22/2/19

Σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο της Αθήνας του 1924.


Σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο της Αθήνας του 1924. Το παρόν αποτελεί απόσπασμα της κινηματογράφησης του σκηνοθέτη George W. Struble κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με ατμόπλοιο στην Αθήνα.
Αρχίζει από τη πλεύση μπροστά από την Βενετία συνεχίζει από το παραλιακό μέτωπο στους Αγίους Σαράντα και το πλοίο καταφθάνει στον Πειραιά
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η απεικόνιση της Βασιλίσσης Σοφίας (πρώην Κηφισίας) κατά τη διάρκεια της κατασκευής του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, η θέα από την Ακρόπολη και οι βόλτες μίας αθηναϊκής οικογένειας στους δρόμους της πόλης.



Τελειώνει με το ονομαζόμενο "Petit Palais" (Ιταλική Πρεσβεία) ....Δηλαδή.....Το μέγαρο στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Σέκερη οικοδομήθηκε περί το 1885, επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923), για λογαριασμό του Στέφανου Ψύχα.
Το 1903 αγοράστηκε από τον γιο του βασιλιά Γεώργιου Α', πρίγκιπα Νικόλαο, ο οποίος, αφού προέβη σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, εγκαταστάθηκε εκεί το 1904, με τη σύζυγό του Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισσα Ελένη. Μετά την έξωση της βασιλικής δυναστείας, το 1923, το μέγαρο νοικιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως παράρτημα του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" και μετασκευάστηκε σε ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο των 60 κλινών, το οποίο λειτούργησε έως το 1933, υπό την ονομασία Petit Palais. Αργότερα (ήδη το 1953) εγκαταστάθηκε και εξακολουθεί να στεγάζεται εκεί η Ιταλική Πρεσβεία.





ΣΥΝΈΧΕΙΑ Ο Λυκαβηττός με το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου ,η θέα της Αθήνας του 1924 Η περιοχή στο Μοναστηράκι, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, ο Άρειος Πάγος και η περιοχές γύρω από την Ακρόπολη αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά το 1924 .






 






Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....