16/4/13

Η τροφή μας το φάρμακό μας




  • Κάλιο: Ένα σημαντικό μέταλλο!
  • 6 λάθη στην διατροφή των παιδιών.
  • Ἡ ἔλλειψις θειικής χοληστερόλης μπορεί νὰ εὐθύνεται γιὰ τὶς καρδιοπάθειες.
  • Ένας «Δαβίδ» ενάντια στη Monsanto και την «ολιγαρχία των σπόρων»
  • Ἐκρηκτική ἄνοδος τοῦ «Ελληνικοῦ» γιαουρτιοῦ στήν ἀγορά τῶν ΗΠΑ
  • 140 Πρακτικές Λύσεις στα Καθημερινά Προβλήματα στο Σπίτι!





    Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
    Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Ο ρόλος του καλίου και ο τρόπος που λειτουργεί το συγκεκριμένο μέταλλο έχει να κάνει σε συνδυασμό με το νάτριο στην διατήρηση της ισορροπίας του νερού στον οργανισμό μας. Έτσι, αποβάλλει το επιπλέον νάτριο που μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό και είναι υπεύθυνο για την υπέρταση. Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του καλίου στο ανθρώπινο σώμα και μέσω αυτών, αποβάλλεται το επιπλέον κάλιο από τον οργανισμό.

    Ελλείψεις καλίου οφείλονται σε υπερβολική διάρροια, μη ελεγχόμενο διαβήτη, σε δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (<800 θερμίδες/ημερησίως), σε χρόνιο αλκοολισμό, σε υπερβολική σωματική άσκηση και σε χρόνια χρήση διουρητικών και καθαρτικών. Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι η αίσθηση κούρασης και ατονίας στους μυς , η καρδιακή αρρυθμία, οι έντονοι πονοκέφαλοι, η εφίδρωση, οι μυϊκές κράμπες και το τρέμουλο.

    Οι αθλητές είναι μια κατηγορία πληθυσμού που έχει αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, ειδικότερα σε περιόδους εντατικής άσκησης, για να αντικαταστήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια καλίου που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της άθλησης.

    Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.

    Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.

    Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Επίσης, το κάλιο ευθύνεται για τη σύσπαση των μυών του σώματος.

    Κάποιοι θεωρούν το κάλιο αγχολυτικό, αφού τονώνει τον οργανισμό από το άγχος και το στρες. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κάλιο στον μεταβολισμό των λιπών, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, αφού λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διάσπασης αυτών των θρεπτικών συστατικών.

    Η συνιστώμενη ασφαλής ποσότητα πρόσληψης καλίου είναι 4.7γρ ημερησίως. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.

    Το κάλιο είναι ένα μέταλλο στο οποίο συχνά δεν αποδίδεται η πρέπουσα σημασία. Εν τούτοις, είναι καθοριστικός ο ρόλος του για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και, ιδίως, του καρδιαγγειακού συστήματος. Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι είναι το μέταλλο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα εντός των κυττάρων δείχνει την εξαιρετική σημασία του.


    Συνοψίζοντας: 


    • Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών και στην πρόληψη εγκεφαλικής συμφόρησης (εγκεφαλικού επεισοδίου).
    • Ρυθμίζει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης, μια λειτουργία που εξασθενεί με την πάροδο των ετών, με πιθανή συνέπεια προβλήματα, όπως αίσθηση αδυναμίας και λήθαργου.
    • Σε συνεργασία με το νάτριο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος.
    • Μπορεί να διαφυλάσσει ή να αποκαθιστά την κανονική λειτουργία των νευρικών, καρδιακών, μυϊκών και σκελετικών κυττάρων.
    • Βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης, ιδίως αν συνδυαστεί με χαμηλή πρόσληψη νατρίου (που προέρχεται κατά 95% από το μαγειρικό αλάτι). Στη σύγχρονη διατροφή η αναλογία καλίου/νατρίου είναι 1:1 ή και μικρότερη, πράγμα που προδιαθέτει σε καρκίνους και καρδιαγγειακές παθήσεις (Cane Det Prev, 1991, 14:563-5). Σε μια υγιεινή διατροφή η αναλογία καλίου/νατρίου θα πρέπει να είναι πάνω από 5:1 (5 μέρη καλίου προς 1 μέρος νατρίου).
    • Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, προστατεύει από βλάβες των νεφρών που προέρχονται από υψηλή πίεση, ακόμη και όταν δεν κατορθώνει να ομαλοποιήσει την πίεση.
    • Είναι πιθανόν να βοηθάει στην ακμή, στις αλλεργίες και στην επούλωση των εγκαυμάτων.
    • Λαμβάνει μέρος σε σειρά ζωτικών λειτουργιών, όπως η μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο, η έκκριση ορμονών, διάφορες ενζυματικές αντιδράσεις.

    Αξίζει, να αναφέρουμε μια εντυπωσιακή για τα αποτελέσματα της μελέτη με πειραματόζωα (αρουραίους). Τα ζώα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες: στην 1η ομάδα δόθηκε τροφή που ευνοούσε την πρόκληση εγκεφαλικής συμφόρησης, μαζί με συμπλήρωμα καλίου, ενώ στην 2η ομάδα δόθηκε η ίδια τροφή, χωρίς το συμπλήρωμα.
    Μετά από 17 εβδομάδες οι θάνατοι στην 1η ομάδα ήταν 2%, ενώ στην 2η ομάδα 83%. Ακόμη και στην περίπτωση ζώων από τις δύο ομάδες που είχαν την ίδια πίεση αίματος, τα ζώα από την 1η ομάδα είχαν 7 φορές μικρότερη θνησιμότητα. ('Hypertension", Syppl I, May 1985)

    Σημείωση: είναι συνηθισμένη η απώλεια καλίου που προκαλούν ορισμένα φάρμακα, κυρίως διουρητικά, με εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως κράμπες, μυϊκή αδυναμία, ακανόνιστοι χτύποι καρδιάς, νευρικές διαταραχές.

    ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.
    Το κάλιο μπορεί να εμφανίσει τοξικότητα στις πολύ υψηλές δοσολογίες των 18g (18.000 mg) ημερησίως. Εν τούτοις, και δοσολογίες άνω των 300mg ημερησίως είναι καλό να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίσουν τοξίνωση από κάλιο.


    Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο που συμβάλει στη σωστή ισορροπία της αντλίας νατρίου – καλίου. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Υπάρχουν τροφές αλλά και προϊόντα στο εμπόριο που είναι εμπλουτισμένα με κάλιο (π.χ. ρόφημα φρούτων με κάλιο) τα οποία βοηθούν στην αποβολή του νατρίου από το αίμα και συνεπώς στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο είναι:
    ΦΡΟΥΤΑ
    ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Βερύκοκκα
    Σπαράγγια
    Μπρόκολα
    Φρέσκα φασολάκια
    Πατάτες
    Χουρμάδες
    Ρύζι
    Σύκα
    Κολοκυθάκια
    Τομάτες
    Γρέιπ φρουτ
    Ξηρά κουκιά
    Ροδάκινο


    Δαμάσκηνα


    Ξερά φρούτα


    Διάφορα: μπύρα, κρασί, τσέρυ, λικέρ, καφέςσοκολάτα, γάλα, γιαούρτι, αυγό, ξηροί καρποί (χωρίς αλάτι),καυτεράόσπρια.
    Θυμηθείτε ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν η νεφρική σας λειτουργία είναι πολύ μειωμένη. Μάθετε τις επικίνδυνες τροφές και γίνετε αρκετά οικείος με αυτές.
    katsogridaki.gr

    Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

    Η Χάριετ Γουόρομπι, διευθύντρια του προγράμματος Προσχολικών Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσι, ξέρει από πρώτο χέρι ότι τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιότροπα στο φαγητό. Ακόμα και αυτή όμως εξεπλάγη πέρυσι, όταν ήρθε αντιμέτωπη με ένα παιδάκι που ακολουθούσε τη... δίαιτα της σοκολάτας.
    «Σοκολατένιο γάλα, μάφιν σοκολάτας, τηγανίτες με σοκολάτα. Ήταν απίστευτο», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Η μητέρα του είχε μια απλή θεωρία: αφού αυτά ήθελε το παιδί της, αυτά θα έτρωγε- και τίποτε άλλο». 


    Αν και οι περισσότεροι γονείς δεν καταφεύγουν στη «δίαιτα της σοκολάτας» για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, γνωρίζουν ωστόσο καλά ότι η καθημερινή διατροφή των παιδιών αποτελεί συχνά αληθινή πρόκληση. Η ιδιοτροπία στο φαγητό, όμως, αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της ανάπτυξης. 

    Ο φόβος για το νέο 
    Τα μικρά παιδιά είναι εκ φύσεως νεοφοβικά, έχουν δηλαδή έναν έμφυτο φόβο για οτιδήποτε δεν έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και οι πιο αποφασισμένοι γονείς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το ακλόνητο πείσμα του παιδιού να μείνει νηστικό, παρά να δοκιμάσει μια νέα γεύση. Το επακόλουθο είναι να καταθέτουν συχνά οι γονείς τα όπλα, προτιμώντας να δώσουν στο παιδί ένα μπολ σοκολατένια δημητριακά, τα οποία μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερα από το τίποτα.
    «Πολλοί γονείς νομίζουν πως πρέπει να κάνουν το παιδί τους να φάει κάτι, οτιδήποτε», λέει η κυρία Γουόρομπι.«Στην πραγματικότητα, όμως, πρέπει απλώς να σερβίρουν στο παιδί τους ποικιλία υγιεινών τροφίμων- και ό,τι φάει». 
    Μία σειρά από απλές μεθόδους μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και το πιο ιδιότροπο παιδί να μάθει να τρώει ποικιλία τροφίμων. Ας δούμε έξι από τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν ταΐζουν τα παιδιά τους.

    1. Διώχνουν τα παιδιά από την κουζίνα. 
    Με τα μάτια της κουζίνας αναμμένα, το νερό να βράζει και τα αιχμηρά μαχαίρια στο χέρι, είναι κατανοητό να μη θέλουν οι γονείς τα παιδιά στην κουζίνα όταν μαγειρεύουν. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του γεύματος αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα για να μάθουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, λ.χ., σε μελέτη με 600 παιδιά διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στο μαγείρεμα τουλάχιστον δοκιμάζουν το φαγητό. «Σε λίγα παιδιά αρέσουν τα ραδίκια, αλλά διαπιστώσαμε ότι εάν τα παιδιά κόβουν τα ραδίκια και τα προσθέτουν σε σαλάτα, τελικά τα λατρεύουν», είπε χαρακτηριστικά η δρ Ιζαμπέλ Κοντέντο, καθηγήτρια Διατροφικής Αγωγής στο Τeachers College του Πανεπιστημίου.

    2. Κάνουν δίαιτα μπροστά στα παιδιά. 
    Τα παιδιά μιμούνται τις διατροφικές προτιμήσεις των γονέων τους και είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν τρόφιμα που βλέπουν να τρώνε ο μπαμπάς ή η μαμά. Μελέτη του Ράτγκερς έδειξε πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να λατρεύουν ή να απορρίπτουν τα ίδια φρούτα και λαχανικά με τους γονείς τους. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ιδιότροπα με το φαγητό, εάν στη μαμά τους δεν αρέσουν τα λαχανικά. Δεδομένης αυτής της ισχυρής επιρροής, οι γονείς που προσπαθούν να αδυνατίσουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη δίαιτα μπροστά στο παιδί, διότι μπορεί να επηρεάσουν τις αντιλήψεις των παιδιών για το φαγητό και την υγιεινή διατροφή (η μαμά του έπινε ένα ειδικό ρόφημα αδυνατίσματος) και ένα άλλο ότι «δίαιτα σημαίνει να μαγειρεύεις, αλλά να μην τρως».

    3. Τα πιέζουν να φάνε μια μπουκιά. 
    Το να απαιτεί κανείς από το παιδί να τρώει τουλάχιστον μία μπουκιά από κάθε πιάτο είναι πιθανό να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν με αρνητικό τρόπο ακόμα και αν η πίεση συνοδεύεται από μία επιβράβευση. Σε μελέτη λ.χ. του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να φάνε λαχανικά και να πιουν γάλα, προσφέροντάς τους αυτοκόλλητα και χρόνο μπροστά στην τηλεόραση εάν το έκαναν. Αργότερα, τα παιδιά εξέφρασαν απέχθεια για τα τρόφιμα. Προτιμότερο είναι να βάζετε το φαγητό στο τραπέζι και να ενθαρρύνετε το παιδί να το δοκιμάσει. Μην παραπονεθείτε, όμως, εάν αρνηθεί και μην το επιβραβεύσετε εάν το φάει. Ρωτήστε μόνο εάν θα ήθελε λίγο ακόμα ή σερβίρετε δεύτερη μερίδα στον εαυτό σας, τηρώντας ουδέτερη στάση.

    4. Κρατούν τις λιχουδιές σε μέρος όπου δεν φθάνει το παιδί. 
    Οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα τσιμπολογούν λιχουδιές και έτσι συχνά τις βάζουν στα πιο ψηλά ντουλάπια. Πολυάριθμες μελέτες όμως έχουν αποδείξει πως όταν ο γονιός περιορίζει ένα τρόφιμο, το παιδί απλώς το θέλει ακόμα περισσότερο και αν δεν μπορέσει να το φάει στο σπίτι, είναι πολύ πιθανότερο να το υπερκαταναλώσει εκτός σπιτιού, μόλις του δοθεί η δυνατότητα. Το μάθημα για τους γονείς; Μη βάζετε καθόλου στο σπίτι τρόφιμα που πιστεύετε πως δεν πρέπει να φάει το παιδί. Αντ΄ αυτών, να αγοράζετε υγιεινά σνακ και να αφήνετε ελεύθερη την πρόσβαση των παιδιών σε αυτά.

    5. Σερβίρουν σκέτα λαχανικά. 
    Οι γονείς που προσέχουν τις θερμίδες σερβίρουν στα παιδιά σκέτα λαχανικά στον ατμό- λογικό είναι λοιπόν τα παιδιά να διστάζουν να τα φάνε. Οι διατροφολόγοι συνιστούν στους γονείς να μη διστάζουν να βάλουν στα λαχανικά λίγο βούτυρο, ένα ντρέσινγκ, μια σος τυριού ή ακόμα και λίγη καφέ ζάχαρη. Επιπλέον, λίγο λίπος στα λαχανικά, κατά προτίμηση ελαιόλαδο, συμβάλλει στην απελευθέρωση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών τους. Όσο για τις λίγες έξτρα θερμίδες, σχεδόν επιβάλλονται όταν στόχος είναι η ενίσχυση της θρεπτικής αξίας ενός πιάτου και η εισαγωγή των παιδιών στον θαυμαστό κόσμο των σαλατικών.

    6. Υποκύπτουν εύκολα στην προτίμηση του παιδιού. 
    Η κυρία Γουόρομπι λέει πως συχνά ακούει από γονείς την πρόταση «το παιδί μου δεν το τρώει αυτό». Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει μία δεδομένη στιγμή, οι διατροφικές προτιμήσεις αλλάζουν. Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να επιμένουν να ετοιμάζουν υγιεινά φαγητά και να τα σερβίρουν, ακόμα και αν πρέπει να αντιμετωπίσουν την άρνηση των παιδιών. Να θυμάστε ότι «ένα μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί έως 15 απόπειρες έως ότου πειστεί να δοκιμάσει μία νέα γεύση», κατά τη δρα Σούζαν Μπ. Ρόμπερτς, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Ταφτς.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

    Το είδα: alttherapy.blogspot.gr

    Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

    Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....