5/5/16

Ποια από τα ρούχα που φοράμε είναι καρκινογόνα;



Τα υλικά που χρησιμοποιούνται τον 21ο αιώνα για να κατασκευαστούν τα ρούχα, σε μεγάλο βαθμό περιέχουν μια ποικιλία τοξικών χημικών ουσιών π.χ φορμαλδεΰδη. Τα ενδύματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα επίσης, προέρχονται από όλο τον κόσμο και περνούν μέσα από πολλά χέρια,ώστε η διαδικασία κατασκευής και οι κανονισμοί να μην είναι γνωστοί από τον καταναλωτή.
Τα περισσότερα ρούχα στα ράφια των πολυκαταστημάτων κατασκευάζονται συνήθως στις χώρες της Ασίας. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες αυτές, δεν έχουν σε ισχύ κανένα βιομηχανικό μέτρο προστασίας από ρύπους ή εγγυήσεις για την καθαριότητα των εργασιακών χώρων, στους οποίους ράβονται.


Από την άλλη για την επεξεργασία των ινών των ενδυμάτων, καθώς και για την κατασκευή των ρούχων χρησιμοποιούνται ευρέως τοξικές χημικές ουσίες, ακατάλληλες για τον άνθρωπο. Ο ιματισμός, για παράδειγμα, καλύπτεται συχνά από φορμαλδεΰδη για να μείνει τα ατσαλάκωτος ή για να μην πιάσει μύκητες κατά τη μεταφορά – σε ποσοστά έως και 900 φορές πάνω από το συνιστώμενο ασφαλές επίπεδο. Πρόκειται για ρούχα που απεστάλησαν στους υφασματεμπόρους, από εργοστάσια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.


Τα 5 κορυφαία τοξικά στον ρουχισμό που πρέπει να αποφεύγετε

1. PFC

Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την ραφή ρούχων που δεν χρειάζονται σιδέρωμα και δεν τσαλακώνονται  είναι οι γνωστά, ως υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης σε Τεφλόν, σχολικές στολές, στα αδιάβροχα στρώματα και τα είδη ένδυσης.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει προειδοποιήσει ότι οι ουσίες PFCs προκαλούν καρκίνο (του προστάτη, του παγκρέατος, του ήπατος και της ουροδόχου κύστεως)

2. φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται για να κάνει το ένδυμα να "μην κολλάει πάνω σας", να είναι αντιστατικό, αδιάβροχο, αντιδρωτικό, ανθεκτικό στη μούχλα και ανθεκτικό στο χλώριο. Μια άλλη χρήση της είναι να βοηθά στον σχεδιασμό και την εκτύπωση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται πάνω στο ύφασμα.Οι καταναλωτές θα πρέπει να eείναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την πρόπλυση των ρούχων με φορμαλδεΰδη, καθώς η συγκεκριμένη ουσία παγιδεύεται από τη θερμότητα στο ύφασμα και συνδέεται με μια αύξηση κατά 30% στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και τους δερματικούς ερεθισμούς.

3. PBDE

Είναι τα ρούχα σας σκωροαπωθητικά »,«ανθεκτικά σε λεκέδες »ή «σε φωτιά »;  Αυτοί οι τύποι των υφασμάτων χρησιμοποιούν το χημικό πρόσθετο PBDE (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες), ουσία ιδιαίτερα τοξική εξαιτίας της ικανότητάς της να συσσωρεύεται στους ιστούς του κάθε οργανισμού.

Μερικές μητέρες έμειναν έκπληκτες όταν βρέθηκαν ίχνη PBDE στο μητρικό γάλα τους – το οποίο, φυσικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα στα βρέφη που θήλασαν. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την τάση να προσκολλώνται στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα και θα μπορούσε να είναι επιζήμια στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού . Η πιο κοινή διαταραχή της υγείας που προκαλείται από το PBDE σχετίζεται με το θυρεοειδή – που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους - προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες.


 4. ακρυλικές ίνες

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κατασκευασμένα από ακρυλικές ίνες παράγονται με τη χρήση του χημικού πολυακρυλονιτριλίου. Το ενημερωτικό δελτίο της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας EPA περιέχει τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτών των χημικών ουσιών, τα οποία είναι παρόμοια με το κυανίδιο – σε περίπτωση εισπνοής.

Εργαζόμενοι που εκτίθενται στις υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της χημικής ένωσης μπορεί να παρουσιάσουν αναιμία, ναυτία, λευκοκυττάρωσης, ήπιο ίκτερο και νεφρικές δυσλειτουργίες.

5. μπλέ χρωστικές

Τα ρούχα σας είναι χρωματισμένα με μπλε χρωστικές ουσίες; Αυτό το χρώμα μπορεί να φαίνεται βασιλοπρεπές, αλλά σας βάζει σε μεγάλο κίνδυνο για δερματίτιδα εξ επαφής – ιδιαίτερα τα σκούρα μπλε, τα καφέ και τα μαύρα συνθετικά ρούχα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σ'αυτήν την περίπτωση το πλύσιμο δεν ελαχιστοποιεί αυτόν τον κίνδυνο. Το Disperse Blue 1 ταξινομείται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο – δεδομένου ότι παράγει υψηλά επίπεδα των κακοήθων όγκων (σε πειραματόζωα).

Μπορεί ορισμένα ρούχα να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες;

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αθλητική ένδυση που παράγεται από συνθετικές ίνες μπορεί να προκαλέσει κόπωση των μυών. Επιπλέον έχουν αναφερθεί δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός, φουσκάλες, εξανθήματα, καθώς και πονοκεφάλους, αλλά και σύγχυση σκέψης.

Οι πιό σοβαρές παρενέργειες είναι οι ευρέως διαδεδομένοι μυϊκοί πόνοι, όπως η ινομυαλγία, αλλά και συμπτώματα από το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων της βρογχίτιδας, του άσθματος, αλλεργίες και κολπικές μολύνσεις. Αυτές είναι οι πιο άμεσες αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που παραμονεύουν.


Greenpeace εναντίον ορειβατικών ρούχων

Τα βέλη της εναντίον των ορειβατικών ρούχων έχει στρέψει η Greenpeace, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, οι εταιρίες για να επιτύχουν τον σκοπό τους, χρησιμοποιούν μεθόδους και υλικά που είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγαλύτερη πρόκληση στα ορειβατικά ρούχα (αλλά και παπούτσια, ή σκηνές κ.λπ.) είναι να παραμείνουν αδιάβροχα χωρίς όμως να χάσουν την δυνατότητα να «αναπνέουν» έτσι ώστε να μην ιδρώνει ο χρήστης τους. Η Greenpeace υποστηρίζει ότι 36 από τις 40 κορυφαίες εταιρίες κατασκευής ορειβατικού εξοπλισμού (μερικές μάλιστα από τις πιο γνωστές σε όλο τον κόσμο) χρησιμοποιούν στα ρούχα τους πολυμερή υλικά ή υλικά της οικογένειας των PFC, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα υφάσματα να αντέχουν στη βροχή και την λάσπη. Τα υλικά αυτά όμως παρυσιάζουν έναν πολύ αργό ρυθμό διάσπασης όταν απελευθερωθούν στο περιβάλλον, ενώ έχουν συνδεθεί με την παρουσίαση ορμονικών διαταραχών και την ανάπτυξη όγκων στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι της Greenpeace δηλώνουν απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα, ιδίως όταν όλα αυτά τα προϊόντα αφορούν ανθρώπους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους με το περιβάλλον το οποίο επισκέπτονται. Τα υλικά αυτά βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα ρούχα των ορειβατών, αλλά και στα σακίδιά τους, τις σκηνές και τους υπνόσακους

Οδηγός για χρήση και αγορά υγιεινών ενδυμάτων

Ακόμα κι αν θεωρείτε βαρετό να βάζετε πλυντήριο, είναι 1000 φορές πιο ενοχλητικό να κολλήσετε ψείρες, έκζεμα ή κάποια δερματοπάθεια. Τα καινούρια ρούχα θα πρέπει να πλένονται πάνω από δύο φορές, πριν φορεθούν, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal. Ο Δρ. Ντόναλντ Μπελσίτο, καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια υποστηρίζει ότι τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα βάφονται με χρώματα ανιλίνης, κατάλοιπα της οποίας φεύγουν με δύο πλυσίματα, ενώ αρκετοί ανυπόμονοι αγοραστές που δεν το κάνουν, παρατηρούν εξανθήματα που προκαλούν κνησμό «κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή ή εφίδρωση, όπως η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και οι μασχάλες».

Όταν είναι δυνατόν, λοιπόν, να αγοράζετε ρούχα κατασκευασμένα από οργανικές ίνες – που προέρχονται από αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και παράγονται χωρίς χημικές ουσίες. Αποφύγετε ενδύματα κατασκευασμένα από πολυεστέρες, τοξικά μείγματα και τα σκούρα χρώματα όπως μαύρο, καφέ, μοβ και μπλε.

Εάν μπορείτε να – αγοράζετε μόνο φυσικές ίνες, όπως η κάνναβη και το βιολογικό βαμβάκι, το λινάρι, μετάξι και μαλλί. Κάποια άλλα υλικά υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν τον αλπακά, το μοχέρ, το κασμίρ, το ραμί και τη γιούτα. Προφανώς, όταν είναι δυνατόν, να επιλέγετε βιολογικά υφάσματα, για ρούχα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, όπως τα εσώρουχα, τις πυτζάμες και τις καμιζόλες.

Λάβετε υπόψη σας, ότι είναι πάντα σοφό να ψάχνετε τη χώρα προέλευσης και το είδος του υφάσματος που χρησιμοποιείται. Θυμηθείτε ότι οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα από συνθετικά υφάσματα, τουλάχιστον τρεις φορές πριν από τη χρήση. Και, φυσικά, να χρησιμοποιείτε πάντα απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς χημικά.

Η μπουγάδα, λοιπόν, στα καινούρια ρούχα σας και μάλιστα δύο φορές, ακόμα και με σκέτο νερό κρίνεται απαραίτητη.


ΠΗΓΗ  http://yolife.gr/










Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....