17/3/11

ΧΡΗΜΑ...

Emergency Liquidity Assistance: Χρήμα θα κόβει η Τράπεζα Ελλάδος

Σε κυκλοφορία νέου χρήματος θα μπορεί να προχωρήσει η χώρα για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, υιοθετώντας την πρακτική που χρησιμοποίησε και η ιρλανδική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή δίνεται η δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα «να παρέχει στήριξη για αντιμετώπιση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα».

Η μεθόδευση δεν πρόκειται να γίνει με τον κλασικό τρόπο, θέτοντας σε λειτουργία την εκτυπωτική μονάδα του Χολαργού (Νομισματοκοπείο).

Ωστόσο, ο πρόσθετος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΤτΕ, με την εγγύηση του Δημοσίου, στην ουσία διοχετεύει πρόσθετο χρήμα, προσφέροντας «ανάσα» στις τράπεζες και την αγορά.

Στην πράξη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρέχει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας από αυτές ως ενέχυρο τίτλους όπως τιτλοποιημένα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ιρλανδίας είχε δώσει απ` ευθείας δάνεια στις τράπεζες της χώρας, πέραν αυτών που είχαν πάρει από την ΕΚΤ. Τα δάνεια που έδωσε αντιστοιχούν στο 20% του ενεργητικού της.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παροχής ρευστότητας έκτακτης ανάγκγης (Emergency Liquidity Assistance) προβλέπεται από το άρθρο 44 του ευρωσυστήματος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 95 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα. Οι τράπεζες προσφέρουν ως εγγύηση κρατικά ομόλογα ή δάνεια που έχουν οι ίδιες εκδώσει με την εγγύηση του Δημοσίου.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφέρει στις τράπεζες εγγυήσεις ύψους 85 δισ. ευρώ.


Κόβει την ανάσα

Anuar Patjane Floriuk  Traveler Photo 2015 Πρώτο βραβείο είναι υποβρύχια φωτογραφία του που δείχνει δύτες να κολυμπούν κοντά σε μια φάλ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ