17/4/13

ΠΙΕΡΙΑ: Η βρίζα επιστρέφει στην ελληνική γη


του ΜΑΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

Το δίκοκκο σιτάρι ή βρίζα (όπως την ξέρουν οι παλιοί αγρότες) επιστρέφει μετά από δεκαετίες στην ελληνική γη. Ήδη υπάρχει έκταση στην Πιερία στην οποία καλλιεργείται βρίζα ενώ παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον κι από άλλους αγρότες της Μακεδονίας για να την καλλιεργήσουν στις δικές τους περιοχές.

Η καλλιέργειά της είναι νόμιμη, (συμπεριλαμβάνεται επίσημα στη δήλωση καλλιέργειας των γεωργών στον ΟΣΔΕ )και πριν απο λίγες ημέρες ενδιαφερόμενοι αγρότες συναντήθηκαν στον Κούκο Πιερίας στο ομωνυμο αγρόκτημα(Koukos Inn)για να ενημερωθούν σχετικά με την απόκτηση σπόρων και για θεματα καλλιέργειας και κατανάλωσης.

Το ενδαφέρον για την συγκεκριμένη καλλιέργεια σχετίζεται και με την δυνατότητα βιολογικής παραγωγής του και το κόστος του πιστοποιημένου σπόρου είναι 2€/κιλό (χωρίς ΦΠΑ).

Το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel). Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά το δίκοκκο, και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως η καλλιέργειά του στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητο λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών:

- Τα προϊόντα από Δίκοκκο Σιτάρι περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά του είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.

- Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

- Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος Λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από αυτό ιδιαίτερα εύπεπτα.

- Η λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

- Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν συντείνει στο φράξιμο των αρτηριών, διότι έχει πολύ λίγη γλουτένη.

- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι για την προώθηση της εμπορίας του δίκοκκου σιταριού προτάθηκε να συναντηθούν μέσα στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C, περίπτερο 8), το Σάββατο, 9 Φεβ 2013 10 το πρωί.

Οσοι θέλουν να καλλιεργήσουν πιστοποιημένο σπόρο σποράς δίκοκκου σιταριού (Triticum Dicoccum) μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ Δαμιανό Παχόπουλο (τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, e-mail:damianos@koukosinn.gr).

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....