14/8/11

Άλλο LED-TV και άλλο OLED-TV


Εξαπάτηση με τις τηλεοράσεις LED.

Εξαπάτηση με τις τηλεοράσεις LED.

Άλλο LED-TV και άλλο OLED-TV

Τους τελευταίους μήνες έχει γεμίσει η αγορά από LED τηλεοράσεις. Όλοι νομίζουν ότι θα αντικαταστήσουν της LCD και τις Οθόνες Plasma. Συγχαρητήρια ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΚΟΡΟΙΔΑ! Οι οθόνες LED δεν είναι οθόνες που τα εικονοστοιχεία τους (pixels) είναι πολύ μικρά led.
Τότε προς τι το όνομα LED TV και τι τεχνολογία χρησιμοποιούν αν δεν είναι LCD ή Plasma? Οι ψαγμένοι έχουν την απάντηση, πρόκειται για οθόνες OLED, τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει να έχεις πολύ καλή απόδοση χρωμάτων, μεγάλο contrast, μικρή κατανάλωση ρεύματος και πολύ λεπτή οθόνη. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!
Πράγματι, η νέα τεχνολογία οθονών OLED έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα οποία είναι ίδια και με τις τηλεοράσεις LED. Στις OLED οθόνες, το κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αποτελείται
από οργανικές ενώσεις οι οποίες φωτοβολούν όταν πάρουν ρεύμα. Πράγματι πολύ εντυπωσιακή τεχνολογία αλλά έχει ένα τρομακτικό μειονέκτημα. Τα οργανικά στοιχεία που φωτοβολούν, έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι με μία τηλεόραση OLED βλέπουμε μια εκπομπή και μετά την πετάμε. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατασκευάσουν τέτοια οργανικά υλικά που θα “ζουν” περισσότερο.

Οι LED τηλεοράσεις δεν είναι και τόσο LED

Πριν πάμε σε εκείνο, να δούμε με απλά βήματα πως δουλεύει μία οθόνη LCD/TFT.
Υπάρχει μια οθόνη που ζωγραφίζονται τα διάφορα χρώματα και ένα δυνατό φως από πίσω το οποίο κάνει τα χρώματα να εμφανίζονται σε μας. Η οθόνη που “ζωγραφίζονται τα χρώματα” είναι τεχνολογίας TFT/LCD και εξού και το όνομα της οθόνης! Το ίδιο συμβαίνει και με τις Plasma και τις OLED οθόνες. Ανάλογα την τεχνολογία της οθόνης που ζωγραφίζεται η εικόνα, πάει και το όνομα του τύπου της τηλεόρασης.
Οι τηλεοράσεις LED είναι τηλεοράσεις LCD με μία ΜΟΝΟ διαφορά.
Αντί να έχουν λάμπα φθορισμού (Cold Cathode Fluorescent Lamp ή LCD-CCFL) για να φωτίζεται η οθόνη των “ζωγραφισμένων” pixels, έχουν πολλά μικρά λευκά LED!
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.
Βέβαια, επειδή δεν υπάρχει η μεγάλη αυτή λάμπα από πίσω, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί το πάχος της οθόνης στα 2.5 εκατοστά. Τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα είναι απόρροια των δυνατοτήτων των LED.
Στην Αγγλία, ο οργανισμός Advertising Standards Authority που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των διαφημίσεων, ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ την Samsung από το να διαφημίζει τις οθόνες αυτές σαν “LED TV” αν δεν αναγράφει ότι τα Led χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για τον φωτισμό της οθόνης και όχι για την δημιουργία της εικόνας.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος αποκλεισμός οπότε οι τηλεοράσεις αυτές διαφημίζονται ως LED-TVs!

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....