7/7/11

Πουλάει ελληνικά νησιά ο Γ. Παπανδρέου...!

... ποιο να διαλέξω ; 

Αμέτρητα νησιά σε όλη την Ελλάδα διατίθενται προς πώληση και αναζητούν τον κατάλληλο ιδιοκτήτη, ενώ όπως πρόσφατα διευκρινίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν έχει σχέση με τις πωλήσεις αυτές η κυβένρηση αφού πρόκειται για ιδιωτικά νησιά.

Για τους πιο καχύποπτους ωστόσο, αποτελεί μείζον θέμα το πως κατέληξαν αυτά τα νησιά σε χέρια ιδιωτών και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν νομικά κενά σε αυτές τις αγοραπωλησίες...ειδικά τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με την Καναδέζικη ιστοσελίδα Private Islands, αμέτρητα νησιά σε όλη την Ελλάδα διατίθενται προς πώληση και αναζητούν τον κατάλληλο ιδιοκτήτη. « Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ), ή από ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι, ή ενός καλού οικοπέδου


στην Άπω Ανατολή» αναφέρει η προαναφερόμενη ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών σε όλο τον κόσμο.Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα την έκταση, τη γεωγραφική θέση και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του καθενός.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 νησιά εκ των οποίων μόλις τα 200 κατοικούνται. Πολλά από αυτά είναι ιδιόκτητα -τα συναντούμε κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος και λιγότερο στο Αιγαίο- και φέρουν μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους. Η εκμετάλλευση τους μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση τους σε ξένους ιδιοκτήτες – κάτι που ,όμως, έπαψε να ισχύει το 2003.
Από τότε δημιουργήθηκε μια ολοκαίνουρια αγορά με «προσιτό» προϊόν αφού κατά μέσο όρο το κόστος ενός νησιού ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ φθάνουν και μέχρι τα 15 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ για άλλα νησιά οι τιμές είναι συγκεκριμένες και για άλλα αποτελούν αντικείμενα διαπραγμάτευσης, ενώ πολλοί είναι οι Τούρκοι επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για τα προς πώληση νησιά.
Αμέσως, μεσιτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο αλλά και σε Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα και Λάρισα επικέντρωσαν τις δραστηριότητες τους σε αυτές της νησίδες.

Τα νησιά που πωλούνται -μεταξύ άλλων- είναι τα εξής:
Βούβαλος: 127 στρέμματα 3,6 εκατ. ευρώ
Το νησί Βούβαλος του Αμβρακικού στη τιμή των 3,6 εκ. ευρώ. Εχει έκταση 127 στρεμμάτων, το οποίο καλύπτεται με ελιές και πεύκα, έχει επιβλητικούς γκρεμούς, φυσικά λιμάνια, αμμώδεις παραλίες και διασκορπισμένες λίμνες. Ενώ παράλληλα είναι βολική είναι η τοποθεσία του, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου και οι πόλεις Άρτα και Πρέβεζα. Ειδικά για το αεροδρόμιο σημειώνουμε ότι ο κάτοχος του νησιού θα μπορεί με το ιδιωτικό του αεροπλάνο άνετα να το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του και στη συνέχεια επιβιβαζόμενος σ' ένα ταχύπλοο σε 3-4΄θα είναι στο νησί του.

Άγιος Αθανάσιος: 10 στρέμματα, 1,5 εκατ. ευρώ
Στον Κορινθιακό κόλπο, 1,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Ιτέας και σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και το ιστορικό λιμάνι του Γαλαξιδίου, βρίσκεται αυτό το όμορφο νησί. Πεύκα και ελιές είναι διάσπαρτα σε όλο το έδαφος και μια μικρή αμμουδερή παραλία βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του νησιού. .Το περιβάλλον είναι φυσικό και ήσυχο, όσον αφορά στο εσωτερικό, το θαλασσινό νερό που douses η ακτή είναι κρυστάλλινα και πλούσια σε ζωή θάλασσα.
Μικρή Αμοργός: 494 στρέμματα, 6,1 εκατ. ευρώ
Άγιος Θωμάς: 300 στρέμματα, 15 εκατ. ευρώ
Αποτελεί μέρος της αλυσίδας Διαπόρι στο Σαρωνικό Κόλπο, μια περιοχή γνωστή για την πλούσια σμαραγδένια ομορφιά της γραφικότερα νησιά της. Το νησί είναι στη μέση σε μια αλυσίδα από τρία νησιά σήμερα διαθέσιμα προς πώληση, και ανέρχεται συνολικά 300 στρέμματα. Προσβάσιμο από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί, περίπου σε 20 λεπτά και από την Αθήνα σε 45 λεπτά. Υπάρχουν 2 γραφικά χωριά στην άμεση περιοχή με πολυτελείς κατοικίες κατά μήκος των ακτών που περιβάλλουν. Η πλησιέστερη πόλη της Κόρφου είναι ένα ήσυχο χωριό θέρετρο πολλά μικρά ιστιοφόρα σκάφη των οποίων η τελεία shimmering Σαρωνικού και Αργολικού κόλπου. Η πόλη των Μεγάρων είναι μόλις μισή ώρα μακριά, καθιστώντας την τοποθεσία απολύτως πρωταρχικό για την τροφοδοσία ενός θερέτρου στην ελίτ της Ευρώπης.

Νήσος Ναυσικά: 235 στρέμματα, 6,9 εκατ. ευρώ
Βρίσκεται στο Ιόνιο και είναι ίσως από τα τλευταία έρημα νησάκια του Ιονίου και γι αυτό είνια ιδανικό για όσους θέλουν απομόνωση.
Καρδιώτισσα: 800 στρέμματα, 6,5 εκατ. ευρώ
Βρίσκεται στο κέντρο του Αγαίου κοντά στη Σίκινο και τη Φολέγανδρο έχει υποδομές για ιστιοπλοϊα καταδύσεις και σπορ δράσης. Ο πλούσιος βυθός θα ήταν κατάλληλος ακόμη και για θαλάσσσιο πάρκο ή κέντρο ωκεανογραφικών  μελετών. Εχει απολύτως καθαρούς τίτλους.
Με τιμή διαπραγματεύσιμη:

Ταραγονήσι: 90 στρέμματα, η τιμή δεν είναι σαφής
Τρία ανώνυμα νησιά του Ιονίου, 170 στρέμματα, 49,4 στρέμματα και 58,3 στρέμματα. Τα τρία νησιά θα πωληθούν ξεχωριστά και θα έχουν υψηλή τιμή
Άι-Γιάννης: 750 στρέμματα, η τιμή θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους αγοραστές
Η Σαμπάχ κάνει αναφορά και στην κατάργηση των εμποδίων για την αγορά ακίνητης περιουσίας στις παραμεθόριες περιοχές από αγοραστές που δεν είναι Ελληνες.
Ποιά έχουν πουληθεί:
Το νησί Κεφαλονήσι με έκταση 110 στρέμματα πουλήθηκε στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο έναντι 500.000 ευρώ το 2006
Το νησί Κύθρο με έκταση 756 στρεμμάτων όπου αγοράστηκε έναντι 3.000.000 ευρώ από μία Ελληνοαμερικανική εταιρία.
Ο εμίρης του Κατάρ, ο σείχης Χαμαντ μπιν Χαλίφα αλ Τανί έχει αγοράσει νησί στο Ιόνιο πέλαγος και προσδοκά την εμπορική εκμετάλλευση του με τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς χώρου διακοπών.Παρά την έντονη φημολογία που έκανε λόγο για τη νήσο Σκορπίδι (ιδιοκτησίας του βουλευτή Σπ. Λιβανού και του αδερφού του) παραμένει άγνωστο πιο τελικά επέλεξε.
Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά (σύμφωνα με «Το Βήμα» 15/08/2009) κατέχει το 50% του νησιού Ρένες δίπλα στη Σκυροπούλα.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου


Ποιά τρία νησιά θέλει να αγοράσει Tούρκος επιχειρηματίας

Ο ίδιος αναφέρει τα νησιά που ενδιαφέρεται τα οποία είναι το Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Ναυσικά, Βούβαλος, Καρδιώτισσα

Τουλάχιστον 3 ελληνικά νησιά ενδιαφέρεται να αγοράσει ο πρόεδρος της τουρκική κατασκευαστικής εταιρείας FİYAPI Φικρέτ Ινάν από αυτά που θα βγουν προς πώληση.
Ο ίδιος δηλώνει πως «σε περίπτωση που μας τονίσουν οτι δεν θα πουλήσουν τα νησιά σε Τούρκους, τότε θα ιδρύσουμε εταιρεία στην Ελλάδα και θα τα αγοράσουμε».
Ο Ινάν τονίζει οτι ήδη έχει κάνει προεργασία για την αγορά νησιών και ήδη μέσω κτηματομεσιτών έχει επιλέξει 6 απ'αυτά.
«Πρόκειται να διαθέσουμε ένα ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 3 νησιών και οι επενδύσεις μας σ'αυτά θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια δολάρια», υποστηρίζει ο τούρκος επιχειρηματίας. Ο ίδιος αναφέρει τα νησιά που ενδιαφέρεται τα οποία είναι το Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Ναυσικά, Βούβαλος, Καρδιώτισσα.
Ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας δήλωσε επίσης ότι«αν, Θεός βοηθός, κάνω αυτή τη δουλειά θα δημιουργηθεί αμέσως μια γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και θα είμαστε σε θέση να δεχόμαστε πελάτες και στα τουρκικά και στα ελληνικά νησιά. Σκέπτομαι επίσης να βάλω μια γραμμή φεριμπότ να εξυπηρετεί αυτά τα νησιά».
Ο επίδοξος αγοραστής δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια αλυσίδα ξενοδοχείων στα ελληνικά νησιά που θέλει να αγοράσει και να την  προσθέσει σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που κτίζει σε τουρκική νησίδα 400.000 τετρ. μέτρων στα ανοικτά της Σμύρνης την οποία αγόρασε το 2010 αντί 35 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Ινάν δήλωσε επίσης ότι αν και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες ακολουθήσουν την στρατηγική του και αγοράσουν καμια 50-ρια νησίδες του Αιγαίου η Τουρκία «θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρώπη». Εγώ, πρόσθεσε, «ανοίγω την πόρτα. Θα είναι σπουδαίο να κάνουν ανάλογες επενδύσεις και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες»

.

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....