Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοποθετεί για αρκετή ώρα την ημέρα μια κεραία ασύρματης ακτινοβολίας δίπλα στο κεφάλι.
Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-3300MHz την ώρα που μιλάτε.
Σε stand by mode, στέλνει ένα περιοδικό σήμα για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, ενώ εκπέμπει και ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων λόγω των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και της μπαταρίας.
Τελικά υπάρχουν επιπτώσεις υγείας;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει τις ασύρματες ακτινοβολίες στα πιθανά καρκινογόνα βασισμένος σε έρευνες που συνδέουν την χρήση κινητών τηλεφώνων με την πρόκληση καρκίνων στο εγκέφαλο.
Η άποψη μας είναι ότι όταν γίνεται περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου και οι χρήστες δεν είναι άτομα με εκδηλωμένη ευαισθησία στις ακτινοβολίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά, ηλικιωμένοι ή εγκυμονούσες, τότε οι αρνητικές επιδράσεις είναιπαροδικές.
Ωστόσο, εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό
με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
• Η χρήση κινητού τηλεφώνου καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα σύμφωνα με πανεπιστήμια στη Φρανκφούρτη, στο Μπρίστολ, στη Βερόνα, τη Φλωρεντία κ.α.[vi]
• Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίωνστο αίμα
• Bλάβες στο DNA, λευχαιμία και καρκίνος έχουν καταγραφεί από πανεπιστήμια στις Η.Π.Α., στην Ρωσία, στην Κίνα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.
• Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων και 200% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού (Hardell et al.[i],[ii])
«Τα πειραματόζωα είναι σίγουρα νεκρά, οι αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα είναι ξεκάθαρες όπως είναι και οι μαύρες κηλίδες στον εγκέφαλο, οι διαρροές του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η διασπάσεις του DNA και ο ερεθισμός των νεύρων. Τα ερυθρά αιμοπετάλια συσσωρεύονται, τα αυτιά βουίζουν, η πίεση ανεβαίνει και η συγκέντρωση μειώνεται (...) Οι ερευνητές που έκαναν αυτές και πολλές άλλες διαπιστώσεις είναι αναγνωρισμένοι σε όλο τον κόσμο, προέρχονται από διακεκριμένα πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εργαστήρια, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ψευδής συναγερμός? Σε καμία περίπτωση»
Wolfgang Maes, γερμανικό Ινστιτούτο Βιολογίας Κτιρίων [1]
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κινητών
o Έκθεση του αυστριακού ασφαλιστικού οργανισμού AUVA για τις επιπτώσεις από τη χρήση κινητών τηλεφώνων
o Έκθεση του Radiation Research Trust: «Κινητά τηλέφωνα και Καρκίνοι στον εγκέφαλο – 15 λόγοι ανησυχίας»
o Έκθεση του Environmental Working Group (EWG) για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά
o Τι λένε για τα κινητά τηλέφωνα οι κατασκευαστές τους
«Μας πήρε 100 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Μας πήρε 80 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος. Μας πήρε όμως μόνο 5 χρόνια (από τη ώρα που αρχίσαμε να ψάχνουμε...), για να διαπιστώσουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα και έχουν επίδραση μεγαλύτερη από το κάπνισμα και τον αμίαντο»
Δρ. George Carlo, Ιδρυτής Safe Wireless Initiative
Γιατί τα παιδιά και οι έγκυοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση κινητού;
Λόγω του λιγότερο ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των τεχνητών ακτινοβολιών.
Πολλοί επιστήμονες πλέον συνδέουν την μεγαλύτερη έκθεση των παιδιών και των γονιών τους στις ασύρματες ακτινοβολίες με την με την έξαρση των παιδικών κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου και των προβλημάτων νόησης και συμπεριφοράς.
Ανακοινώσεις για την αποφυγή της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τις εγκύους έχουν εκτός των άλλων εκδώσει:
o η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια
o η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία
o το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
o το Υπουργείο Εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας
o το Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ
o η επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης Independent Expert Group on Mobile Phones (IEGMP)[iii]
o Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και της Γαλλίας
o Η φιλανδική επιτροπή Προστασίας από τις Ακτινοβολίες
o η Γερμανική Ακαδημία Παιδιατρικής[iv] κ.α.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία[v]:
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην εν δυνάμει εχθρική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα κινητά τηλέφωνα.
Τα παρακάτω προβλήματα υγείας είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους «παιδικούς» χρήστες κινητών τηλεφώνων :
άμεσα: μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες, μείωση μνήμης, δυνατότητας συγκέντρωσης και μάθησης, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αύξηση επιληπτικών επεισοδίων
μελλοντικός αναμενόμενα: καρκίνοι εγκεφάλου και ακουστικών νεύρων (σε ηλικία 25-30 ετών), Αλτσχάϊμερ, άνοια, κατάθλιψη και άλλες μορφές εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (σε ηλικία 50-60 ετών)»
«Ως γονιός θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός να επιτρέψω στα παιδιά μου τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και για πολύ λίγο χρόνο. Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγουν τα κινητά»
Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
Μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες;
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Insurers Balk at Risks of Phones», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Observer»:
«Η ανησυχία για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων οδήγησε κορυφαίο ασφαλιστικό οργανισμό του Lloyds στην άρνηση να ασφαλίσει εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για το ενδεχόμενο τηςβλάβης στην υγεία των χρηστών.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω προβληματισμού για την επιρροή της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης κινητού. (...) Ο John Fenn του εν λόγω οργανισμού (Stirling) υποστηρίζει:
"υπάρχουν άνθρωποι στην ασφαλιστική αγορά που κλείνουν τα μάτια τους στο θέμα γιατί λένε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη του προβλήματος. Αν πας πίσω, κάποια εποχή και ο αμίαντος δεν ήταν πρόβλημα".
Οι διεκδικήσεις για βλάβες από αμίαντο γονάτισαν την αγορά του Lloyds στις αρχές του 1990..»
Είναι προτιμότερες οι συσκευές με χαμηλό SAR;
Ο δείκτης SAR (Specific Absorbtion Rate) είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας ακτινοβολίας που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.
Για την μέτρηση του χρησιμοποιούνται πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα προσομοιάζοντας τη χρήση των κινητών σε πλήρη ισχύ, μη λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα κάθε κινητού σεπραγματικές συνθήκες χρήσης.
Σε συνθήκες χαμηλού σήματος είναι πιθανό ένα κινητό με υψηλό θεωρητικό SAR να παράγει χαμηλότερο πραγματικό SAR από ένα άλλο με μικρότερο θεωρητικό SAR.
Μέχρι να βρεθεί ένας πιο αξιόπιστος τρόπος σύγκρισης της ακτινοβολίας του κάθε μοντέλου, θα σας προτείναμε να μειώσετε την έκθεση σας στην ακτινοβολία των κινητών ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Συμβουλές ασφαλέστερης χρήσης κινητού τηλεφώνου
• αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε σημεία με κακό σήμα όπου το τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να συνδεθεί. Προτιμάτε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε σημεία με καλό σήμα (συνήθως δίπλα στα παράθυρα)
• αποφεύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο (καθώς και σε τρένα, πλοία, λεωφορεία κλπ) αφού τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ανακλώνται εσωτερικά από τις μεταλλικές επιφάνειες. Επίσης, καθώς μετακινήστε το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ γιατί συνεχώς προσπαθεί να συνδεθεί με την πλησιέστερη κεραία.
• προσπαθήστε να μην έχετε το κινητό τηλέφωνο πάνω σας όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Κατά την διάρκεια των κλήσεων προτείνουμε να τοποθετείτε το κινητό τηλέφωνο όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας και τη χρήση ανοιχτής ακρόασης όπου είναι εφικτό ή hands-freeκαλωδίου.
• μοιράζετε τον χρόνο ομιλίας σας κρατώντας το κινητό και από τις πλευρές του κεφαλιού.
• περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας από κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιώντας το όποτε είναι πραγματικά απαραίτητο. Όποτε είναι δυνατό, χρησιμοποιείτε σταθερή τηλεφωνική γραμμή.
• η χρήση ακουστικού bluetooth δεν συνιστάται. Αποτελεί μια μόνιμη πηγή ακτινοβολίας που εκπέμπει στα 2,4GHz δίπλα στον εγκέφαλό σας (εξαίρεση: όταν βρίσκεστε σε χώρο με πολύ κακό σήμα και μιλάτε για ώρες στο τηλέφωνο, είναι προτιμότερο να βάλετε το τηλέφωνο δίπλα στο παράθυρο για να έχει καλύτερο σήμα και να μιλάτε από το bluetooth).
• Aν χρησιμοποιείτε hands free και έχετε το κινητό τηλέφωνο πάνω σας, εκθέτετε σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία το σημείο του σώματος σας πλησίον της συσκευής άλλα και τα σημεία πλησίον του καλωδίου και του ακουστικού του hands free (σημείωση: υπάρχουν hands free με μηδενική ακτινοβολία στο καλώδιο και στο ακουστικό). Η συχνή μεταφορά των κινητών τηλεφώνων στις τσέπες σχετίζεται με την πρόκληση υπογονιμότητας σε ενήλικες και έφηβους, αφού τα γεννητικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ασύρματες ακτινοβολίες.
«Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τα μικροκύματα για αντισύλληψη. Σήμερα τηλεφωνούμε με αυτά. Βγάλτε συμπέρασμα...» Huai Chiang, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. σε θέματα ακτινοβολιών
Είναι αποτελεσματικά τα διάφορα προϊόντα προστασίας;
Προϊόντα «ουδετεροποίησης (;) της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας»,
«ενεργειακά προϊόντα εφοδιασμένα με τις κατάλληλες πληροφορίες (;)» και διάφορα παρεμφερή προϊόντα που τοποθετούνται πάνω στα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει την αγορά.
Τα περισσότερα προϊόντα δεν επιτυγχάνουν καμία μετρήσιμη μείωση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων.
Είναι τα κινητά ο μεγαλύτερος κίνδυνος?
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν μελετηθεί περισσότερο από όλες τις πηγές ασύρματης ακτινοβολίας γιατί σήμερα χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι ευκολότερο να διεξαχθούν έρευνες πάνω στις βιολογικές τους επιδράσεις. Επίσης αποτελούν την πιο αναγνωρίσιμη πηγή ακτινοβολίας.
Ωστόσο η επιβάρυνση τους είναι συνήθως παροδική και διακοπτόμενη σε αντίθεση με δεκάδες άλλες πηγές ακτινοβολίας, που εκπέμπουν 24ώρες το 24ωρο και στις οποίες μπορεί να είμαστε για πολλές ώρες εκτεθειμένοι, συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε.
Πραγματική μείωση της μακροχρόνιας καθημερινής ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αποφευχθούν τα υψηλά επίπεδα τεχνητών ακτινοβολιών όλων των τύπων σε χώρους όπως το υπνοδωμάτιο, το γραφείο, το καθιστικό κ.α.
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).
Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.
________________________________________
[i] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[ii] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[iii] Independent Expert Group on Mobile Phones,Mobile Phones and Health, Advice to Industry, (1.53), pp 8, April 2000.
[iv] “German Academy of Pediatrics: Keep Kids Away from Mobiles”, Microwave News, Vol. 21, No. 4, p 5, Jan/Feb 2001.
[v] Russian National Committee on Non-Ionizing Radiation Protection, CHILDREN AND MOBILE PHONES: THE HEALTH OF THE FOLLOWING GENERATIONS IS IN DANGER
[vi] Wolfgang Maes, Science – really;, Συνέδριο 2006 «Building Biology – Architecture – Environmental Medicine»
Πηγές ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων (ασύρματες)
Οι ασύρματες ακτινοβολίες δημιουργούνται από πομπούς (κεραίες, ραντάρ κ.α.) που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, στην εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, την επίβλεψη του εναέριου χώρου κ.α.
Η εκπομπή τους είναι συνήθως συνεχής,μεταδίδονται ελεύθερα στο χώρο σε αποστάσεις λίγων μέτρων έως πολλών χιλιομέτρων και σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί μη εκτεθειμένο στις ασύρματες ακτινοβολίες σημείο.
Τι προκαλούν στον άνθρωπο
Οι ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).
Τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες είναι πιθανά καρκινογόνες.
"Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ακόμη και σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά όρια ασφαλείας, οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα και εκ γενετής παραμορφώσεις(...) Οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας"
Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας [i]
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις
o Bioinitiative Report (η σύνοψη των μέχρι σήμερα ερευνητικών δεδομένων για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων)
o “Public Exposure: DNA, Democracy & the Wireless Revolution” (βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις των ασύρματων τεχνολογιών)
o Οδηγός επιπτώσεων από τις ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων
o Νευρολογικές επιπτώσεις από τις ασύρματες ακτινοβολίες
Πηγές Ακτινοβολιών Υψηλών Συχνοτήτων
Κινητά τηλέφωνα
Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει κυρίως παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-3300MHz την ώρα που μιλάτε.
Τα αποτελέσματα των ερευνών για τις επιπτώσεις τους είναι αντιφατικά, ωστόσο η χρήση του έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, καρκίνο του εγκεφάλου κ.α.
Τα παιδιά επειδή δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων γι’ αυτό και πολλοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση κινητών τηλεφώνων από τους ανήλικους.
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων σε ενήλικες και παιδιά, το δείκτη SAR, τους τρόπους ασφαλέστερης χρήσης κ.α.
Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης) είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας, σε υψώματα κ.α.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας τους κατευθύνεται στις κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση 80-250 μέτρων από το σημείο εκπομπής.
Είναι συχνά καμουφλαρισμένες (σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες μέσα σε καμπαναριά...) για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.
Συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας:
o δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας
o σε κτίρια του ΟΤΕ
o σε κτίρια της Cosmote, της Vodafone και της Wind
o σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α.
o σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα
Έρευνες στον πληθυσμό που διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 300-400μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας δείχνουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου, αϋπνίας, πονοκεφάλων, ναυτίας, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής.
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πως να τις αναγνωρίζετε, τους τρόπους προστασίας κ.α.
Ραδιοτηλεοπτικές κεραίες
Οι εγκατεστημένες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων εκπέμπουν συνεχώς αναλογικό σήμα υψηλής ισχύος και έρευνες έχουν συνδέσει την γειτνίαση σε αυτές με την παιδική λευχαιμία, τον καρκίνο του εγκεφάλου και το μελάνωμα(Merzenich [ii], Ha [iii], Hallberg [iv] ,Hocking [v]).
Πολλοί ερασιτέχνες εκπέμπουν ραδιοφωνικό σήμα σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων και ισχύος κεραίας.
Οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες της Αττικής βρίσκονται στην Πάρνηθα και τον Υμηττό, ενώ οι κεραίες που εκπέμπουν το νέο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στην Αττική βρίσκονται στην Αίγινα.
Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα είναι δέκτες σήματος και δεν εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία.
Όσο υψηλότερος όροφος του σπιτιού τόσο πιο εκτεθειμένος στις ακτινοβολίες από ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. Πιο επιβαρημένα είναι τα δωμάτια με παράθυρο που έχει απευθείας οπτική επαφή με τις κεραίες.
Ασύρματο Τηλέφωνο (DECT) και Ασύρματο Ίντερνετ (μόντεμ-ρούτερ-WiFi-WLAN)
Οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ρούτερ του ασύρματου ίντερνετ αποτελούν κεραίες συνεχούς εκπομπής ασύρματης ακτινοβολίας που σήμερα έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια.
Οι ακτινοβολίες τους είναι παρόμοιας κυματομορφής αλλά χαμηλότερης έντασης από αυτές μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο, επειδή βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση από το σώμα μας, μας υποβάλλουν συχνά σε μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας από ότι αν μέναμε δίπλα σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε (η επιβάρυνση είναι αντίστοιχη με αυτή του κινητού τηλεφώνου).
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις από τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν και τις ασφαλείς εναλλακτικές τους.
Τα παλμικά κύματα που εκπέμπονται από τις νέους είδους κεραίες (κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ κ.α.) θεωρούνται βιολογικά πιο επιβαρυντικά από τα παλαιότερου τύπου αναλογικά κύματα (ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κ.α.).
Ραντάρ
Το σήμα που εκπέμπουν τα ραντάρ θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το φως των φάρων. Μια ισχυρή δέσμη ηλεκτρομαγνητικού κύματος υψηλής συχνότητας (συνήθως 2-10GHz) σαρώνει όλο το χώρο, περιστρεφόμενη 360 μοίρες χτυπώντας κάθε σημείο σε απόσταση χιλιομέτρων κάθε κάποια δευτερόλεπτα.
Τα βρίσκουμε σε:
o Αεροδρόμια
o Λιμάνια, μαρίνες
o Μετεωρολογικές υπηρεσίες
o Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις
Λοιπές ασύρματες εφαρμογές
o Περιφερειακά Η/Υ όπως οι εκτυπωτές με την ένδειξη «Wireless ready» για να συνδέονται με τους υπολογιστές ασύρματα.
o Ασύρματα ποντίκια και τα ασύρματα πληκτρολόγια.
o Συσκευές που λειτουργούν με το Bluetooth συνεχώς ενεργοποιημένο.
o Κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια.
o Baby Monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών)
o Φούρνοι μικροκυμάτων
o Συστήματα συναγερμού
o Σύστημα επικοινωνίας αστυνομίας (TETRA)
o Επικοινωνία Ράδιο Ταξι (CB = Citizens Band)
o HAARP (= High Frequency Active Auroral Research Program)
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).
Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.
________________________________________
[i] Dr Neil Cherry, Associate Professor of Environmental Health Lincoln University New Zealand, Actual or potential effects of ELF and RF/MW radiation on enhancing violence and homicide, and accelerating aging of human, animal or plant cells.
[ii] Merzenich, Childhood Leukemia in Relation to Radio Frequency Electromagnetic Fields in the Vicinity of TV and Radio Broadcast Transmitters, Am J Epidemiol. 2008 Oct 3.
[iii] Ha , Radio-frequency radiation exposure from AM radio transmitters and childhood leukemia and brain cancer, Am J Epidemiol. 2007 Aug 1;166(3):270-9
[iv] Hallberg, Johansson, (2005) FM broadcasting exposure time and malignant melanoma incidence, Electromagnetic Biology and Medicine 24; 1-8
[v] Hocking, Cancer incidence and mortality and proximity to TV towers, Med J Aust. 1996 Dec 2-16;165(11-12):601-5
[vi] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[vii] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[viii] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
Ακτινοβολίες Ασύρματου Τηλεφώνου και Ίντερνετ (Wi-Fi). Είναι ασφαλείς;
Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν τα ασύρματα μόντεμ του ίντερνετ και τα ασύρματα τηλέφωνα? Υπάρχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις υγείας?
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασύρματη τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, δίκτυα WiFi, WiMAX, Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα σταθερής βάσης DECT εκπέμπει Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, προτείνει να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πολιτική της για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτηρίων, τη μελέτη ασύρματων οικιακών συσκευών, όπως τα δίκτυα WiFi για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές τύπου «DECT», η χρήση των οποίων έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους και σε κατοικίες, εκθέτοντας τους πολίτες σε διαρκείς εκπομπές μικροκυμάτων" Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211)[i]
Ακτινοβολία Ασύρματου Τηλεφώνου
Τα ασύρματα τηλέφωνα που έχουν επικρατήσει στην αγορά είναι τύπου DECT (= Digital Enhanced Cordless Telecommunications).
Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία στα 1900MHz μόνο την ώρα που μιλάτε.
Θεωρητικά έχει χαμηλότερη ισχύ από ότι το κινητό σας τηλέφωνο, ωστόσο τα κινητά προσαρμόζουν την ισχύ τους ανάλογα με την απόσταση από την κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης, οι παλμοί της κυματομορφής των ασύρματων τηλεφώνων στα 100Hz θεωρούνται από πολλούς βιολογικά πιο ισχυροί από τους αντίστοιχους της κινητής τηλεφωνίας (στα 217Hz).
Σε αντίθεση με τα ασύρματα και τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων εκπέμπουν συνεχώς δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η ισχύς των βάσεων κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο τηλεφώνου. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~250mW (αντίστοιχα για ένα κινητό τηλέφωνο ~2W).
Ακτινοβολία Ασύρματου Ίντερνετ (ασύρματο μόντεμ / ρούτερ – WLAN ή Wi Fi)
Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος κεραίας μέσα στα σπίτια είναι το μόντεμ του ασύρματου ίντερνετ (ή αλλιώς ασύρματο ρούτερ ή Wi-Fi ή WLAN = Wireless Local Area Network).
Τα ασύρματα μόντεμ -ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~100mW, αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη ανάλογα με τον αν μεταφέρονται δεδομένα ή όχι.
Περισσότερα για το ασύρματο ίντερνετ:
o Ενημερωτική μπροσούρα για τους κινδύνους του Wi-Fi
o Τα Wi-Fi Laptops μειώνουν την ανδρική γονιμότητα
o Η γερμανική κυβέρνηση συμβουλεύει την αποφυγή της χρήσης wi-fi
o Οι δημόσιες βιβλιοθήκες στο Παρίσι απαγορεύουν το WiFi
o Η βρετανική Ένωση Καθηγητών ζητά την απαγόρευση του Wi-Fi στα σχολεία
o Η ερευνήτρια Δρ. Magda Havas εξηγεί τους λόγους που πρέπει να αποσυρθούν τα ασύρματα δίκτυα ίντερνετ από τα σχολεία
Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία
Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες στις επιπτώσεις από τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ θεωρείται πιθανό ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουνσυμπτώματα αντίστοιχα με τις υπόλοιπες περισσότερο μελετημένες ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων.
Οι ασύρματες ακτινοβολίες (που εκπέμπουν οι βάσεις ασύρματων τηλεφώνων και τα ασύρματα μόντεμ) έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες» και έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).
"Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτιακ.α. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς" The Freiburger Appeal, Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [ii]
Ειδικά για τα ασύρματα τηλέφωνα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 220% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες ασύρματων τηλεφώνων και 440% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού(Hardell et al.[iii],[iv]).
Μια πρόσφατη έρευνα από την Δρ. Magda Havas δείχνει ότι η ακτινοβολία τους προκαλεί ταχυκαρδία και αρρυθμίες[v].
"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ.David Carpenter, καθηγητής σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany, Νέας Υόρκης [vi]
Τα επίπεδα έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ μέσα στα σπίτια συχνά είναι μεγαλύτερα από αυτά που συναντώνται σε κατοικίες απέναντι από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αύξηση των καρκίνων, αϋπνίας, πονοκεφάλων, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής, ναυτίας, ευερεθιστότητας, δερματικών, καρδιοαγγειακών και κινητικών προβλημάτων).
Πότε υπερβαίνονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ;
Τα επίσημα όρια έκθεσης στις ασύρματες ακτινοβολίες τα οποία βασίζονται μόνο σε βραχυπρόθεσμες άμεσες επιδράσεις όπως η θέρμανση των ιστών ξεπερνιόνται μόνο στην περίπτωση που κάθεστε πάνω στα ασύρματα τηλέφωνα ή μόντεμ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί βασισμένοι σε πληθώρα ερευνών που δείχνουν επιπτώσεις υγείας από πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς μακροχρόνιας έκθεσης.
100μW/m2 είναι το όριο που έχει προτείνει για τους εσωτερικούς χώρους o Οργανισμός Αποτίμησης Επιστημών και Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA) και η διεθνής επιστημονική ομάδα Bioinitiative Working Group, η οποία συνόψισε τα μέχρι σήμερα δεδομένα από περισσότερες από 2000 έρευνες για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Άλλοι φορείς έχουν προτείνει χαμηλότερα όρια (Ινστιτούτο Βιολογίας Κτιρίων Γερμανίας: 10μW/m2, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Σάλτσμπουργκ: 1μ/W/m2).
Σε δωμάτια με βάσεις ασύρματου τηλεφώνου ή μόντεμ τα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας συνήθως είναι μεγαλύτερα από 1000μW/m2.
Το όριο των 100μW/m2 ξεπερνιέται συχνά ακόμη και όταν η βάση του ασύρματου τηλεφώνου ή του μόντεμ βρίσκεται σε διπλανά δωμάτια (δικά σας ή του γείτονα).
Αφού δεν θέλετε μια κεραία απέναντι από το σπίτι σας, γιατί να έχετε κεραίες μέσα σε αυτό?
Συμβουλές Μείωσης της έκθεσης στις ακτινοβολίες από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ
o αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο (το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε αντίθεση με τα ασύρματα τηλέφωνα)
o ασφαλής εναλλακτική είναι και συγκεκριμένα μοντέλα ασύρματων τηλεφώνων, οι βάσεις των οποίων εκπέμπουν ακτινοβολίες μόνο όταν πραγματοποιείτε κλήσεις
o αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ
o στην περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου και της ασύρματης σύνδεσης του ίντερνετ, σας συμβουλεύουμε να τα απενεργοποιείτε τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες (ή τις ώρες ύπνου γενικότερα) και να τα τοποθετήσετε σε σημεία μακριά από χώρους υψηλής χρήσης.
Ακόμα και αν είστε από τους λιγοστούς εναπομείναντες χωρίς ασύρματο τηλέφωνο ή μόντεμ είναι πολύ πιθανό να δέχεστε τις συγκεκριμένες ακτινοβολίες από κάποιο γείτονα σας, ειδικά στην περίπτωση που μένετε σε πολυκατοικία.
Μπορείτε να εντοπίσετε πόσα ασύρματα μόντεμ σας ακτινοβολούν, με μια απλή αναζήτηση ασύρματων δικτύων με το κινητό τηλέφωνο σας, το λάπτοπ ή τον Η/Υ σας (αν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία).
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).
Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.
________________________________________
[i] Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2008/2211)
[ii] http://www.laleva.cc/environment/freiburger_appeal.html
[iii] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[iv] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[v] http://emf.mercola.com/sites/emf/archive/2011/01/12/cordless-phone-emfs-trigger-heart-rhythm-abnormalities.aspx [vi] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
Πηγές ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων (ενσύρματες)
Το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρεται από σταθμούς παράγωγής μέσω γραμμών υψηλής τάσης (150-400kV) στους υποσταθμούς της ΔΕΗ. Η τάση του ρεύματος υποβιβάζεται με τη χρήση μετασχηματιστών και μέσω του δικτύου διανομής (καλώδια πάνω σε κολώνες ή υπογείως) φτάνει στον μετρητή του σπιτιού και από εκεί στον ηλεκτρικό πίνακα, στα καλώδια στους τοίχους, στα φώτα, στις πρίζες και στις ηλεκτρικές συσκευές (με τάση 230V).
Όλα τα παραπάνω αγώγιμα μέρη του ηλεκτρικού δικτύου επειδή βρίσκονται υπό τάση παράγουν ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος, ενώ όταν διαρρέονται από ρεύμα παράγουν και μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος.
Το ρεύμα αποκαλείται εναλλασσόμενο γιατί τα ηλεκτρόνια στους ηλεκτροφόρους αγωγούς αλλάζουν φορά κίνησης 50 φορές το δευτερόλεπτο (συχνότητα 50Hz στην Ευρώπη).
Τι προκαλούν στον άνθρωπο
Σύμφωνα με τον οδηγό της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη-Ιονίζουσες ακτινοβολίες[i], η αλληλεπίδραση με τα εναλλασσόμενα ηλεκτρικά πεδία προκαλεί την ροή ηλεκτρικών φορτίων στο ανθρώπινο σώμα και τον επαναπροσανατολισμό των ηλεκτρικών δίπολων στους ιστούς, ενώ τα μαγνητικά πεδία προκαλούν την κυκλοφορία ηλεκτρικών ρευμάτων ερεθίζοντας τα νευρικά, μυϊκά και αισθητήρια κύτταρα.
Ισχυρά ηλεκτρικά πεδία όπως αυτά που υπάρχουν κάτω από γραμμές υψηλής τάσης προκαλούν το ανασήκωμα στις τρίχες μας ενώ ισχυρά μαγνητικά πεδία σε ένα χώρο προκαλούν τοτρεμοπαίξιμο της οθόνης των υπολογιστών ή της τηλεόρασης (όχι στις νεότερες οθόνες LCD).
Οι ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με τιςαποβολές εγκυμοσύνης, το Αλτσχάϊμερ, την λευχαιμία, τον καρκίνο του στήθους και του δέρματος, την αϋπνία, τις θρομβώσεις, βλάβες στο DNA, τον διαβήτη, την σκλήρυνση κατά πλάκας, τις νευρωτικές διαταραχές, την κατάθλιψη κ.α.
Λόγω της σύνδεσης τους με τη πρόκληση παιδικής λευχαιμίας, έχουν καταταχθεί στα πιθανά καρκινογόνα το 1998 από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας των Η.Π.Α. (NIEHS) [ii] και το 2001 από το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας [v].
"Νέες έρευνες, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι μάστιγες που έπληξαν τον άνθρωπο από τον 20ο αιώνα, όπως η παιδική λευχαιμία, ο καρκίνος του στήθους, το κακόηθες μελάνωμα και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με τηχρήση του ηλεκτρισμού" Δρ. Samuel Milham, Ιατρικός ερευνητής εξειδικευμένος στην εργασιακή επιδημιολογία [iii]
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις
o Bioinitiative Report (η σύνοψη των μέχρι σήμερα ερευνητικών δεδομένων για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων)
o Οδηγός επιπτώσεων από τις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων (Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας)
Πηγές Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων
Ηλεκτρικές συσκευές
Όταν συνδέσουμε μια συσκευή στην πρίζα, λόγω της ηλεκτρικήςτάσης παράγονται ηλεκτρικά πεδία.
Όταν την θέσουμε σε λειτουργία, παράγονται και μαγνητικά λόγω της ροής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πιο υψηλά ηλεκτρικά πεδία συνήθως οι συσκευές με διπολικό φις αντί για τριπολικό (=σούκο) λόγω έλλειψης γείωσης.
Πιο υψηλά μαγνητικά πεδία παράγουν οι συσκευές:
o μεγάλης κατανάλωσης όπως η κουζίνα, ηλεκτρικές θερμάστρες, ενδοδαπέδια θέρμανση, μπόιλερ κ.α.
o χαμηλής τάσης που λειτουργούν με μετασχηματιστή ισχύος όπως: φορτιστές, ηλεκτρικά ρολόγια, laptop, εκτυπωτές, φωτιστικά 12V.
o με ηλεκτρικό μοτέρ όπως το ψυγείο, το μπλέντερ, η ηλεκτρική σκούπα, οι ανεμιστήρες, το σεσουάρ κ.α
Ηλεκτρονικές συσκευές
Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν απότομες μεταβολές της τάσης παραμορφώνοντας το απλό ημιτονοειδές σήμα των 50Hz με αρμονικές χιλιάδων Hz.
Το φαινόμενο αποκαλείται «Βρώμικός ηλεκτρισμός», γιατί συντελεί στην υπερθέρμανση του ουδετέρου αγωγού και την πρόωρη γήρανση των μηχανημάτων.
Συσκευές που «μολύνουν» το ηλεκτρικό δίκτυο είναι οι:
o λάμπες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας
o αντάπτορες εναλλασσόμενου ρεύματος
o διακόπτες dimmer με ηλεκτρονικό ρυθμιστή έντασης
o κλιματιστικά inverter
o εναλλάκτες φωτοβολταϊκων συστημάτων
o τηλεοράσεις, υπολογιστές, φούρνοι μικροκυμάτων κλπ
Η σύγχρονη εξάπλωση της χρήσης των παραπάνω διατάξεων,μετέβαλλε την κυματομορφή των ακτινοβολιών χαμηλών συχνοτήτων με αποτέλεσμα οι ακτινοβολίες που δεχόμαστε σήμερα από τα καλώδια της ΔΕΗ, των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και τις ηλεκτρικές συσκευές να είναι πιο επιβαρυντικές.
Ο «Βρώμικός ηλεκτρισμός» έχει συνδεθεί με την επιδείνωση στο σύνδρομο έλλειψης προσοχής (ADD), στην σκλήρυνση κατά πλάκας και τον διαβήτη [iv] .
Σχετικά Links:
• Η σύνδεση του "βρώμικου" ηλεκτρισμού με τις σύγχρονες εκφυλιστικές ασθένειες
• Η Δρ. Magda Havas για τις επιπτώσεις του "βρώμικου" ηλεκτρισμού
Καλώδια κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Τα εντοιχισμένα ηλεκτροφόρα καλώδια παράγουν ηλεκτρικά πεδία με κατεύθυνση σημεία χαμηλότερου δυναμικού (όπως το ανθρώπινο σώμα) 24 ώρες το 24ωρο ενώ παράγουν και μαγνητικά όταν καταναλώνουμε ρεύμα (ανάβουμε τα φώτα, λειτουργούμε ηλεκτρικές συσκευές κ.α.)
Ελλείπεις γειώσεις ή σφάλματα στην μόνωση των καλωδίων δίνουν συχνά ασυνήθιστα υψηλές μετρήσεις ηλεκτρικών πεδίων. Συνηθισμένη πηγή είναι και τα φωτιστικά στην οροφή που δεν έχουν συνδεθεί με τον αγωγό προστασίας (γείωση).
Υψηλά μαγνητικά πεδία σε ολόκληρο το σπίτι δημιουργούνται συχνά εξαιτίας λανθασμένης συνδεσμολογίας (όπως συνδέσεις ουδετέρων αγωγών από διαφορετικά κυκλώματα) οι οποίες αποτελούν και κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξία.
Ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις
Υψηλά ηλεκτρικά ή/και μαγνητικά πεδία μπορεί να προέρχονται από εγκαταστάσεις όπως:
o μετρητής ρεύματος και ηλεκτρικός πίνακας
o μετασχηματιστές
o μηχανισμός ανελκυστήρα
o εναλλάκτης (inverter) και φορτιστής φωτοβολταικού συστήματος
o λέβητας κλπ.
Σύστημα θέρμανσης κτιρίου
Οικίες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης και όχι αέριο ή πετρέλαιο αναμένεται να έχουν υψηλότερα επίπεδα μαγνητικής ακτινοβολίας ακόμη και τις ώρες ύπνου δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούν και τύποι ενδοδαπέδιας θέρμανσης, που δεν χρησιμοποιούν πλαστικούς σωλήνες νερού αλλά ηλεκτροφόρους αγωγούς. Εξαίρεση αποτελεί η ενδοδαπέδια θέρμανση με θωρακισμένους ηλεκτροφόρους αγωγούς (μηδενίζουν τα ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος) και διπλού πυρήνα (twin-core - μειώνουν τα μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος)
Γραμμές μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ
Είναι τα καλώδια της ΔΕΗ που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα πάνω σε μεταλλικούς πυλώνες (υψηλή τάση) και ξύλινες ή τσιμεντένιες κολώνες (χαμηλή τάση) και αποτελούν τις ποιο αναγνωρίσιμες πηγές ακτινοβολιών χαμηλών συχνοτήτων.
Μάθετε περισσότερα για ακτινοβολίες από τoυς πυλώνες και τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Μετασχηματιστές ΔΕΗ
Στην Αθήνα υπάρχουν 3.500 μετασχηματιστές εγκαταστημένοι σε υπόγεια κατοικιών και 12.000 σε υπαίθριους χώρους (βλέπε φωτό).
Τα υψηλά μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται γύρω από τους μετασχηματιστές, μειώνονται σε κοντινή απόσταση. Δεν συμβαίνει όμως συνήθως το ίδιο με τα μαγνητικά πεδία που προέρχονται από τα καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης που συνδέονται σε αυτούς.
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).
Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.
________________________________________
[i] ICNIRP Guidelines for limiting exposure to time varying electric, magnetic and electromagnetic fields (up to 300GHz)
[ii] http://niremf.ifac.cnr.it/docs/niehs98.pdf
[iii] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
[iv] Havas M, (2006) Electromagnetic hypersensitivity: biological effects of dirty electricity with emphasis on diabetes and multiple sclerosis.
[v] http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol80/mono80-6E.pdf
Πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσης: Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Οι φόβοι του κοινού για τις ακτινοβολίες που προέρχονται από τη χρήση του ηλεκτρισμού, επικεντρώνονται στις γραμμές μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ. Οι γραμμές μεταφοράς έχουν δεκαπλασιαστείκαι τα δίκτυα διανομής έχουν εικοσαπλασιαστεί από το 1960 μέχρι σήμερα[i].
• Τα καλώδια των γραμμών μεταφοράς βρίσκονται πάνω σε μεταλλικούς πυλώνες, υπό τάση από 150KV (γραμμές υψηλής τάσης) έως 400KV (γραμμές υπερυψηλής τάσης)
• Τα καλώδια των γραμμών διανομής βρίσκονται πάνω σε ξύλινες ή τσιμεντένιες κολώνες, έχουν τάση 230V/400V (γραμμές χαμηλής τάσης) έως 20KV (γραμμές μέσης τάσης)
• Πηγή ακτινοβολίας αποτελούν τακαλώδια των γραμμών και όχι οι πυλώνες (οι τιμές ακτινοβολιών είναι χαμηλότερες στα σημεία των πυλώνων)
Τι ακτινοβολίες εκπέμπουν;
• Εξαιτίας της ηλεκτρικής τάσης εκπέμπονται ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος, η ένταση των οποίων είναι ανάλογη με την τάση των γραμμών. Τα πεδία αυτά συνήθως μπλοκάρονται από διάφορα γειωμένα αγώγιμα αντικείμενα όπως δέντρα, τα περισσότερα οικοδομικά υλικά κ.α.
Συνηθέστερη πηγή των ηλεκτρικών πεδίων στα σπίτια, είναι τα καλώδια ρεύματος που βρίσκονται εσωτερικά των τοίχων και όχι οι γραμμές της ΔΕΗ. Σφάλματα στην μόνωση των καλωδίων ή λάθος συνδέσεις συσκευών (π.χ. μη σύνδεση φωτιστικών οροφής με τον αγωγό προστασίας) δίνουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
• Επίσης, τα υψηλά ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις γραμμές μεταφοράς, φορτίζουν τα μικροσωματίδια στον αέρα(Corona Ions Effect) αυξάνοντας την πιθανότητα να επικολλήσουν στο δέρμα και τους πνεύμονες[ii].Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι σημαντικό σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε εργοστάσια, σε καλλιέργειες που ψεκάζονται). Τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να ταξιδέψουν με τη βοήθεια του αέρα μέχρι και 5 χμ μακριά.
• Εξαιτίας της διαρροής των καλωδίων με ρεύμα, δημιουργούνται κυκλικά γύρω τους και μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος, οι τιμές των οποίων εξαρτώνται από τις καταναλώσεις που εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες γραμμές, τις αποστάσεις των ρευματοφόρων αγωγών της γραμμής κ.α.
Αν και θεωρητικά, οι γραμμές μεταφοράς δημιουργούν μεγαλύτερα μαγνητικά πεδία σε σχέση με τις γραμμές διανομής, στην πράξη συχνότερα καταγράφουμε υψηλότερες τιμές από γραμμές 230V/400V που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις κατοικίες καθώς και από λανθασμένες συνδεσμολογίες των οικιακών ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
• Στις υπόγειες γραμμές διανομής τα ηλεκτρικά πεδία μηδενίζονται λόγω της γείωσης τους. Ωστόσο, τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούν μπορεί περνούν από σημεία που βρίσκεστε πολλές ώρες (π.χ. στον κήπο σας). Το ενδεχόμενο αυτό μπορείτε να το γνωρίζετε μόνο με την πραγματοποίηση μετρήσεων αφού οι υπόγειες γραμμές δεν είναι εμφανείς.
Προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία;
Οι ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με τις αποβολές εγκυμοσύνης, το Αλτσχάϊμερ, την λευχαιμία, τον καρκίνο του στήθους και του δέρματος, την αϋπνία, τις θρομβώσεις, βλάβες στο DNA, τον διαβήτη, την σκλήρυνση κατά πλάκας, τις νευρωτικές διαταραχές, την κατάθλιψη κ.α. (βλέπε έρευνες)
Λόγω της σύνδεσης τους με τη πρόκληση παιδικής λευχαιμίας, έχουν καταταχθεί στα πιθανά καρκινογόνα το 1998 από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας των Η.Π.Α. (NIEHS) και το 2001 από το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Για την πρόληψη επιπτώσεων υγείας προτείνεται η αποφυγή της υπέρβασης των προτεινόμενων ορίων μακροχρόνιας έκθεσης στις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων.
Η γειτνίαση με γραμμές υψηλής τάσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρχουν υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας στους χώρους σας. Ο Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα εντοπίσει τυχόν αυξημένες τιμές και θα σας ενημερώσει για τους όλους τους τρόπους μείωσης.
________________________________________
[i] www.dei.gr
[ii] Fews A.P., Henshaw D.L. et al - 1999, Corona ions from powerlines and increased exposure to pollutant
Τι δεν γνωρίζετε για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία
Ποιες οι πηγές ραδιενέργειας γύρω μας και τι ισχύει τελικά για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία; Γιατί κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ιονίζουσες ακτινοβολίες μας ωφελεί; Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα από το ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία; Πως θα προφυλαχτείτε; Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ραδόνιο στο σπίτι σας;
Τι είναι ραδιενέργεια
Τα πάντα στη φύση αποτελούνται από άτομα. Τα ραδιενεργά άτομα είναι ασταθή γιατί οι πυρήνες τους έχουνπολλή ενέργεια.
Κατά την εξασθένηση τους σε πιο σταθερές μορφές εκπέμπουν ακτινοβολία (σωματίδια α, β και ακτίνες γ) η οποία αποκαλείται ιονίζουσα γιατί προκαλεί την απόσπαση ηλεκτρονίων από άλλα άτομα δημιουργώντας ιόντα.
Ο διαχωρισμός των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών σε ιονίζουσες και μη, δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση ότι η μόνη βιολογικά επιβλαβής διαδικασία είναι ο ιονισμός. Ως εκ τούτου, οι μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από το ηλεκτρικό δίκτυο, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ θεωρούνται χαμηλότερης επικινδυνότητας, ενώ στην πραγματικότητα σε συνηθισμένα σήμερα επίπεδα έκθεσης μπορούν μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, μέσω μηχανισμών που δεν έχουν σχέση με τον ιονισμό.
Από που δεχόμαστε ραδιενέργεια
• 55% από το ραδιενεργό αέριο ραδόνιο που αναβλύζεται από διάφορα σημεία του εδάφους
• 15% από ιατρικές εφαρμογές (ακτινογραφίες, σπινθηρογραφήματα, ακτινοβόληση καρκινικών όγκων κλπ)
• 11% από ραδιενεργά ισότοπα που υπάρχουν φυσικά στο ίδιο μας το σώμα ή που περνούμε μέσω της τροφής
• 8% από ραδιενεργά υλικά στο φλοιό της γης
• 8% από τις κοσμικές ακτινοβολίες (από τον ήλιο και το διάστημα)
• 3% από καταναλωτικά είδη (πυρανιχνευτές, δομικά υλικά όπως ο γρανίτης, κάπνισμα, μαγείρεμα με φυσικό αερίο κ.α.)
• <1 από πυρηνικά εργοστάσια, πυρηνικές δοκιμές, μεταφορά ραδιενεργών υλικών κ.α. [i]
Πρόσφατα στατιστικά από τη Γερμανία δείχνουν ότι λόγω της συχνότερης πραγματοποίησης μαστογραφιών, αξονικών τομογραφιών κ.α. η συνολική ποσότητα ραδιενέργειας που δεχόμαστε από τεχνητές πηγές είναι πλέον αντίστοιχη με αυτή από φυσικές πηγές[ii].
Ποιοι εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας
• οι κάτοικοι πολύ ορεινών περιοχών
• οι κάτοικοι περιοχών με υψηλά επίπεδα ραδονίου ή ραδιενεργό υπέδαφος
• οι εργαζόμενοι σε πυρηνικά εργοστάσια, στην πυρηνική ιατρική, σε σπήλαια, ιαματικές πηγές και ορυχεία, στην παραγωγή τσιμέντου, αλουμίνας και φωσφορικών λιπασμάτων, σε γεωτρήσεις πετρελαίου και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη, οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί[iii]
Πόσο βλαβερή είναι η ραδιενέργεια;
Σε αντίθεση με τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες που είναι ως επί το πλείστον τεχνητές και έχουν εισαχθεί πρόσφατα στο περιβάλλον, οι ραδιενεργές – ιονίζουσες ακτινοβολίες υπήρχαν πάντοτε κατά την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.
Ήμαστε πάντοτε εκτεθειμένοι σε ραδιενέργεια από το φυσικό περιβάλλον και ραδιενεργές εξασθενήσεις γίνονται συνέχεια στο ίδιο μας το σώμα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει κάποιους μηχανισμούς προσαρμογής σε αυτή.
Η ραδιενέργεια ενεργοποιεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών στα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην δομή των χρωμοσωμάτων και της κυτταρικής μεμβράνης (μηχανισμοί που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου).
Ωστόσο, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι βλάβη στα κύτταρα που προκαλεί η ιονίζουσα ακτινοβολία, όταν είναι ελεγχόμενη, μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό, όπως ακριβώς γίνεται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών ή/και τη περιορισμένη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η έκθεση σε συγκεκριμένα είδη ραδιενέργειας, γινόταν ηθελημένα εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η έκκληση ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές και τα ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια (συχνά από το 1945 μέχρι σήμερα), έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που πιθανώς την εξαιρούν από τις ωφέλιμες περιπτώσεις έκθεσης σε ραδιενέργεια.
Μπορεί η ραδιενέργεια να μας ωφελήσει;
Μερίδα επιστημόνων επικαλούμενη την θεωρία Hormesis, υποστηρίζει ότι η ραδιενέργεια μπορεί να έχει και ενισχυτική για τον ανθρώπινο οργανισμό επίδραση.
Σύμφωνα με την Hormesis (από την ελληνική λέξη ορμή), οι αρνητικές επιπτώσεις από τοξικές ουσίες, ραδιενέργεια κλπ δεν είναι γραμμικώς ανάλογες με την ποσότητα κατανάλωσης ή έκθεσης. Συγκεκριμένες δοσολογίες είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό αφού προκαλούν την διέγερση όλων των συστημάτων του οργανισμού για την επιδιόρθωση των προσωρινών βλαβών.
Συγκεκριμένα η περιοδική έκθεση σε μικρές ή μεσαίες δόσεις ραδιενέργειας (Radiation Hormesis):
• Προκαλεί ελεγχόμενες βλάβες στο DNA οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του γενετικού υλικού[iv].
• Αναζωογονεί τα κύτταρα, ενεργοποιεί σημαντικά ένζυμα βοηθώντας στην ρύθμιση του στρες και καταστέλλει τον καρκίνο, την υπέρταση και το διαβήτη[v].
• Αποτελεί άσκηση για το ανοσοποιητικό σύστημα. «Είναι σαν να κάνουμε push ups» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής πυρηνικής μηχανικής του πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης Gilbert Brown[vi].
• Βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης πειραματόζωων από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας[vii]. Αντίστοιχα, οι κάτοικοι φυσικά ραδιενεργών περιοχών παρουσιάζουν τις μισές χρωμοσωματικές ανωμαλίες από τους υπόλοιπους όταν δεχτούν υψηλή δόση ακτινοβολίας[viii].
• Είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα, σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Luckey[ix]. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος με τη λιγοστή του επαφή με τον ήλιο και τη φύση υποφέρει από «έλλειψη ραδιενέργειας».
• Ήταν πολύ διαδεδομένη στις αρχές του 20ου αιώνα στην ιατρική κοινότητα. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος είχε προωθήσει τη χρήση ραδιενεργού ράδιου σε διάφορες θεραπείες. Το νερό με ράδιο πουλιόταν σαν ελιξίριο υγείας[x].
• Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων με την τοποθέτηση ραδιενεργών πετρωμάτων σε διάφορα σημεία του σώματος (πωλούνται και στο ίντερνετ[xi]!).
• Εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα σαν εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο. Έχει μάλιστα ενισχυτική επίδραση στον οργανισμό[xii], σε αντίθεση με την υψηλότερη έντασης ιονίζουσα ακτινοβολία που χρησιμοποιείται τοπικά στις συνηθισμένες ακτινοθεραπείες και έχει πολλές παρενέργειες.
• Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αρθρίτιδας[xiii],άσθματος[xiv] και πληθώρας άλλων ασθενειών[xv] σε δεκάδες ιαματικά λουτρά ραδιενεργού ραδονίου (radon spas) σε όλο τον κόσμο (στην Ελλάδα: στα Καμένα Βούρλα, την Ικαρία κ.α.).
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ιαματικά λουτρά ραδονίου υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα – π.χ. στη Μοντάνα των Η.Π.Α. είναι 400 φορές μεγαλύτερα από το συνιστώμενο όριο από το αμερικανικό Πρακτορείο Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA)[xvi]!
Γιατί είναι επικίνδυνη η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό ατύχημα
Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κάθε μορφή ραδιενέργειας εξαρτώνται από τη δόση και τον χρόνο έκθεσης, από το αν η έκθεση είναι εξωτερική ή εσωτερική αλλά και από τονχρόνο εξασθένησης του κάθε ραδιενεργού στοιχείου.
Η έντονη έκθεση προκαλεί σημαντικές βλάβες στην υγεία
Κοντά στα σημεία πυρηνικών ατυχημάτων η έκθεση σε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετούς, καταρράκτη, στείρωση, τριχόπτωση και σε κάποιες περιπτώσεις θάνατο[xvii],[xviii].
Οι υψηλές τιμές ραδιενέργειας μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα
Επειδή σε περιπτώσεις ατυχημάτων (βλ. Ιαπωνία) γίνονται καθησυχαστικές δηλώσεις, όπως «Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αντίστοιχα με αυτά μιας ακτινογραφίας» ή «αντίστοιχα με 5 ακτινογραφίες» ή κάπου «αντίστοιχα με αυτά μιας αξονικής τομογραφίας (!!)», πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τέτοιες ιατρικές διαδικασίες διαρκούν λίγη ώρα, ενώ οι τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας λόγω ατυχήματος μπορεί να διατηρηθούν σε μια περιοχή για χρόνια.
Η ραδιενεργός ρύπανση της τροφικής αλυσίδας είναι πιο επικίνδυνη από την εξωτερική έκθεση σε ραδιενέργεια
Το ραδιοϊσότοπα που εκλύονται σε ένα πυρηνικό ατύχημα ρυπαίνουν τον αέρα και καταλήγουν στα λαχανικά και το πόσιμο νερό και από εκεί στα ζώα, το γάλα και τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες έχουν την τάση να μην διαχωρίζουν την εξωτερική δόση ραδιενέργειας από αυτή που δεχόμαστε εσωτερικά όταν έχουμε εισπνεύσει ή καταναλώσει ένα ραδιενεργό υλικό.
Το γεγονός αυτό είναι παραπλανητικό αφού όπως αναφέρει και ο πρώην γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Κινδύνους από Ακτινοβολίες «είναι σαν να συγκρίνουμε το να ζεσταινόμαστε δίπλα σε φωτιά με το να καταπίνουμε αναμμένο κάρβουνο!»[xix].
Σύμφωνα με επιστημονική θεωρία, η μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας (όπως συμβαίνει λόγω της κατανάλωσης κάποιων ραδιενεργών στοιχείων) είναι εκατομμύρια φορές πιο βλαβερή από την μικρής διάρκειας εξωτερική έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας (Petkaou Effect) και είναι πιθανό να σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών[xx].
Βιολογικά πιο ισχυρά τα ραδιοϊσότοπα που εκλύονται στα πυρηνικά ατυχήματα
Ένα χαρακτηριστικό πολλών ραδιενεργών υλικών είναι ο μεγάλοςχρόνος ημιζωής (half life) δηλαδή το διάστημα που απαιτείται για ένα ραδιενεργό στοιχείο να χάσει το 50% της ενέργειας του.
Αυτά τα υλικά παραμένουν εκατομμύρια χρόνια ραδιενεργά μέχρι να εξασθενήσουν, γεγονός που προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Ωστόσο, ραδιενεργά στοιχεία με μεγάλο χρόνο ημιζωής (π.χ. 700 εκατομμύρια χρόνια το ουράνιο-235) έχουν πολύ αργό ρυθμό εξασθένησης υποβάλλοντας μας σε αμελητέα ραδιενέργεια σε σχέση με αυτή που λαμβάνουμε από τη φύση ή το ίδιο μας το σώμα (π.χ. το κάλιο-40 στο σώμα μας έχει χρόνο ημιζωής τα 1400 εκατομμύρια χρόνια).
Το πρόβλημα είναι ότι στα πυρηνικά ατυχήματα εκλύονται στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία με πολύ μικρότερους χρόνους ημιζωής, που εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία σε μικρότερο διάστημα και επιβαρύνουν περισσότερο τα κύτταρα συγκεκριμένων οργάνων.
Για παράδειγμα το ραδιενεργό ιώδιο-131 (με 8 μέρες χρόνο ημιζωής) συσσωρεύεται κυρίως στο θυρεοειδή και με παρατεταμένη κατανάλωση προκαλεί τη δυσλειτουργία του ή/και καρκίνο.
Αντίστοιχα τα ραδιενεργά στοιχεία κέσιο-137 (που συσσωρεύεται στους μυς και το λίπος) και το στρόντιο-90 (που συσσωρεύεται στα κοκάλα) έχουν περίπου 30 χρόνια χρόνο ημιζωής και όταν τα καταναλώσουμε επηρεάζουν σημαντικά τα κύτταρα μας για δεκαετίες μέχρι να εξασθενήσουν (το στρόντιο-97 συνδέεται με τη λευχαιμία).
Ποιες ήταν οι επιπτώσεις υγείας από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ
Οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος το 1986 στο Τσέρνομπιλ διαφέρουν σημαντικά[xxi].
Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι το ατύχημα προκάλεσε μεγάλη αύξηση στους καρκίνους (κυρίως θυρεοειδούς και λευχαιμίες), τις γενετικές παραμορφώσεις και την πρόωρη παιδική θνησιμότητα και θεωρεί ότι οι σχετιζόμενοι θάνατοι πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο, αριθμός που συνεχώς θα αυξάνεται[xxii].
Αντίθετα η Επιστημονική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιπτώσεις από την Ατομική Ενέργεια (UNSCEAR) σε πρόσφατη αναθεώρηση των επιστημονικών δεδομένων υποστήριξε ότι, εκτός από τους 57 θανάτους που προήλθαν από την αρχική έκρηξη, στη διαρροή ραδιενέργειας αποδίδονται μόνο 4000 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς[xxiii].
Να σημειωθεί ότι η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα στην ανάπτυξη του καρκίνου θυρεοειδούς[xxiv].
Επίσης, η εκκένωση περιοχών, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα που ακολούθησαν το ατύχημα επηρέασαν ψυχολογικάμεγάλη μερίδα πληθυσμού, γεγονός που από μόνο του είχε αρνητικές επιπτώσεις υγείας.
Φουκοσίμα VS Τσέρνομπιλ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε 6πλάσια απόσταση από τη Φουκοσίμα σε σχέση με το Τσέρνομπιλ.
Στην κλίμακα επικινδυνότητας πυρηνικών ατυχημάτων, το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, που είχε θεωρηθεί το μεγαλύτερο μέχρι τώρα, ήταν βαθμού 7.
Το ατύχημα στην Φουκοσίμα ενώ αρχικά χαρακτηριζόταν βαθμού 4, πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε βαθμού 7 (ανακοίνωση του Διεθνούς Πρακτορείου Πυρηνικής Ενέργειας στις 12 Απριλίου [xxv]).
Στο Τσέρνομπιλ είχε σημειωθεί έκρηξη και ο καπνός από τη φωτιά μετέφερε μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών υλικών για περίπου 10 μέρες σε όλη την Ευρώπη, μολύνοντας σημαντικά το νερό και τα τρόφιμα.
Στη Φουκοσίμα υπάρχει σταδιακή ρύπανση του αέρα η οποία μπορεί να ξεπεράσει συνολικά αυτή του Τσέρνομπιλ, αφού υπάρχουν πολύ περισσότερα πυρηνικά καύσιμα (1760 τόνοι έναντι μόνο 180) και η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να συνεχιστεί για δεκαετίες[xxvi]. Η κύρια διαρροή ραδιενέργειας προς το παρόν γίνεται προς τη θάλασσα ρυπαίνοντας τα ψάρια και τα φύκια.
Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα λόγω της διαρροής ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία;
Αν πιστεύετε ότι η ραδιενέργεια από τη Φουκοσίμα δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα, δείτε εδώ την πορεία του ραδιενεργού νέφους από την ημέρα του ατυχήματος μέχρι τις 12 Απριλίου.
Για απομακρυσμένες χώρες όπως η Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι τόσο η αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, αλλά ηαυξημένη κατανάλωση ραδιενεργών στοιχείων μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που πραγματοποιεί συνεχώς μετρήσεις στον αέρα, το νερό της βροχής, τα χόρτα, το γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής και το πόσιμο νερό, διαβεβαιώνει ότι «πρόκειται για εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας» .
Η ΕΕΑΕ υποστηρίζει επίσης ότι οι ποσότητες ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν στις τροφές «δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον» και ότι «δεν απαιτείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και καμία αλλαγή στις διατροφικές ή άλλες συνήθειες του πληθυσμού» (ανακοίνωση στις 5 Απριλίου[xxvii]- για νεότερες ανακοινώσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ: http://www.eeae.gr).
Αντίθετα, η γαλλική Επιτροπή Έρευνας και Πληροφορίας για τη Ραδιενέργεια (CRIIRAD), που επίσης μετρά τα επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων, σε έκθεσή της αναφέρει ότι συγκεκριμένες τροφές είναι λογικό να αποφεύγονται ειδικά από τα παιδιά και τις εγκύους, δεδομένου ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η ραδιενεργός ρύπανση της τροφικής αλυσίδας (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση τους).
Τρόποι μείωσης της έκθεσης σε ραδιενέργεια
• Αποφύγετε την κατανάλωση λαχανικών, κρέατος, ψαριών και γάλακτος που προέρχονται από τις πληγείσες από τη ραδιενέργεια περιοχές (οτιδήποτε έχει παραχθεί μετά τις 12 Μαρτίου 2011).
• Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ραδιοϊσοτόπων υπάρχουν στα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι, λάχανο κλπ), με εξαίρεση αυτά που παράγονται σε θερμοκήπια.
• Πλύνετε καλά τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε (αν και η γαλλική Επιτροπή Έρευνας και Πληροφορίας για τη Ραδιενέργεια υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική).
• Επίσης τα ραδιοϊσότοπα συγκεντρώνονται ιδιαίτερα στο γάλα, την κρέμα και το τυρί από ζώα που βόσκουν έξω και τρέφονται με χόρτα (πιο επιβαρημένο το πρόβειο).
• Χρησιμοποιείστε φίλτρο νερού (π.χ. άνθρακα) για το νερό που πίνετε.
• Η λήψη ιωδιούχου καλίου προτείνεται μόνο πριν ή ακριβώς μετά την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας (δεν ενδείκνυται για τη χώρα μας). Το ιώδιο προστατεύει μόνο το θυρεοειδή, αφού τον γεμίζει, εμποδίζοντας την απορρόφηση του ραδιενεργού ιωδίου.
• Μην ξεκινήσετε προληπτικά την λήψη ιωδίου, καθώς έχει και αυτή αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Φροντίστε να καλύπτετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο μέσω της διατροφής (φυσικές πηγές ιωδίου: θαλασσινά, τυρί κ.α.). Για κάποιον που έχει έλλειψη ιωδίου στη διατροφή του ίσως έχει νόημα η λήψη συμπληρωμάτων φυκιών (π.χ. Kelp) τα οποία περιέχουν ιώδιο αλλά σε χαμηλότερες δοσολογίες.
• Με την ίδια λογική, πιθανή προστασία ίσως προσφέρουν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν και ποσότητες μη ραδιενεργών μορφών κεσίου και στροντίου.
• Άλλα συμπληρώματα που προτείνονται είναι το NAC (N-Acetyl-Cysteine), η χλωρέλα, η σπιρουλίνα, η πηκτίνη κ.α. (περισσότερες πληροφορίες και δοσολογίες θα βρειτε εδώ:http://doctorapsley.com/RadiationTherapy.aspx )
• Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα ή η χρήση ειδικής μάσκας με φίλτρο για τα ραδιενεργά σωματίδια, είναι μέτρα που θεωρούμε ότι αφορούν μόνο την Ιαπωνία και τις κοντινές της χώρες.
Πόσο ασφαλής είναι τελικά η πυρηνική ενέργεια;
Τα πυρηνικά ατυχήματα δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 152 περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές κ.α.[xxix]
Για την Ελλάδα ο σημαντικότερος κίνδυνος προέρχεται από τους 143 ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς με κοντινότερους σε εμάς αυτούς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Πυρηνικά εργοστάσια σχεδιάζει να δημιουργήσει και η Τουρκία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.
Όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιάπωνας ειδικός στην πυρηνική ενέργεια Hiroshe Takashi, αν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ήταν τόσο ασφαλείς, δεν θα τους έχτιζαν σε απομακρυσμένα μέρη, αλλά στα κέντρα των πόλεων ώστε να γλιτώσουν τις ενεργειακές απώλειες λόγω μεταφοράς στα καλώδια [xxx].
Τι ισχύει για το ραδόνιο
Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο που προέρχεται από τη διάσπαση του ουρανίου που βρίσκεται στο φλοιό της γης και αποτελεί ακόμα την κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου σε ραδιενέργεια.
Πολλές περιοχές έχουν λόγω υπεδάφους αυξημένα επίπεδα ραδονίου (στην Ελλάδα: Νεράιδα Θεσπρωτίας, Μελιβοία και Σέλερο Ξάνθης, Καβάλα, Πρασινάδα και Δοξάτο Δράμας, Μύκονος, Πεντάλοφο Κοζάνης, Θεσσαλονίκη κ.α.[xxxi]).
Το ραδόνιο χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς σε δεκάδες ιαματικά λουτρά ή σπηλιές ραδονίου σε όλο τον κόσμο, όπου οι ασθενείς εκτίθενται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ραδονίου για περιορισμένο κάθε φορά χρόνο.
Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα, όπως συμβαίνει εξαιτίας της εισόδου ραδονίου από ρωγμές και σωληνώσεις στις κατοικίες και της συσσώρευσης του σε χώρους πολύωρης χρήσης, αποτελεί πιθανό επιβαρυντικό παράγοντα για τον άνθρωπο.
Το αμερικανικό Πρακτορείο Περιβαλλοντικής Προστασίας θεωρεί το ραδόνιο ως τη 2η αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα μετά το τσιγάρο[xxxii]. Άτομα που καπνίζουν και διαμένουν σε σπίτια με υψηλά επίπεδα ραδονίου θεωρείται ότι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το ραδόνιο θεωρείται καρκινογόνο κυρίως εξαιτίας παλαιότερων ερευνών που έδειχναν αυξημένο καρκίνο στον πνεύμονα σε εργαζόμενους σε ορυχεία (σημεία με πολύ υψηλές τιμές ραδονίου)[xxxiii]. Από τις νεότερες έρευνες αρκετές επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του ραδονίου με τον καρκίνο στον πνεύμονα ενώ υπάρχουν και κάποιες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο[xxxiv].
Χώροι που είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν υψηλές συγκεντρώσεις ραδονίου είναι υπόγεια ή ισόγεια δωμάτια με ελλιπή εξαερισμό. Ειδικά στην περίπτωση που κοιμάστε σε τέτοιους χώρους, ίσως έχει νόημα να προβείτε σε μέτρηση των επιπέδων ραδόνιου. Έχετε υπόψη σας ότι η σωστή μέτρηση ραδονίου γίνεται σε χώρο όπου δεν αερίζεται για κάποιο διάστημα και απαιτεί μεγάλο χρόνο καταγραφής μετρήσεων (π.χ. η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τοποθετεί δοσίμετρα ραδονίου στο σπίτι σας για διάστημα 4-6 μηνών).
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol έδειξε ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων ακτινοβολιών χαμηλών συχνοτήτων αυξάνει μέχρι και 18 φορές την συσσώρευση των σωματιδίων ραδονίου στο χώρο [xxxv]. Με τονΈλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης μπορείτε να μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.
________________________________________
[i] Roger Eckhardt, Ionizing Radiation, Los Alamos Science, Number 23
[ii] Radiation exposure, average in Germany,http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/r/radiation-exposure-ger.htm
[iii] Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, οδηγός Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
[iv] Feinendegen LE. Evidence for beneficial low level radiation effects and radiation hormesis
[v] Resolving the Controversy over the Beneficial Effects of Ionizing Radiation, J. Cuttler, Conference on the Effects of Low and Very Low Doses of Ionizing Radiation, World Council of Nuclear Workers
[vi] Matthew Shaffer, Another 3 Mile Island
[vii] Biology and Medicine, Interview with Dr. Sadao Hattori, 21stCantury Science & Technology
[viii] Ghiassi-nejad et al, VERY HIGH BACKGROUND RADIATION AREAS OF RAMSAR, IRAN: PRELIMINARY BIOLOGICAL STUDIES, Health Physics January 2002, Volume 82, Number 1
[ix] J. Muckerheide, It’s time to tell the truth about the helath benefits of Low – Dose Radiation, 21st Cantury Science & Technology, Summer 2000
[x] J. Cuttler, M. Pollycove, Can Cancer be treated with Low Doses of Radiation?, Journal of American Physicians and Surgeons, Volume 8, No 4, Winter 2003
[xi] www.nighthawkminerals.com
[xii] J. Cuttler, M. Pollycove, Can Cancer be treated with Low Doses of Radiation?, Journal of American Physicians and Surgeons, Volume 8, No 4, Winter 2003
[xiii] Albrecht Falkenbach et al, Radon therapy for the treatment of rheumatic diseases—review and meta-analysis of controlled clinical trials, Rheumatology International Volume 25, Number 3
[xiv] Mitsunobu F. et al, Elevation of antioxidant enzymes in the clinical effects of radon and thermal therapy for bronchial asthma, J. Radiat. Res., 44, 95-99 (2003)
[xv] Neda T. et al, Radon concentration levels in dry CO2 emanations from Harghita Băi, Romania, used for curative purposes, Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry Volume 277, Number 3
[xvi] Tom Bethell, Underdosed – Could toxins and Radiation be food for you?, The American Spectator, July-August 2002
[xvii] Acute Radiation Syndrome, Wikipedia
[xviii] http://depletedcranium.com/putting-radiation-exposure-in-context/
[xix] Chris Busby, Deconstructing Nuclear Experts
[xx] John W. Apsley, II, MD(E), DC, Radiation Toxicity Antidotes,www.doctorapsley.com
[xxi] Chernobyl disaster, Wikipedia
[xxii] Alexey V. Yablokov, Vassily B. Nesterenko, Alexey V. Nesterenko, Chernobyl: Consequences of the Catastrophe for People and the Environment
[xxiii] The Chernobyl accident, UNSCEAR's assessments of the radiation effects, www.unscear.org/unscear/en/chernobyl.html#Conclusions
[xxiv] Tom Bethell, Underdosed – Could toxins and Radiation be food for you?, The American Spectator, July-August 2002
[xxv] http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html
[xxvi] Fukushima radioactive fallout nears Chernobyl levels,http://www.newscientist.com/article/dn20285-fukushima-radioactive-fallout-nears-chernobyl-levels.html
[xxvii]http://www.eeae.gr/gr/index.php?menu=2&fvar=html/president/_ana_anakoinosi_05_04_2011
[xxix] UNSCEAR 2008 REPORT: VOLUME I, page 15
[xxx] Hirose Takashi, What They're Covering Up at Fukushima
[xxxi] Θ. Τσίπηρας, Ραδόνιο, www.buildings.gr/greek/eksoplismos/oikologika_ilika/radonio.htm
[xxxii] U.S. Environmental Protection Agency, A citizens guide to Radon
[xxxiii] Health effects of radon, Wikipedia
[xxxiv] Cohen BL. Test of the linear-no threshold theory of radiation carcinogenesis for inhaled radon products. Health Phys. 1995;68:157-174.
[xxxv] Henshaw DL, Ross AN, Fews AP, Preece AW., Enhanced deposition of radon daughter nuclei in the vicinity of power frequency electromagnetic fields., Physics Laboratory, University of Bristol, UK, Int J Radiat Biol. 1996 Jan;69(1):25-38.
Γιατί τα ισχύοντα όρια έκθεσης στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ανεπαρκή
Τα επιτρεπτά όρια έκθεσης στις μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες σήμερα είναι ουσιαστικά αυτά που ορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) και τα οποία:
• «βασίζονται σε βραχυπρόθεσμες άμεσες επιπτώσεις υγείας όπως η διέγερση των περιφερειακών νεύρων και μυών, η ηλεκτροπληξία και τα εγκαύματα από την επαφή με αγώγιμα αντικείμενα και η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών που προκαλεί η απορρόφηση ενέργειας κατά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» (ακριβής μεταφορά από τον οδηγό της ICNIRP [i])
• αναγνωρίζουν ως μοναδική επίπτωση των ακτινοβολιών την θέρμανση των ιστών, ενώ έχουν πια αναγνωριστεί πληθώρα άλλες επιβαρυντικές, μη θερμικές, επιδράσεις όπως:παραγωγή πρωτεϊνών του στρες, αύξηση δραστηριότητας των ελευθέρων ριζών, εκροή ασβεστίου, αύξηση διαπερατότητας αιματοεγκεφαλικού φραγμού, συντονισμός δεσμών υδρογόνου-οξυγόνου, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αυξημένη παραγωγή ισταμίνης κ.α.
• παραμένουν αμετάβλητα από το 1998 παρά την ραγδαία αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης τα τελευταία χρόνια και τις νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι οι παραπάνω μη θερμικοί μηχανισμοί δράσης οδηγούν μακροπρόθεσμα σε επιπτώσεις υγείας όπως:λευχαιμία, καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου και των ακουστικών νεύρων, Αλτσχάϊμερ, αϋπνία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κατάθλιψη, αλλεργίες κ.α.
• δεν λαμβάνουν υπόψη τους την συνεχή και ταυτόχρονη έκθεση του πληθυσμού σε πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας
• αγνοούν την διαφορετική απορρόφηση των ακτινοβολιών από ενήλικες και παιδιά
• διαχωρίζουν τις ακτινοβολίες μόνο με βάση την συχνότητα και όχι την κυματομορφή, που φαίνεται ότι αποτελεί ένα βιολογικά ισχυρό παράγοντα
Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι το μεγαλύτερο πλέον μέρος της ακτινοβολίας που δεχόμαστε οφείλεται στις νέου τύπου ασύρματες ακτινοβολίες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά τηλέφωνα, τις βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ασύρματα μόντεμ, οι οποίες έχουν κυματομορφή με περιοδικούς παλμούς υψηλής έντασης.
Το 2007, η επιστημονική ομάδα BioInitiative Working Group που έλαβε υπόψη πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, συμπέρανε ότι:
«Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ταηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουνεπιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματοςσαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναιανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων»[ii]
Μια απλή παραστατική εξήγηση είναι η εξής: Ένα αυγό στο οποίο ασκούμε συνεχή ασθενή πίεση δεν σπάει. Όμως η περιοδική άσκηση ισχυρής πίεσης, ακόμη και αν διατηρήσουμε την ίδια μέση τιμή πίεσης, θα προκαλέσει τη θραύση του κέλυφους.
«Τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι ανεπαρκή. (...) Καλούμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την Αρχή της Προφύλαξης, μέχρι να αναπτυχθούν βιολογικά επαρκή όρια για την προστασία του πληθυσμού, όχι μόνο από την απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το κεφάλι, αλλά και από τις αρνητικές επιπτώσεις στηνβιοχημεία, την φυσιολογία και τους ηλεκτρικούς βιορυθμούς» Διεθνές Επιστημονικό Ψήφισμα της Βενετίας (2008) [iii]
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).
Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.
________________________________________
[i] Guidelines For Limiting Exposure To Time-Varying Electric, Magnetic, And Electromagnetic Fields
[ii] Carl Blackman, BioInitiative Report, Section 14
[iii] http://www.icems.eu/resolution.htm
Ασφαλή όρια έκθεσης σε τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίεςΤα τελευταία χρόνια διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς μακροχρόνιας έκθεσης για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
"Το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουν μεγάλη ένταση για να προκαλέσουν βιολογικές επιδράσεις. Υπάρχουν πια σημαντικές αποδείξεις ότι σήματα εξαιρετικά χαμηλής ισχύος έχουν συνέπειες" [i]Abraham Liboff, ερευνητής, Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Florida Atlantic
ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ
Ένταση Ηλεκτρικού Πεδίου (Ε) Εναλλασσόμενου Ρεύματος (50Hz)
NCRP 10 V/m
TCO 10 V/m
argeTQ <10 V/m
ÖKOPASS <10 V/m
IBN Ιδανικά Ασθενή Ισχυρά Πολύ ισχυρά
<0,3 V/m 0,3-1,5 V/m 1,5-10 V/m >10 V/m
Επίπεδα στη φύση <0,0001 V/m
Τι είναι τα ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων
• Tα ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος οφείλονται στην τάση των ηλεκτροφόρων αγωγών.
• Εκπέμπονται συνεχώς με αμείωτη ένταση σε κάθε ηλεκτροδοτημένο χώρο.
• Η παρουσία υψηλών τιμών ειδικά στους χώρους τωνυπνοδωματίων θεωρούμε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση νααποφεύγεται, αφού πιθανά υπονομεύει την διαδικασία αναζωογόνησης των κυττάρων κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.
• Υπάρχουν πολλές απλές λύσεις για να τα αποφύγετε.
Συχνές αιτίες υπέρβασης των 10 V/m (= βολτ ανά μέτρο)
• Ελλείπεις γειώσεις ή σφάλματα στην μόνωση των ηλεκτρικών καλωδίων στους τοίχους
• Αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές
Πυκνότητα Ροής Μαγνητικού Πεδίου (Β) Εναλλασσόμενου Ρεύματος (50Hz)
NCRP 200 nT
WHO 300-400 nT
TCO 200 nT
argeTQ <200 nT
ÖKOPASS <100 nT
BioInitiative Working Group 100 nT
IBN Ιδανικά Ασθενή Ισχυρά Πολύ ισχυρά
<20 nT 20-100 nT 100-500 nT > 500 nT
Επίπεδα στη φύση <0,0002 nT
Τι είναι τα μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων
• Tα μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος οφείλονται στην διαρροή ηλεκτροφόρων αγωγών με ρεύμα (δηλαδή παρουσιάζονται μόνο όταν υπάρχει κατανάλωση ρεύματος)
• Είναι σημαντική η αναγνώριση των πηγών τους και η απομάκρυνση από αυτές., αφού διαπερνούν σχεδόν κάθε υλικό και μπορεί να μας επιβαρύνουν σημαντικά ιδιαίτερα τις ώρες αυξημένων ενεργειακών αναγκών.
• Έρευνα του 1993 στις Η.Π.Α. έδειξε ότι πάνω από το 25% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο κατά μέσο 24ωρο όρο σεπερισσότερο από 200nT [ii]
Συχνές αιτίες υπέρβασης των 200 nT (= νάνο τέσλα = 10-9τέσλα)
• καλώδια της ΔΕΗ
• λάθος συνδέσεις ηλεκτρικών κυκλωμάτων
• μετασχηματιστές φωτιστικών χαμηλής τάσης
ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ
Πυκνότητα Ισχύος (S) Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων Υψηλών Συχνοτήτων
European Parliament STOA 100 μW/m2
BioInitiative Working Group 100 μW/m2
Saltsburg Public Health Department 1 μW/m2
IBN Ιδανικά Ασθενή Ισχυρά Ακραία
<0,1μW/ m2 0,1-10μW/ m2 10-1000μW/ m2 >1000 μW/m2
Επίπεδα στη φύση <0,000001 μW/m2
Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων
• Οι ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων δημιουργούνται απόπομπούς (κεραίες κ.α.) που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, στην εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων κ.α.
• Η εκπομπή τους είναι συνήθως συνεχής, μεταδίδονταιελεύθερα στο χώρο σε αποστάσεις λίγων μέτρων έως πολλών χιλιομέτρων και σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί μη εκτεθειμένο στις ασύρματες ακτινοβολίες σημείο.
• Πολλές από τις ασύρματες ακτινοβολίες έχουν προστεθεί πολύ πρόσφατα και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικές λόγω τηςπαλμικής κυματομορφής τους.
Συχνές αιτίες υπέρβασης των 100 μW/m2 (=μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο)
• κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν πλέον σε κάθε αστική περιοχή - συνήθως καμουφλαρισμένες)
• κεραίες ασύρματου τηλεφώνου ή ίντερνετ (από την δική σας ή από γειτονικές κατοικίες)
---------------------------------------------
NCRP = National Council Of Radiation Protection and Measurement = Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες των Η.Π.Α. (μη επικυρωμένες συστάσεις επιστημονικού πάνελ του NCRP - Scientific Committee 89-3 Report on Extremely Low Frequency Electric and Magnetic Fields,http://www.microwavenews.com/ncrp1.html)
WHO = World Health Organization = Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας («πιθανώς καρκινογόνα επίπεδα» σύμφωνα το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol80/mono80-6E.pdf)
TCO = Οικολογικό Πρότυπο για τις ηλεκτρονικές συσκευές (απόσταση 30 cm)
European Parliament STOA = Science and Technology Options Assessment = Οργανισμός Αποτίμησης Επιστημών και Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (εισήγηση Δρ. Hyland, Options Brief and Executive Summary, PE Nr. 297.574 March 2001,europarl.europa.eu/stoa/publications/studies/20000703_en.pdf)
BioInitiative Working Group = συστάσεις για τους εσωτερικούς χώρους, διεθνούς ομάδας επιστημόνων με βάση δεδομένα από πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (http://www.bioinitiative.org/report/index.htm)
argeTQ = πράσινο αυστριακό πιστοποιητικό κατοικιών
ÖKOPASS = πιστοποίηση κατοικιών, αυστριακού Ινστιτούτου Βιολογίας Κτιρίων (IBO)
Saltsburg Public Health Department = Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Σάλτσμπουργκ (ανεπίσημες συστάσεις για τους εσωτερικούς χώρους, Precautionary recommendation for indoor environment, Austria 2002, salzburg.gv.at/konfliktmanagement_salzburger_modell.pdf)
IBN = Institut für Baubiologie + Ökologie Neubeuern – Συστάσεις για τα υπνοδωμάτια, του γερμανικού Ινστιτούτου Βιολογίας Κτιρίων
Αποφύγετε την καθημερινή έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολιών και προστατέψτε την υγεία σας, με τονΈλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης κατοικιών και χώρων εργασίας.
________________________________________
[i] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
[ii] www.niehs.nih.gov/emfrapid