12/7/11

ΠΑΝΙΚΟΣ...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αναβολή των αποφάσεων για το χρέος και την αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός και από τιςδηλώσεις των Ολλανδών αξιωματούχων οι οποίοι άφησαν ξεκάθαρα για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Το Γιουρογκρούπ μετέθεσε για μετά από ένα μήνα τις αποφάσεις προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές και βάζοντας μεγαλύτερη φωτιά σε άλλες περιφερειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Μπορεί η δημοπρασία ομολόγων για την Ελλάδα να πήγε σχετικά καλά και να άντλησε πάνω από 1 δισ. με 4,90% από 4,96%, ωστόσο, στην Ιταλία δανείστηκαν με τσουχτερό επιτόκιο δείχνοντας ότι οι κερδοσκόποι έβαλαν στο στόχαστρο την ιταλική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια με τις τράπεζες να πιέζονται περισσότερο εν αναμονή των stress tests την Παρασκευή.
Κι ενώ το κλίμα είναι κακό, το βλέπουν όλοι και περιμένουν μήπως υπάρξει κάποιο θαύμα για να αποφευχθεί το μοιραίο, η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Το κυριότερο είναι ότι έχει αρχίσει να μην
κυβερνά περιμένοντας τη λύση από το εξωτερικό. Τα έσοδα δεν εισπράττονται, οι δαπάνες ξεφεύγουν και το μόνο που γίνεται είναι η άνευ αντίδρασης υποταγή στις εντολές της τρόικας.
Μάλιστα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου μετά το χθεσινό Γιουργκρούπ. Περιέργως, ο τσάρος τα βλέπει όλα με αισιοδοξία και ότι δόθηκε μήνυμα στις αγορές.
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης. Βεβαίως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας”.
Αυτό δηλώνει ο υπουργός πηγαίνοντας κόντρα στο κάκιστο κλίμα και την απαισιοδοξία που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τον πάτο του βαρελιού. “Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Eurogroup έδωσε χθες εντολή να διερευνηθούν άμεσα όλες οι πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο «πάτος του βαρελιού» για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Είμαστε δηλαδή στον πάτο του βαρελιού και από εδώ και στο εξής θα ανεβαίνουμε. Αυτό άραγε είναι το νόημα, ή ότι κάποιος θα κλείσει το καπάκι και θα μείνουμε μέσα στο βαρέλι για πάντα;

ANTINEWS

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....