3/8/11

Άρα ποιός χρέωσε τη χώρα;


 Στο ΒΗΜΑ, μάλλον στη βιασύνη τους να στηρίξουν την κυβέρνηση με τις επιστολές Δούκα, διέπραξαν γκάφα ολκής.
Αντιγράφω την επιστολή του κ. Δούκα:
20 Ιουλίου 2004 – «Τα ταμεία είναι άδειαυπάρχουν κρυφά χρέη»

«Όπως
διαγράφονται τα ταμειακά έσοδα/έξοδα για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2004, το “ταμειακό” έλλειμμα ήταν της τάξεως των 7,4 δισ.

Για το εξάμηνο Ιανουάριος- Ιούνιος 2004το “ταμειακό” έλλειμμα αυξήθηκε στα 12,14 δισ. ευρώ.
Όπως και να έχει το θέμα, εκτιμώ πως το δωδεκάμηνο θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τα ανοίγματα του εξαμήνου. Δηλαδή, το ταμειακό “άνοιγμα” μπορεί και να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ ή το 11% του ΑΕΠ!
Οι υπερβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες θα ξεπεράσουν αυτές που προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό κατά 2,9 δισ. ευρώ περίπου.

Δηλαδή, οι πρωτογενείς δαπάνες για το 2004 μπορεί να ξεφύγουν και από τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (32,8 δισ.) και να φθάσουν στα 36 δισ.

Και οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν από τα 9.750 ευρώ στα 10.700 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, κατά μία κάπως πρόχειρη πρόβλεψη, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2004 μπορεί να υπερβεί και το 6% του ΑΕΠ! – χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι ελάχιστες από τις πληρωμές για εξοπλιστικά προγράμματα εμφανίζονται ως πρωτογενείς δαπάνες.

Παραλάβαμε “άδεια ταμεία”!

Δηλαδή, παραλάβαμε επίσημο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης που στο τέλος του Φεβρουαρίου 2004 ξεπερνούσε τα 186 δισ. ευρώ και κρυμμένες υποχρεώσεις .

Σε αυτό το επίσημο χρέος πρέπει να προστεθούν και μη σωστά καταχωρισμένες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 8,5 δισ. ευρώ όπως για:

* τα φάρμακα (2,2 δισ. ευρώ),
* το ταμείο νομικών (400 εκατ.),
* για τα “νέα τοκομερίδια” (6 δισ., τώρα περίπου 5 δισ.),
*τα χρέη προς την Αγροτική Τράπεζα (800 εκατ.). 
*Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσειςτου Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία (της τάξεως των τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ) για τις μισθολογικές προαγωγές των συνταξιούχων αξιωματικών των ΕΔ που αποστρατεύθηκαν προ του 2000 (ύψους περίπου 1 δισ.ευρώ) και τα χρέη προς τους ΟΤΑ (1 δισ.)

Δηλαδή, κληρονομήσαμε χρέη ύψους τουλάχιστον 199,5 δισ. ευρώ και επιπλέον περίπου 11 δισ. ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο!».

Τι μας λέει, λοιπόν, ο κ.  Δούκας;

Πρώτον ότι  το 2004 παρέλαβε άδεια Ταμεία!

Δεύτερον, το έλλειμμα του 2004 θα ανήρχετο στο 6% του ΑΕΠ, αντί πλεονάσματος που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του κ.Σημίτη

Τρίτον, ότι το χρέος ήταν 199, 5 δις ευρώ σύν 11 δις ευρώ δάνεια εγγυημένα από το κράτος. Δηλαδή το συνολικό χρέος ανήρχετο στα 210 δις ευρώ!

Αν υπολογιστούν και οι δαπάνες για τόκους, που κατά τον κ. Δούκα θα ανέρχονταν σε 10.7 δις ετησίως, τότε το 2009, η Κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε χρέος:

210 δις που κληρονόμησε

64 δις για τόκους (6 χρόνια Χ 10.7 δις ετησίως)

28 δις που δόθηκαν για τη στήριξη των Τραπεζών.

Σύνολον 302 δις!

Άρα ποιός χρέωσε τη χώρα;

Μήπως πρέπει  το ΒΗΜΑ να ζητήσει συγνώμη από τους αναγνώστες του (και τον ελληνικό λαό), τους  οποίους  παραπληροφορούν ασύστολα ότι η ΝΔ οδήγησε τα χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης;
Κ.Ρ.

Υ.Γ Υποθέτω ότι το ΒΗΜΑ θεωρεί γενικώς αξιόπιστο τον κ. Δούκα σε όλες του τις επιστολές, αφού τις φιλοξενεί.Δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος σε μια επιστολή και …αναξιόπιστος στην άλλη!!!

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....