18/5/10

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα


Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν πήγε στις Κάνες. Σε επιστολή του, όμως, προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ των Κανών, Τιερί Φρεμό, επικαλέστηκε «προβλήματα όπως το ελληνικό» τα οποία δεν του επέτρεψαν να βρεθεί στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ.

Πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος είχε εκφραστεί με πάθος υπέρ της Ελλάδας στο γαλλικό περιοδικό «Les inrockuptibles»: «Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα.

Η Δύση είναι που χρωστάει στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της τραγωδίας...», δήλωσε. «Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής.

Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; O Αριστοτέλης... όλος ο κόσμος χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα», τόνισε ο Γκοντάρ στη συνέντευξή του που έκανε τον γύρο του κόσμου. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει από τον σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε.

Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες. Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο: Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης και εφόσον όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ από τότε».


Κόβει την ανάσα

Anuar Patjane Floriuk  Traveler Photo 2015 Πρώτο βραβείο είναι υποβρύχια φωτογραφία του που δείχνει δύτες να κολυμπούν κοντά σε μια φάλ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ