29/7/11

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΏΝ


της Λήδας ΦιλιππάκηΣπάνια συνεργασία

Έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στην Τουρκία

Το μουσείο Sakip Sabancihttp://img.protothema.gr/FCB06551ED40D9799C2C7B3DA0F28006.jpg
Το μουσείο Sakip Sabanci
Την τιμητική του θα έχει φέτος το καλοκαίρι το μουσείο Sakip Sabanci της Κωνσταντινούπολης καθώς εκεί θα γίνει η έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων προερχόμενω από την χώρα μας και τα Μικρασιατικά παράλια.


Η έκθεση θα τιτλοφορείται, «Απέναντι: Οι Κυκλάδες και η Δυτική Ανατολία στην 3η π.Χ. χιλιετία» και θα αποτελέσει τον πρώτο δεσμό συνεργασίας μουσείων μεταξύ των δύο κρατών.


Ο επισκέπτης θα μπορέσει να θαυμάσει ελληνικές αρχαιότητες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως κοσμήματα, ειδώλια, πήλινα αγγεία, μαγειρικά σκεύη και όπλα.


Η διαδικασία συλλογής όλων των, προς έκθεση, αντικειμένων λέγεται ότι έχει βοηθήσει πολύ τους ειδικούς ανάλογων εκθέσεων αλλά και τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν τη σχέση ανταλλαγής αγαθών και τρόπου ζωής –κατά την αρχαιότητα- μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Σε μία περιοχή με έντονες διαμάχες –ακόμα και σήμερα- σχετικά με πολιτικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά προβλήματα που ανακύπτουν μονίμως, πολλά από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στα τεφτέρια των μελετητών διατηρούν…δύο ονομασίες, ανάλογα με την γλώσσα στην οποία θα αναφερθούν.


Ο υπεύθυνος του τουρκικού μουσείου που θα φιλοξενήσει την έκθεση, Nazan Olcer, δήλωσε ότι, «θέλουμε το γεγονός αυτό να υπερνικήσει τις γνωστές προκαταλήψεις των τελευταίων ετών και να γίνει πρόσκληση για να μοιραστούμε την υπερηφάνεια του παρελθόντος μας». 


Από την πλευρά του, ο Νικόλας Σταμπολίδης του μουσείου Γουλανδρή είπε ότι τα συγκεκριμένα εκθέματα «είναι το κάλλιστο που μπορεί να προσφέρει η αρχαιολογική μελέτη μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια».


Μάλιστα, εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί το γεγονός ότι πολλά από τα αρχαιότατα ελληνικά εκθέματα υπήρξαν έμπνευση για καλλιτέχνες του 20ου αιώνα όπως είναι οι Πικάσσο και Τζιακομέτι. 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 
Πηγή: The New York Times
Σχόλια Χρηστών
14
Διονύσιος Βούτος | 28/07/2011 15:10
@ alexandros | 28/07/2011 12:39 Αν ο Στράβωνας έγραψε βλακείες , τότε βλακείες λέω και εγώ και ευτυχώς που τον χαρακτηρισμό του βλάκα μου τον προσδίδεις εσύ γιά να με χαρακτηρίσεις ως μη συμβατό με την δική σου γνώση και σκέψη .... @ Πειραιώτης | 28/07/2011 14:14 Οι Ίωνες στην σημερινή Τουρκία που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ είναι πάνω από 20.000.000 και όχι ένα εκατομμύριο μόνο .. Και οι Ίωνες είναι πάντα Ίωνες και σαν δωδεκαθεϊστές πριν τον Χριστιανισμό και σαν Χριστιανοί όταν ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό , αλλά και σαν Ισλαμιστές όταν ασπάσθηκαν το Ισλάμ .. Την Τουρκία δεν θα την διαλύσουν , γιατί η Τουρκία όπως είναι σήμερα τους εξυπηρετεί , αφού το εκμεταλλεύονται αυτό οι Δυτικοί γιά να κρατούν τους Ίωνες σε εμφύλια διαμάχη , εντείνοντας την άγνοια που έχουν επιβάλει και οξύνοντας τις τεχνικές διαφορές που τις τραβούν από τα μαλλιά γιά να εξεργεθεί η άλλη θρησκευτική πλευρά και με αυτόν τον τρόπο να είναι πάντα αυτή η φυλή σε διαμάχη ... Για αυτό όταν έρθει ο Ίων Άναξ και ενώσει την φυλή εξασφαλίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών θεμάτων της ΙΔΙΑΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΦΥΛΗΣ , δεν θα ξέρουν ούτε που να κρυφτούν αυτά τα αλάνια ...
Πειραιώτης | 28/07/2011 14:14
Ρωμιός(Rum)-Ίωνας(Yunan)-Πόντιος=ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΕΛΟΣ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ..ΜΙΛΑΜΕ...ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 500 ΠΧ...Δεν έχετε καταλάβει ότι στην Τουρκία ζούν πάνω απο 1.000.000 εξισλαμισμένοι ελληνες κρυπτοχριστιανοι (αναμεσα και τους Τουρκοκρητικούς που δηλώνουν Έλληνες και όχι Τούρκοι..γιατι πινουν το ρακί και χορεύουν την μαντινάδα)...Το λέω γιατί ο κολλητός μου είναι στην Πόλη και δουλεύει την πρεσβεία εκεί ως διπλωματης...Αυτο που περιμένουν είναι η πλήρης ανεξιθρησκεία που πιέζονται απο παντού ειδικά απο τις ΗΠΑ εξαιτίας του Πατριαρχείου και της Αγιάς Σοφιάς...Η Αρχή του Τελους της Τουρκίας θα είναι με τη δημιουργία Κουρδιστάν.Επίσης δεν έχετε καταλάβει ότι Ελληνες απο εδώ αγοράζουν οικόπεδα στα παράλια της Μ.Ασιας για να κάνουν βίλες εξαιτίας του χαμηλου κοστους με την ισοτιμια του ευρώ και επίσης για επιστροφή των μικρασιατικών ριζών απο πρόσφυγες δευτερης και τριτης γενιάς.Δεν το λέω απο άποψη Εθνικισμού...αλλά απο έγκυρη πηγή που δουλεύει ο γνωστός μου.
δεν ειναι αστειο | 28/07/2011 13:46
Είναι γνωστό ότι όλες οι αρχαιότητες είναι ελληνικές εκτός από ρωμαϊκές, αιγυπτιακές και σουμμεριακές-περσικές στις οποίες πολλές φορές συμμετείχε το ελληνικό στοιχείο. Υπάρχει όμως η τιτάνια προσπάθεια αιώνων για παραχάραξη της ιστορίας.Σου δείχνουν την πόλη Πέτρα σκαλισμένη στην πέτρα στη Συρία και σου λένε είναι αραβική όταν οι άραβες ούτε σκηνές της προκοπής δεν είχαν! Όλοι προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν, οι Βούλγαροι τους Θράκες και τον Ορφέα, οι Σκοπιανοί τους Μακεδόνες και τον Αλέξανδρο κ.τ.λ.. Οσοι μένουν μακριά αναφέρονται σε Μεσογειακά ευρήματα και πολιτισμό. Είμαι σίγουρος πως οι Τούρκοι που θέλουν να οικειοποιηθούν τα ελληνικά ευρήματα μιλάνε για "ανταλλαγές" τούρκων των πεαραλίων με Έλληνες των νησιών! Οι ονομασίες είναι Ιωνία και Αιολία, γνωστές σε όλο τον κόσμο και σημερινό και αρχαίο και όχι δυτική ανατολία. Και δεν υπάρχουν ανταλλαγές καθώς οι ταύτιση των κατοίκων ήταν μεγαλύτερη από όση είχαν οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους και οι Αργίτες με τους Κορίνθιους. Ούτε διαμάχες για τα πολιτισμοκά υπάρχουν γιατί πέρα από το ότι δεν υπήρχε άλλος πολιτισμός δεν υπήρχε και φυσική παρουσία τούρκων στην περιοχή για άλλα 2.000 χρόνια
Δημήτρης Κορίνθιος | 28/07/2011 13:05
Ο ΛΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΦΑΒΑ!!!!!!!!!!! 'Η  ΦΑΒΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΑΚΟ? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ..... ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΡΩΜΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ....ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ??
Dillon | 28/07/2011 13:05
Ο σωστος τιτλος του αρθρου θα επρεπε να ειναι; Ελλαδα και Τουρκια εκθετουν Ελληνικες Αρχαιοτητες απο κοινου
JVA | 28/07/2011 12:46
Το πλιάτσικο εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνισμού αναβαθμίζεται τώρα και στο εξωτερικό. Το γελοίο είναι ότι μιλάμε για ΟΗΕ, πολιτισμούς και ανθρώπινα δικαιώματα. Ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου, καμία αντίρρηση αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα στη φύση, ίσως και να μην είναι κακό (ισχυρότερος δεν είναι πάντα ο φυσικά/πληθυσμιακά δυνατότερος αυτό το είχαν αποδείξει οι αρχαίοι Έλληνες). Απλά είναι γελοίο όταν προσπαθεί κανείς να το παρουσιάσει/"βαφτίσει" διαφορετικά.... Αρχαία από τον Τουρκικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ.... έλεος....
KK | 28/07/2011 12:39
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡ.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΦΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20-30 ΧΡΟΝΙΑ.
alexandros | 28/07/2011 12:39
kala re dionisi....ELEOS pia me tis VLAKEIE SOU, DIAVASE K LIGO ISTORIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vassilis | 28/07/2011 12:30
παλι το παιχνιδακι του τουρκικου ΥΠ ΕΞ και της τουρκικης προπαγάνδας!! ντροπή σας!
αναγνωστης | 28/07/2011 12:18
απο τοτε που συνοστιζονταν οι Μ Ασιατες Ελληνες στα παραλια για ενα εισητηριο κατα την διαρκεια της τουριστικης περιοδο του 24 απο τοτε εχουν και μεγαλο αρχαιο τουρκικο πολιτισμο απλα λογω υγρασιας οι τουρκοι μενανε λιγο παραμεσα στην ασια και δεν κατεβαινανε στα εξοχικα τους στα παραλια μην κοιτατε τωρα αλαξε ο καιρος και ειναι καλυτερα ουστ αλητες πολιτικοι και απολιτιστοι αρχαιολογοι που δεν σηκωνεται κεφαλι

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....