9/3/11

ΓΑΠΑΚΙΕΣ 2


Προφανώς και η έκθεση της Moody’s αποτελεί μια κακή εξέλιξη για την οικονομία μας. Όμως, δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη. Απλώς τα έφερε στην επιφάνεια! Μήπως, όμως, αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου;................




του Κώστα Ροδινού

Σήμερα, είδαμε ακόμα μια …παράσταση του κ. Παπανδρέου με θεατές το εκλογικό σώμα. Εκεί απευθύνεται ο πρωθυπουργός. Επιδιώκει να μας φοβίσει, για να μην αντιδράσουμε για τα χειρότερα που έρχονται. Με λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς!

Χαμηλές προσδοκίες Έτσι, ενώ τον προηγούμενο μήνα ακούσαμε τον κ. Παπακωνσταντίνου να μας διαβεβαιώνει ότι η ύφεση «ρηχαίνει», τις τελευταίες μέρες συντηρείται ένα κλίμα γενικότερης απαισιοδοξίας, εν όψει της Συνόδου. Χαμηλές οι προσδοκίες.

Προφανώς η οικονομία μας είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση, αλλά δεν τον ανακαλύψαμε τώρα. Τι συνέβη;

Κατ’ αρχήν το περίγραμμα των αποφάσεων μιας συνόδου κορυφής, είναι γνωστό εκ των προτέρων. Ο Επίτροπος Ρεν, φωνάζει

κάθε μέρα για την επιμήκυνση και την μείωση των επιτοκίων. Απομένουν κάποιες τελευταίες πινελιές, αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία. Για αυτό ο πρωθυπουργός δραματοποιεί επικίνδυνα την κατάσταση για να τα παρουσιάσει ως δικά του επιτεύγματα! Υπό δύσκολες συνθήκες μάλιστα!

Moody’s για ….συναίνεση;

Γιατί ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη; Γνώριζε αυτό που θα είχε προηγηθεί τη Δευτέρα;

Πως και ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά τη συναίνεση, αφού μέχρι τώρα τίποτα δεν τήρησε από τα συμφωνηθέντα;

Προφανώς και η έκθεση της Moody’s αποτελεί μια κακή εξέλιξη για την οικονομία μας. Όμως, δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη. Απλώς τα έφερε στην επιφάνεια! Μήπως, όμως, αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου;

Η ……γενναιότητα του θύματος Η αλήθεια είναι ότι η υποβάθμιση της Moody’s, κυρίως η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε, δίνει στην απελπισμένη κυβέρνηση Παπανδρέου το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τους κερδοσκόπους! Ότι είναι …θύμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που την ξεπερνά.

Για αυτό και τα ….ηρωικά περί δήθεν ασκήσεως βέτο!

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να διακηρύττει δημόσια ότι αναζητεί τη συναίνεση, αλλά μήπως κατά βάθος στόχευε στη πόλωση και στη ρήξη;

Για να βρει το τέλειο άλλοθι ότι τον ….υπονομεύουν όχι μόνο εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί παράγοντες και να φορτώσει εκεί τις δικές του ευθύνες;

Όπως ο Ολυμπιακός …Βόλου Παρακολουθώ με πολύ σκεπτικισμό αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας που καλλιεργείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου!

Μας προετοιμάζουν για την «ημέρα της κρίσεως»!

Σχεδόν έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι δίνουν μια άνιση μάχη, χαμένη εκ των προτέρων!

Όπως, ο Ολυμπιακός Βόλου όταν πήγαινε να παίξει με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Αν έχανε, ήταν μες το πρόγραμμα! Αν έφερνε ισοπαλία, θα ισοδυναμούσε με νίκη! Η δε νίκη, ήταν θρίαμβος!

Θα μου πείτε ότι αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας παραλύει κάθε οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό και ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στις αγορές. Σιγά τώρα! Έχουν κάνει πολύ χειρότερα! Τι να πρωτοθυμηθώ; «τιτανικός», «εντατική», «δεν υπάρχει σάλιο», «είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα».

Το δόλωμα Γιατί το κάνουν;

Πρώτον, για να εξαναγκάσουν την αντιπολίτευση σε κάποιας μορφής, αν όχι συναίνεση, τουλάχιστον ανοχή! Και συν-ενοχή άμα προκύψει, ακόμα καλύτερα!

Δεύτερον, για να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο και τα οποία ενδεχομένως θα μας ανακοινωθούν μετά τη Σύνοδο. Τίποτα δεν παίρνεις, χωρίς αντίτιμο.

Τρίτον, αν κάτι πάει στραβά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, να υπάρχει έτοιμο το σενάριο κρίσης που θα δικαιολογήσει, είτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή άλλου είδους πρωτοβουλίες.

Η εκτίμηση μου είναι η εξής:

-Αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος!

-Ακολουθούν τακτική χαμηλών προσδοκιών

-Καλλιεργούν κλίμα απαισιοδοξίας.

-Κρατούν ανοικτό και το σενάριο της ρήξης. Γι αυτό και η κλήση της κας Μπακογιάννη. Μήπως και πατήσει την πεπονόφλουδα ο κ. Σαμαράς και έλεγε δεν πηγαίνω.

Ελάχιστο αποδεκτό , μέγιστο επιθυμητό Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόμα και ο «ελάχιστος αποδεκτός στόχος», μπορεί να εμφανιστεί ως «το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, υπό τις παρούσες συνθήκες»!

Αυτή η τακτική διευκολύνει ακόμα και τους χειρισμούς της κας Μέρκελ, που υποτίθεται, ότι είναι η σκληρή της υπόθεσης και θα πρέπει να προβεί σε παραχωρήσεις! Άλλωστε η Moody’s στην κα Μέρκελ ….απευθυνόταν, πρωτίστως!!

Ο στόχος είναι διπλός:

Αν ο κ. Παπανδρέου έχει στη βαλίτσα του, τα ελάχιστα συμφωνηθέντα, (δηλαδή επιμήκυνση και επιτόκια) θα επιστρέψει ως ….νικητής! Και ως νικητής, μπορεί να πάει σ’ εκλογές με το επιχείρημα ότι μας …έσωσε! Έστω να κερδίσει πολιτικό χρόνο!

Αν η βαλίτσα του είναι, άδεια, τότε όλα είναι ανοιχτά! Αλλά και πάλι μπορεί να πάει σ’ εκλογές! Τον πολεμούν «ξένα συμφέροντα και η αντιπολίτευση δεν στήριξε την εθνική προσπάθεια»!

Μήπως τελικά η σημερινή δήλωση του κ. Σαμαρά, ακύρωσε τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού;

Επειδή λέγοντάς του ότι αυτά που περιλαμβάνει ως μέγιστους στόχους στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός (Ευρωομόλογο, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ., μείωση του κόστους δανεισμού, επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων) έχουν ήδη τεθεί στην ΕΕ και προωθηθεί από τον ίδιο τον Σαμαρά και ότι το βασικό είναι το Μνημόνιο και η δραστική αλλαγή των όρων του, του έβαλε στην πραγματικότητα μεγαλύτερο στόχο, που δεν μπορεί να τον πιάσει.

Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έβαλε τον πήχη ψηλότερα από εκεί που επιχειρούσε να τον χαμηλώσει ο Πρωθυπουργός!

Ίσως επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει…..

Μήπως τελικά ο πρωθυπουργός την «πάτησε» και έπεσε στη παγίδα που σχεδίαζε;

Υ.Γ. Το ό,τι ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε καμιά συναίνεση επιβεβαιώνεται από τις διαρροές του Μαξίμου σε βάρος του κ. Σαμαρά, καμία από τις οποίες δεν συνέβη. Και από το κλίμα έντονων φραστικών επιθέσεων και ύβρεων που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες.


ΣΤΟ...
www.antinews.gr

.

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....