4/5/13

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα εγκαύματα του ήλιου;


Το φως του ήλιου μας βοηθά να έχουμε καλύτερη διάθεση και να αισθανόμαστε υγιείς. Για  τους ανθρώπους που έχουν αρθρίτιδα, η ζεστασιά του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το σωματικό πόνο.  Πολλοί άνθρωποι, επίσης, πιστεύουν πως το μαύρισμα κάνει το πρόσωπο μας να δείχνει νεότερο και υγιές. Το ηλιακό φως, όμως, μπορεί να είναι επιβλαβές για το δέρμα προκαλώντας άμεσα προβλήματα, καθώς και προβλήματα που μπορεί να αναπτυχθούν χρόνια αργότερα.

Τι είναι το
ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν ήπιο πόνο και ερυθρότητα, αλλά επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (πρώτου βαθμού έγκαυμα). Όταν το δέρμα γίνεται κόκκινο του  μπορεί να σας πονέσει όταν το αγγίζετε. Αυτά τα ηλιακά εγκαύματα είναι ήπια και συνήθως  αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

Όταν το δέρμα είναι κόκκινο και σας πονάει, πρήζεται και εμφανίζει φουσκάλες, σημαίνει ότι τα βαθιά στρώματα του δέρματος και οι νευρικές απολήξεις έχουν καταστραφεί (δευτέρου βαθμού έγκαυμα). Αυτό το είδος του εγκαύματος είναι συνήθως πιο επώδυνο και παίρνει περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.

Άλλα προβλήματα που εμφανίζονται μαζί με το ηλιακό έγκαυμα:

-Η θερμοπληξία ή άλλη θερμική ασθένεια που σχετίζεται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
-Αλλεργικές αντιδράσεις στην έκθεση στον ήλιο,  στα αντηλιακά προϊόντα, ή στα φάρμακα.
-Προβλήματα όρασης, όπως η μειωμένη όραση,  μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Τα μακροχρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο:

-Αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος.
-Αύξηση του αριθμού των έρπητων.
-Αύξηση προβλημάτων όπως ο λύκος.
-Καταρράκτης, από τη μη προστασία των ματιών από το άμεσο ή έμμεσο φως του ήλιου.

-Αλλαγές στο δέρμα, όπως οι προωρες ρυτίδες ή οι καφέ κηλίδες.

Πόσο εύκολα μπορεί να πάθει κανείς ηλιακό έγκαυμα;

Ο τύπος του δέρματός μας επηρεάζει το πόσο εύκολα μπορεί να καούμε από τον ήλιο. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες στο πρόσωπο, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε μάτια συνήθως παθαίνουν εύκολα ηλιακό έγκαυμα. Η ηλικία μας επηρεάζει, επίσης, το πώς το δέρμα μας αντιδρά στον ήλιο. Το δέρμα των παιδιών ηλικίας κάτω των  6 ετών και ενήλικες ηλικίας άνω των 60 είναι πιο ευαίσθητοι στο φως του ήλιου.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη ηλιακού εγκαύματος;
-Η ώρα της ημέρας. Είναι πιο πιθανό να πάθετε έγκαυμα μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες.

-Το αν είστε κοντά σε ανακλαστικές επιφάνειες, όπως το νερό, η λευκή άμμος, το σκυρόδεμα, το χιόνι και ο πάγος. Όλα αυτά αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.

-Η εποχή του. Η θέση του ήλιου στις μέρες του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα.

-Το υψόμετρο. Είναι πιο εύκολο να καείτε από τον ήλιο σε υψηλότερα υψόμετρα, επειδή υπάρχει λιγότερη από τη γήινη ατμόσφαιρα για να μπλοκάρει το φως του ήλιου. Η UV έκθεση αυξάνεται περίπου 4% για κάθε 300μέτρα αύξηση στο υψόμετρο.

Προληπτικά μέτρα:

-Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο.
-Μην παραμένετε στον ήλιο πάρα πολύ ώρα.
-Χρησιμοποιείτε αντηλιακά και να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας.

-Εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να επιδεινωθούν  από την έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....