6/5/13

"Πως οι οδηγοί με φουλαρισμένο ρεζερβουάρ βενζίνης κάνουν περισσότερη οικονομία" άποψη αναγνώστη


Ο τρόπος είναι πολύ απλός, εξάλλου αν κανείς μελετήσει προσεκτικά το νόμο προσφοράς και ζήτησης θα καταλάβει ότι έτσι είναι.
 Οι περισσότεροι οδηγοί ακολουθούν την ίδια τακτική όπως φαίνεται στην εικόνα 1, μόλις αδειάσει το ρεζερβουάρ πηγαίνουν στο βενζινάδικο και βάζουν ένα 10αρικο βενζίνη (λόγω οικονομικής κρίσης και ακριβής βενζίνης) με αποτέλεσμα το ρεζερβουάρ να ανέβει 1-2 γραμμές.
 Όμως στη πραγματικότητα πληρώνουν ακριβότερα τη βενζίνη από ότι ένα φουλάρισμα και αυτό γιατί λόγω του κινδύνου κάθε φορά να αδειάσει το ντεπόζιτο, αναγκάζονται κάθε 2 περίπου ημέρες να βάζουν βενζίνη που στο μεταξύ ανεβοκατεβαίνει η τιμή της, αλλά την «καταραμένη» ώρα του γεμίσματος πάντα είναι ακριβότερη και που χρόνος να ψάξεις για επόμενο βενζινάδικο μήπως και έχει πιο φθηνή βενζίνη αφού κινδυνεύεις να μείνεις!

 Στη άλλη περίπτωση όμως
όπως φαίνεται στην εικόνα 2 αν είχαν φουλάρει το ρεζερβουάρ μόλις πέσει ο δείκτης 1-1,5 γραμμή θα μπορούσαν να πάνε στο βενζινάδικο και με το 10αρικο και ίσως λιγότερο να το ξαναφουλάρουν και έτσι πάντα θα ήταν φουλαρισμένοι. Ακόμη και αν η βενζίνη είχε ακριβύνει, θα είχαν πολύ χρόνο να ψάξουν για το επόμενο φθηνό βενζινάδικο αφού δεν θα κινδύνευαν να μείνουν και έτσι θα κάνανε οικονομία με τη μέθοδο του μέσου όρου.
 Ας δούμε ένα παράδειγμα των δύο περιπτώσεων.

Έστω ότι το όχημά σας το ρεζερβουάρ του χωράει 35 λίτρα βενζίνη και ας υποθέσουμε ότι η βενζίνη αυτή τη στιγμή έχει 1.600 το λίτρο. Άρα για ένα φουλάρισμα θέλουμε 56 ευρώ.

 Αν πάρουμε την πρώτη περίπτωση (εικόνα 1) για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας 2 γραμμές με τιμή 1,600 το λίτρο, θέλουμε 14 ευρώ. Αν λοιπόν στο επόμενο γέμισμα η βενζίνη πάει 1,900 το λίτρο θα θέλουμε 16,63ευρώ.

Αν στο μεθεπόμενο γέμισμα η βενζίνη έχει πάει 1,400 θα θέλουμε 12,25 ευρώ.

Δηλαδή θα έχουμε δώσει συνολικά για 3 γεμίσματα 42,88 ευρώ και συνολικά (2 γραμμές x 4,375 λίτρα η κάθε γραμμή) 26,25 λίτρα!! Μέσο όρο δηλαδή 1,634 το λίτρο.

 Στη δεύτερη περίπτωση (εικόνα 2)

για να φουλάρουμε με τιμή 1,600 το λίτρο θέλουμε 56 ευρώ (κάθε γραμμή = 4,375 λίτρα). Στο επόμενο γέμισμα με μείον 2 γραμμές και τιμή 1,900 θα χρειαστούμε 16,63 ευρώ και στο επόμενο γέμισμα με τιμή 1,400 το λίτρο θα θέλουμε 12,25 ευρώ.
 Προσέξτε τώρα θα έχουμε δώσει συνολικά για 3 γεμίσματα 84,88 ευρώ και συνολικά 52,50 λίτρα!! Μέσο όρο δηλαδή 1,617 το λίτρο, δηλαδή 0,02 ευρώ λιγότερο.

 Δηλαδή ο οδηγός της δεύτερης περίπτωσης θα δώσει 0,02 ευρώ λιγότερα από τον οδηγό της πρώτης περίπτωσης.

 Σύμφωνα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης όταν η ζήτηση μειώνεται και η προσφορά αυξάνεται έχουμε αύξηση τιμών.

 Στη περίπτωση 1 η ζήτηση είναι μειωμένη (μειωμένη ποσότητα βενζίνης από τον οδηγό - από άδειο ρεζερβουάρ σε μισογεμάτο δηλ. 0-2 γραμμές) και η προσφορά (από το βενζινοπώλη περισσότερη – από άδειο ρεζερβουάρ σε μισογεμάτο δηλ. 0-2 γραμμές).

 Αν καθίσουμε και υπολογίσουμε με διάφορες αυξομειώσεις της τιμής του λίτρου τους μέσους όρους της περίπτωσης με την εικόνα 1 και της περίπτωσης με την εικόνα 2 θα δούμε ότι μακροπρόθεσμα και συνολικά, κερδισμένος οδηγός θα είναι εκείνος της περίπτωσης 2 (εικόνα 2).

Φανταστείτε ο οδηγός της περίπτωσης 2 να το είχε φουλάρει στη τιμή 1,400 το λίτρο, τι περισσότερη διαφορά θα είχε με τον οδηγό της περίπτωσης 1. 



Αναγνώστης press-gr.blogspot.gr/

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....