5/5/13

Ελληνική ανακάλυψη: «Το καλύτερο ισοτονικό ποτό είναι ο τοματοχυμός!»



Έλληνες ερευνητές* δημοσίευσαν έρευνα στο έγκριτο «Food and Chemical Toxicology» με τίτλο «Administration of tomato juice ameliorates lactate dehydrogenase and creatinine kinase responses to anaerobic training», η οποία αποδεικνύει ότι «η τομάτα μειώνει τα επίπεδα της ουσίας 8 – oxodG, η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη της οξειδωτικής βλάβης στο ανθρώπινο DNA».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μερίδιο από την αγορά ισοτονικών ποτών με τζίρο 6 δισ. δολάρια, καθώς στη χώρα μας καλλιεργούνται από τις καλύτερες ποικιλίες τομάτας.

*Ποιοι:
 Οι ερευνητές του Χημείου του Κράτους Χριστίνα Τσιτσιμπίκου (γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και πρώην διευθύντρια του ελέγχου ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων), Νάσσια Κιούκια-Φούγια, Κων.νος Τσαρούχας, Παναγιώτης Σταματόπουλος, Ηλίας Ρεντούκας, Αρης Κουδουνάκος, Πέτρος Παπαλέξης, Jyrki Liesivuori και Αθανάσιος Τζιαμούρτας. 


Ο πίνακας προέρχεται από το Βήμα.
Τα GoodNews: Η έρευνα αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την αγορά ισοτονικών και ενεργειακών ποτών. Μόνο στην Αμερική, τα 2 κορυφαία
σε πωλήσεις ποτά του είδους (η Red Bull και το Monster, τα οποία είναι energy drinks, αλλά τελικά αυτό είναι θέμα marketing) ξεπερνούν τα 6 δισ. δολάρια! Στη χώρα μας, πρόσφατη έρευνα του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι το ποσοστό κατανάλωσης ανάμεσα στους εφήβους κυμαίνεται στο 43,9%.

Προφανώς αποτελεί πολύ μεγάλη ευκαιρία και για τις ελληνικές επιχειρήσεις (Λουξ Μαρλαφέκας, ΕΨΑ, Κλιάφας, Γεράνι, Lucia κ.α.) να διεκδικήσουν μερίδιο, καθώς στη χώρα μας καλλιεργούνται από τις καλύτερες ποικιλίες ντομάτας.

Aνάμεσά τους οι Brillante Fa 179, Trofeo F1, Trebol F1, Graciella F1, Rocket F1, Alteza F1, Josefina F1, Camelia F1, Katalina F1, FA 5656, Νickol F1, G3 F1 και οι πιο πρόσφατες «τσαμπί», «βελανίδι» και «kumato».

Η Έρευνα: Διήρκεσε 2 μήνες και έλαβαν μέρος 15 αθλητές, οι ζωτικές λειτουργίες των οποίων καταγράφονταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση έντονης σωματικής άσκησης.

Οι 9 από τους αθλητές έπιναν φυσικό χυμό ντομάτας, ενώ οι υπόλοιποι 6 έπιναν “κοινό ισοτονικό ποτό του εμπορίου”.


Συμπέρασμα: Οι αθλητές οι οποίοι έπιναν μετά την άσκηση χυμό ντομάτας εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους έπιναν “τεχνητό ισοτονικό ποτό”.

Σημαντικό: Μετά από περίπου 2 μήνες η κατανάλωση ντοματοχυμού περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των «ντοματόφιλων» εθελοντών.

Η εξήγηση: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο (η ουσία που τις κάνει κόκκινες). Ηδη γνωρίζαμε ότι προστατεύουν ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, γεγονός που υποδηλώνεται άλλωστε και από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ντομάτες.

Η πρώτη δημοσίευση των συμπερασμάτων της έρευνας στην επιστημονική βάση δεδομένων sciencedirect: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008964 

+ Διαβάστε την είδηση, όπως δημοσιεύτηκε στην dailymail.co.uk με τίτλο:

«Forget energy drinks – TOMATO juice could be the key to recovering from a workout»
 http://www.dailymail.co.uk/health/article-2277560/Forget-energy-drinks–TOMATO-juice-key-recovering-workout.html


goodnews.gr   ΚΑΙ     http://olympia.gr/

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....