Η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων προκαλεί «πιθανόν» καρκίνο του οισοφάγου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αντίθετα ήρε τις υποψίες σχετικά με τον καφέ και το ματέ (λατινοαμερικανικό ρόφημα) που καταναλώνονται σε κανονικές θερμοκρασίες.
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), στο τέλος μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών.
Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα, υπογραμμίζει η υπηρεσία για τον καρκίνο του ΠΟΥ.
«Οι κανονικές θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι στις ευρωπαϊκές χώρες
και τη Βόρεια Αμερική είναι μέσα στο όριο αυτό, καταναλώνονται κάτω από τους 60 βαθμούς», εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.
Ο καφές, ένα από τα αφεψήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θεωρείται στο εξής «ίσως καρκινογόνος», στο τέλος της επαναξιολόγησης που διεξήχθη στη βάση «1.000 και πλέον μελετών στον άνθρωπο και στα ζώα» που δεν καταλήγει σε «κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης» από την κατανάλωσή του.
‘Οσο για το ματέ , εάν καταναλωθεί κρύο ή σε «όχι πολύ υψηλή» θερμοκρασία δεν έχει καρκινογόνο δράση, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες και πειράματα σε ζώα.
Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).
Το CIRC δημοσιεύει τακτικά μονογραφίες, δηλαδή περιοδικά από το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας για την καρκινογόνο δράση εξεταζομένων παραγόντων (χημικά προϊόντα, έκθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας, καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ, παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τον τρόπο ζωής, όπως η πολύ μεγάλη κατανάλωση αλλαντικών…) τις οποίες επικαιροποιεί σε τακτική βάση.
Το CIRC καθορίζει έτσι μια ταξινόμηση που αρχίζει από την ομάδα 1 –«μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους» ή «κάποιες καρκινογόνες ουσίες», έως την ομάδα 4, που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα της ταξινόμησης και σημαίνει ότι το εξεταζόμενο είδος δεν είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 950 παράγοντες έχουν ελεγχθεί και ταξινομηθεί.
Η ταξινόμηση δεν αναφέρει το επίπεδο κινδύνου για την υγεία. Για παράδειγμα, το κάπνισμα ανήκει στην ομάδα 1 των γνωστών καρκινογόνων παραγόντων, αλλά η ταξινόμηση δεν αναφέρει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σε συνάρτηση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνει ο καπνιστής. Μέσα σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.
116 τρόφιμα και συνήθειες που προκαλούν καρκίνο…
116 τρόφιμα και συνήθειες που προκαλούν καρκίνο…
Μετά την αποκάλυψη για τα αλλαντικά που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, δημοσίευσε μια λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 116 τρόφιμα αλλά και συνήθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου.
Αυτή είναι η λίστα του Οργανισμού για τα πράγματα που προκαλούν καρκίνο:
1. Κάπνισμα
2. Σολάριουμ
3. Παραγωγή αλουμινίου
4. Αρσενικό σε πόσιμο νερό
5. Παραγωγή αυραμίνης
6. Κατασκευή και επισκευή παπουτσιών
7. Καθαρισμός καμινάδων
8. Αεριοποίηση άνθρακα
9. Απόσταξη πίσσας
10. Παραγωγή οπτάνθρακα (καύσιμα)
11. Κατασκευή επίπλων και ντουλαπιών
12. Εξόρυξη αιματίτη με έκθεση σε ραδόνιο
13. Παθητικό κάπνισμα
14. Χυτήριο σιδήρου και χάλυβα
15. Κατασκευή ισοπροπανόλης
16. Κατασκευή πορφυρής βαφής
17. Επαγγελματική έκθεση ως ελαιοχρωματιστής
18. Στρώσιμο πεζοδρομίων και οροφών με πίσσα
19. Βιομηχανία ελαστικών
20. Επαγγελματική έκθεση σε ισχυρά σταγονίδια ανόργανων ενώσεων που περιέχουν θειικό οξύ
21. Μείγματα φυσικών αφλατοξινών (που παράγονται από μύκητες)
22. Αλκοολούχα ποτά
23. Καρπός αρέκα, που συχνά μασιέται με φύλλα μπετέλ
24. Κομμάτια μπετέλ χωρίς καπνό
25. Κομμάτια μπετέλ με καπνό
26. Λιθανθρακόπισσα
27. Πίσσα
28. Εσωτερικές εκπομπές από οικιακή καύση άνθρακα
29. Καυσαέρια ντίζελ
30. Ορυκτέλαια, χωρίς ή με ήπια θεραπεία
31. Φαινακετίνη, αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο
32. Φυτά που περιέχουν αριστολοχικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται σε κινέζικα φυτικά φάρμακα
33. PCB, χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρικές συσκευές και έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες από το ’70
34. Κινέζικα παστά ψάρια
35. Ελαια σχιστόλιθου
36. Αιθάλη
37. Προϊόντα καπνίσματος, δίχως καπνό
38. Σκόνη ξύλου
39. Επεξεργασμένο κρέας
40. Ακεταλδεΰδη
41. 4-Αμινοδιφαινύλιο
42. Αριστολοχικά οξέα και τα φυτά που περιέχουν τα
43. Αμίαντος
44. Αρσενικό και ενώσεις αρσενικού
45. Αζαθειοπρίνη
46. Βενζόλιο
47. Βενζιδίνη
48. Βενζοπυρένιο
49. Βηρύλλιο και οι ενώσεις του
50. Chlornapazine
51. Αιθυλενοχλωρυδρίνη
52. Χλωρομεθυλ-μεθυλαιθέρα
53. 1,3 βουταδιένιο
54. Βουτανεδιόλης διμεθανοσουλφονικό
55. Κάδμιο και οι ενώσεις του
56. Chlorambucil
57. Μεθύλ-CCNU
58. Ενώσεις χρωμίου
59. Κυκλοσπορίνη
60. Αντισυλληπτικά, ορμονικές, συνδυασμένες μορφές (εκείνες που περιέχουν και οιστρογόνα και προγεσταγόνα)
61. Αντισυλληπτικά, δια στόματος, εξακολουθητικές μορφές ορμονικής αντισύλληψης
62. Κυκλοφωσφαμίδη
63. Διαιθυλοστιλβοοιστρόλη
64. Βαφή μεταβολισμένη σε βενζιδίνη
65. ιός Epstein-Barr
66. Οιστρογόνα, μη στεροειδή
67. Οιστρογόνα, στεροειδή
68. Θεραπεία οιστρογόνων, μετά την εμμηνόπαυση
69. Αιθανόλη σε αλκοολούχα ποτά
70. Erionite
71. Οξείδιο αιθυλενίου
72. Etoposide, μόνο και σε συνδυασμό με σισπλατίνη και βλεομυκίνη
73. Φορμαλδεΰδη
74. Αρσενικούχο γάλλιο
75. Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
76. ιός Ηπατίτιδας Β (χρόνια μόλυνση)
77. ιός Ηπατίτιδας C (χρόνια μόλυνση)
78. Φυτικά σκευάσματα που περιέχουν φυτά τύπου αριστολόχια
79. Μόλυνση από ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1
80. Ιός ανθρώπινου θηλώματος τύπου 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 and 66
81. Λεμφοτροπικός ιός κυττάρων τύπου Ι
82. Μελφαλάνη
83. Methoxsalen
84. 4,4-μεθυλενο-δις (2-χλωροανιλίνη)
85. MOPP και άλλες συνδυασμένες χημειοθεραπείες με αλκυλιωτικούς παράγοντες
86. Αέριο μουστάρδας
87. 2-ναφθυλαμίνη
88. Ακτινοβολία νετρονίων
89. Ενώσεις νικελίου
90. ΝΝΚ
91. Ν-νιτροζονορνικοτίνη
92. Λοίμωξη από Opisthorchis viverrini
93. Ατμοσφαιρική ρύπανση
94. Αιωρούμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
95. Φώσφορος 32
96. Πλουτώνιο 239 και τα προϊόντα διάσπασής του
97. Βραχύβια ισότοπα, ανάμεσά τους ιώδιο 131 από ατυχήματα σε ατομικούς αντιδραστήρες και από πυρηνικά όπλα (έκθεση κατά την παιδική ηλικία)
98. Ραδιονουκλίδια σωματίδια α
99. Τα ραδιονουκλίδια, σωματιδίων β
100. Ράδιο-224 και τα προϊόντα διάσπασής του
101. Ράδιο-226 και τα προϊόντα διάσπασής του
102. Ράδιο-228 και τα προϊόντα διάσπασής του
103. Ραδόνιο 220 και τα προϊόντα διάσπασής του
104. Λοίμωξη από Schistosoma haematobium
105. Πυρίτιο κρυσταλλικό, αν εισπνευστεί σε μορφή χαλαζία, σε επαγγελματικούς χώρους
106. Ηλιακή ακτινοβολία
107. Ταλκ που περιέχει ίνες asbestiform
108. Tamoxifen
109. 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-para-dioxin
110. Thiotepa
111. Θόριο-232 και τα προϊόντα διάσπασής του
112. Treosulfan
113. Ορθο-τολουϊδίνη
114. Χλωριούχο βινύλιο
115. Υπεριώδης ακτινοβολία
116. Ακτίνες Χ και γ
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), στο τέλος μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών.
Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα, υπογραμμίζει η υπηρεσία για τον καρκίνο του ΠΟΥ.
«Οι κανονικές θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι στις ευρωπαϊκές χώρες
και τη Βόρεια Αμερική είναι μέσα στο όριο αυτό, καταναλώνονται κάτω από τους 60 βαθμούς», εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.
Ο καφές, ένα από τα αφεψήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θεωρείται στο εξής «ίσως καρκινογόνος», στο τέλος της επαναξιολόγησης που διεξήχθη στη βάση «1.000 και πλέον μελετών στον άνθρωπο και στα ζώα» που δεν καταλήγει σε «κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης» από την κατανάλωσή του.
‘Οσο για το ματέ , εάν καταναλωθεί κρύο ή σε «όχι πολύ υψηλή» θερμοκρασία δεν έχει καρκινογόνο δράση, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες και πειράματα σε ζώα.
Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).
Το CIRC δημοσιεύει τακτικά μονογραφίες, δηλαδή περιοδικά από το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας για την καρκινογόνο δράση εξεταζομένων παραγόντων (χημικά προϊόντα, έκθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας, καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ, παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τον τρόπο ζωής, όπως η πολύ μεγάλη κατανάλωση αλλαντικών…) τις οποίες επικαιροποιεί σε τακτική βάση.
Το CIRC καθορίζει έτσι μια ταξινόμηση που αρχίζει από την ομάδα 1 –«μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους» ή «κάποιες καρκινογόνες ουσίες», έως την ομάδα 4, που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα της ταξινόμησης και σημαίνει ότι το εξεταζόμενο είδος δεν είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 950 παράγοντες έχουν ελεγχθεί και ταξινομηθεί.
Η ταξινόμηση δεν αναφέρει το επίπεδο κινδύνου για την υγεία. Για παράδειγμα, το κάπνισμα ανήκει στην ομάδα 1 των γνωστών καρκινογόνων παραγόντων, αλλά η ταξινόμηση δεν αναφέρει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σε συνάρτηση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνει ο καπνιστής. Μέσα σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.
116 τρόφιμα και συνήθειες που προκαλούν καρκίνο…
116 τρόφιμα και συνήθειες που προκαλούν καρκίνο…
Μετά την αποκάλυψη για τα αλλαντικά που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, δημοσίευσε μια λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 116 τρόφιμα αλλά και συνήθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου.
Αυτή είναι η λίστα του Οργανισμού για τα πράγματα που προκαλούν καρκίνο:
1. Κάπνισμα
2. Σολάριουμ
3. Παραγωγή αλουμινίου
4. Αρσενικό σε πόσιμο νερό
5. Παραγωγή αυραμίνης
6. Κατασκευή και επισκευή παπουτσιών
7. Καθαρισμός καμινάδων
8. Αεριοποίηση άνθρακα
9. Απόσταξη πίσσας
10. Παραγωγή οπτάνθρακα (καύσιμα)
11. Κατασκευή επίπλων και ντουλαπιών
12. Εξόρυξη αιματίτη με έκθεση σε ραδόνιο
13. Παθητικό κάπνισμα
14. Χυτήριο σιδήρου και χάλυβα
15. Κατασκευή ισοπροπανόλης
16. Κατασκευή πορφυρής βαφής
17. Επαγγελματική έκθεση ως ελαιοχρωματιστής
18. Στρώσιμο πεζοδρομίων και οροφών με πίσσα
19. Βιομηχανία ελαστικών
20. Επαγγελματική έκθεση σε ισχυρά σταγονίδια ανόργανων ενώσεων που περιέχουν θειικό οξύ
21. Μείγματα φυσικών αφλατοξινών (που παράγονται από μύκητες)
22. Αλκοολούχα ποτά
23. Καρπός αρέκα, που συχνά μασιέται με φύλλα μπετέλ
24. Κομμάτια μπετέλ χωρίς καπνό
25. Κομμάτια μπετέλ με καπνό
26. Λιθανθρακόπισσα
27. Πίσσα
28. Εσωτερικές εκπομπές από οικιακή καύση άνθρακα
29. Καυσαέρια ντίζελ
30. Ορυκτέλαια, χωρίς ή με ήπια θεραπεία
31. Φαινακετίνη, αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο
32. Φυτά που περιέχουν αριστολοχικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται σε κινέζικα φυτικά φάρμακα
33. PCB, χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρικές συσκευές και έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες από το ’70
34. Κινέζικα παστά ψάρια
35. Ελαια σχιστόλιθου
36. Αιθάλη
37. Προϊόντα καπνίσματος, δίχως καπνό
38. Σκόνη ξύλου
39. Επεξεργασμένο κρέας
40. Ακεταλδεΰδη
41. 4-Αμινοδιφαινύλιο
42. Αριστολοχικά οξέα και τα φυτά που περιέχουν τα
43. Αμίαντος
44. Αρσενικό και ενώσεις αρσενικού
45. Αζαθειοπρίνη
46. Βενζόλιο
47. Βενζιδίνη
48. Βενζοπυρένιο
49. Βηρύλλιο και οι ενώσεις του
50. Chlornapazine
51. Αιθυλενοχλωρυδρίνη
52. Χλωρομεθυλ-μεθυλαιθέρα
53. 1,3 βουταδιένιο
54. Βουτανεδιόλης διμεθανοσουλφονικό
55. Κάδμιο και οι ενώσεις του
56. Chlorambucil
57. Μεθύλ-CCNU
58. Ενώσεις χρωμίου
59. Κυκλοσπορίνη
60. Αντισυλληπτικά, ορμονικές, συνδυασμένες μορφές (εκείνες που περιέχουν και οιστρογόνα και προγεσταγόνα)
61. Αντισυλληπτικά, δια στόματος, εξακολουθητικές μορφές ορμονικής αντισύλληψης
62. Κυκλοφωσφαμίδη
63. Διαιθυλοστιλβοοιστρόλη
64. Βαφή μεταβολισμένη σε βενζιδίνη
65. ιός Epstein-Barr
66. Οιστρογόνα, μη στεροειδή
67. Οιστρογόνα, στεροειδή
68. Θεραπεία οιστρογόνων, μετά την εμμηνόπαυση
69. Αιθανόλη σε αλκοολούχα ποτά
70. Erionite
71. Οξείδιο αιθυλενίου
72. Etoposide, μόνο και σε συνδυασμό με σισπλατίνη και βλεομυκίνη
73. Φορμαλδεΰδη
74. Αρσενικούχο γάλλιο
75. Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
76. ιός Ηπατίτιδας Β (χρόνια μόλυνση)
77. ιός Ηπατίτιδας C (χρόνια μόλυνση)
78. Φυτικά σκευάσματα που περιέχουν φυτά τύπου αριστολόχια
79. Μόλυνση από ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1
80. Ιός ανθρώπινου θηλώματος τύπου 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 and 66
81. Λεμφοτροπικός ιός κυττάρων τύπου Ι
82. Μελφαλάνη
83. Methoxsalen
84. 4,4-μεθυλενο-δις (2-χλωροανιλίνη)
85. MOPP και άλλες συνδυασμένες χημειοθεραπείες με αλκυλιωτικούς παράγοντες
86. Αέριο μουστάρδας
87. 2-ναφθυλαμίνη
88. Ακτινοβολία νετρονίων
89. Ενώσεις νικελίου
90. ΝΝΚ
91. Ν-νιτροζονορνικοτίνη
92. Λοίμωξη από Opisthorchis viverrini
93. Ατμοσφαιρική ρύπανση
94. Αιωρούμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
95. Φώσφορος 32
96. Πλουτώνιο 239 και τα προϊόντα διάσπασής του
97. Βραχύβια ισότοπα, ανάμεσά τους ιώδιο 131 από ατυχήματα σε ατομικούς αντιδραστήρες και από πυρηνικά όπλα (έκθεση κατά την παιδική ηλικία)
98. Ραδιονουκλίδια σωματίδια α
99. Τα ραδιονουκλίδια, σωματιδίων β
100. Ράδιο-224 και τα προϊόντα διάσπασής του
101. Ράδιο-226 και τα προϊόντα διάσπασής του
102. Ράδιο-228 και τα προϊόντα διάσπασής του
103. Ραδόνιο 220 και τα προϊόντα διάσπασής του
104. Λοίμωξη από Schistosoma haematobium
105. Πυρίτιο κρυσταλλικό, αν εισπνευστεί σε μορφή χαλαζία, σε επαγγελματικούς χώρους
106. Ηλιακή ακτινοβολία
107. Ταλκ που περιέχει ίνες asbestiform
108. Tamoxifen
109. 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-para-dioxin
110. Thiotepa
111. Θόριο-232 και τα προϊόντα διάσπασής του
112. Treosulfan
113. Ορθο-τολουϊδίνη
114. Χλωριούχο βινύλιο
115. Υπεριώδης ακτινοβολία
116. Ακτίνες Χ και γ