μυρωδιάς του καπνού από τσιγάρα
Τα πιο αποτελεσματικά φυτά που μεταξύ των άλλων δεσμεύουν και το βενζόλιο είναι ο Κισσός η Σανσεβιέρια η Δράκαινα τα Φιλόδεντρα η Αζαλέα και το Χλωρόφυτο.

11. Εξουδετέρωση γενικών ρύπων
Τα φυτά Σπαθίφυλλο , Σεφλέρα, Φτέρη της Βοστώνης και Φοίνικας αρέκα θεωρούνται πολύ καλοί εξουδετερωτές διαφόρων γενικών ρύπων και τροφοδότες υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους.

12. Εξουδετέρωση ρύπων στα σχολεία και στα γραφεία
Στα σχολεία και στα γραφεία, όπου υπάρχουν υπολογιστές και μη φυσικός φωτισμός τα φυτά απορρύπανσης διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο. Οι ερευνητές βρήκαν πως ακόμα και η θέα τους μειώνει στο στρες και βελτιώνει τη διάθεση. Βρέθηκε επίσης πως η παρουσία των φυτών απορρύπανσης στα σχολεία αυξάνει τη συγκέντρωση και την απόδοση των μαθητών.


Σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε πως η παρουσία φυτών μέσα στα γραφεία μειώνει τον πονοκέφαλο κατά 30%, την κόπωση κατά 29% και τον πονόλαιμο κατά 20%. Για απορρύπανση εξαιτίας των φωτοτυπικών μηχανημάτων, των εκτυπωτών των στυλών και των μαρκαδόρων 3-5 φυτά Δράκαινας, Πόθου, Φιλόδεντρου ( ποικιλία Red Emerald’ του Philodendron erubescens), Φίκου μπενζαμίν ή Μπουκαρνέας (Beaucaenea spp.) και Φοίνικα της Κίνας δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Για την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον υπολογιστή κρίνεται σκόπιμη η τοποθέτηση κοντά του Κράσουλα ή Κάκτου του Περού. ΕΚ ΤΟΥ Βαγγέλης Μπούρμπος για τα www.haniotika-nea.gr







10 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από χημικά

0


Πριν πάρα πολλά χρόνια η NASA είχε κάνει μεγάλο πείραμα με το οποίο προσπαθούσε να αποδείξει αν τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν μερικές γνωστές χημικές ουσίες και αν ναι, ποια έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Το πείραμα αυτό, είχε γίνει το μακρινό 1989 και κάθε λίγα χρόνια αναμοχλέυεται από κάποια ιστοσελίδα ή έρευνα που το αναφέρει. Πρόσφατα το έφερε ξανά στο προσκήνιο η ιστοσελίδα lovethegarden, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πειράματος, με ένα λίγο πιο μοντέρνο τρόπο.
Αν και φυσικά υπάρχουν δεκάδες χημικές ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, το συγκεκριμένο πείραμα επικεντρώθηκε σε 3 από τις πιο γνωστές, που δυστυχώς τις συναντάμε παντού :
  1. Βενζόλιο 
  2. Φορμαλδεΰδη
  3. Τριχλωροαιθυλένιο

Όπως έδειξε τα αποτελέσματα, όλα τα φυτά που συμμετείχαν στο πείραμα, απορροφούσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις χημικές ουσίες. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές και τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρχαν φυτά που μπορούσαν να τα καταφέρουν αρκετά καλά έναντι μίας ουσίας και να έχουν πενιχρά αποτελέσματα έναντι κάποιας άλλης.

Κάτι το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι σε αρκετά από αυτά τα φυτά σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των χημικών ουσιών, έπαιξε και το φυτόχωμα το οποίο υπήρχε μέσα στην γλάστρα. Αρκετά από τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν σε φυτόχωμα συγκεκριμένων φυτών, έχουν την ικανότητα να απορροφούν και να διασπούν διάφορες γνωστές χημικές ουσίες από την ατμόσφαιρα.

Ας δούμε 10 από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

1Φοίνικας μπαμπού (Chamaedorea seifrizii




Αν και όλα τα φοινικοειδή έδειξαν ότι τα καταφέρνουν αρκετά καλά, ο συγκεκριμένος φοίνικας εσωτερικού χώρου είχε λίγο καλύτερα αποτελέσματα από τους υπόλοιπους. Τα καταφέρνει αρκετά καλά με την φορμαλδεϋδη, ενώ έχει σχετικά καλά αποτελέσματα και με το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο.

Είναι σχετικά κοινό είδος φοίνικα και τα περισσότερα φυτώρια τον διαθέτουν, οπότε σίγουρα είναι μία από τις καλύτερες επιλογές ανάμεσα στα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

2Κοινό χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium)




Ίσως το πιο γνωστό φυτό σε αυτή τη λίστα, είναι το πολύ γνωστό σε όλους χρυσάνθεμο. Αν και δεν είναι φυτό καθαρά εσωτερικού χώρου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έτσι. Το χρυσάνθεμο τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τις 3 χημικές ουσίες.

3Δράκαινα (Dracaena marginata ή deremensis)




H δράκαινα είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν διάφορα είδη δράκαινας και αν και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα δεν είναι και το πιο διαδεδομένα στα φυτώρια της Ελλάδος, λογικά τα αποτελέσματα θα είναι περίπου ίδια και για τα υπόλοιπα φυτά αυτού του είδους. H δράκαινα φάνηκε ότι είχε αρκετά καλά αποτελέσματα με το βενζόλιο, ενώ και με τις άλλες δύο ουσίες τα πήγε σχετικά καλά επίσης.

4Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum “‘Mauna Loa'”)




Το σπαθίφυλλο είναι ένα αρκετά όμορφο φυτό με λευκά άνθη. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, και παρότι απορροφά και αυτό τα παραπάνω χημικά, τα ποσοστά απορρόφοσης δεν ήταν τόσο καλά όσο άλλα φυτά σε αυτή τη λίστα. Όμως η ξεχωριστή ομορφιά του το κάνει σίγουρα μία καλή επίλογή.

5Σανσεβιέρια η τρίζωνη (Sansevieria laurentii)




Η σανσεβιέρια είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου. Προέρχεται από την αφρική και είναι αρκετά ανθεκτικό. Στα αγγλικά ονομάζεται «γλώσσα της πεθεράς» λόγω των φύλλων του που θυμίζουν μεγάλη γλώσσα. Στο πείραμα τα πήγε αρκετά καλά με την φορμαλδεϋδη και το βενζόλιο.

6Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii)




Η ζέρμπερα είναι ένα φυτό αρκετά αγαπητό. Έχει μεγάλα πολύχρωμα άνθη και μοιάζει με μαργαρίτα. Στο πείραμα είχε ένα μία από τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του βενζολίου, ενώ τα πήγε αρκετά καλά και με το τριχλωροαιθυλένιο.

7Αγγλικός κισσός (Hedera helix)




Ο αγγλικός κισσός σίγουρα δεν είναι μέσα στις πρώτες επιλογές κάποιου για φυτό εσωτερικό χώρου, αλλά με λίγη φροντίδα, μπορεί να δώσει μία ξεχωριστή νότα μέσα στο σπίτι. Είναι ένα αρκετά ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό, που αν του δώσετε «χώρο» και τροφή μπορεί να ξεπεράσει και τα 30 μέτρα σε ύψος. Τα πήγε εξαιρετικά καλά με το βενζόλιο.

8Αγλαόνημα (Aglaonema Silver Queen)




Το αγλαόνημα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Θα το βρείτε σχεδόν σε κάθε αξιοπρεπές φυτώριο αλλά και σε καταστήματα με άνθη και λουλούδια. Προέρχεται από τα τροπικά δάση της Νότιο-ανατολικής Ασίας και γιαυτό η διεθνής ονομασία του είναι «Chinese Evergreen».

9Φίκος (Ficus benjamina)




Ο φίκος είναι ένα από τα φυτά τα οποία συμμετείχαν στο πείραμα και είχε επίσης καλά αποτελέσματα. Είναι πιθανώς το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου στην Ελλάδα και σίγουρα κάθε σπίτι και γραφείο έχει από ένα. Είχε καλές επιδόσεις με την φορμαλδεΰδη και με το βενζόλιο.

10Αλόη (aloe vera)




Το τελευταίο φυτό σε αυτή τη λίστα, δεν συμμετείχε σε όλες τις μετρήσεις στο πείραμα, αλλά αναφέρεται σε κάποια αποτελέσματα. Είναι η πολύ γνωστή αλόη. Με μία πρόχειρη ματιά κάποιος που διαβάζει τα αποτελέσματα του πειράματος, θα νομίσει ότι δεν είχε και τόσο καλές επιδόσεις. Όμως αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε ότι είχε από τις καλύτερες αναλογίες σε ότι αφορά επιφάνεια φύλλων/ απορρόφηση χημικών. Με απλά λόγια, ο λόγος που δεν είχε φαινομενικά τόσο καλές επιδόσεις όσο τα υπόλοιπα, είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό παχύφυτο, ενώ τα περισσότερα από τα άλλα φυτά σε αυτή τη λίστα φτάνουν και τα 2 μέτρα σε ύψος, με πολύ μεγαλύτερο φύλλωμα. Όμως αναλογικά, η αλόη τα πάει αρκετά καλά.


Μερικές επιπλέον πληροφορίες για φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πειράματος της NASA μπορείτε να τα διαβάσετε στην δημοσίευση του paper εδώ.

Στο Wikipedia υπάρχει ένα άρθρο το οποίο έχει δημιουργήσει ένα πίνακα με όλα τα γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία που υπάρχουν στον πίνακα είναι βασισμένα κυρίως στο εκτενέστατο πείραμα της NASA, αλλά έχουν προστεθεί και άλλες πηγές και μερικά άλλα γνωστά χημικά, όπως ξυλόλη και αμμωνία.  /www.supereverything.gr




Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....