11/7/11

Τώρα θα καταλάβουν στην Ευρώπη πόσα απίδια έχει ο σάκος.

O πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συγκάλεσε για  τις 9 σήμερα το πρωί σύσκεψη (πριν από την συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης), στην οποία έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Reuters οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια που γίνεται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν επίσης το sell-off των τραπεζικών τίτλων στις συναλλαγές της Παρασκευής και την εκτίναξη του ιταλικού spread καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης. Στόχος της συνάντησης είναι να διαμορφωθεί σαφέστερη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν τη συνάντηση του Eurogroup αργότερα τη Δευτέρα και ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες στις 15 Ιουλίου.
Είναι προφανές πλέον ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού καθώς
φαίνεται ότι το εφιαλτικό σενάριο της “μόλυνσης” κι άλλων οικονομικών της Ευρωζώνης, από την κρίση χρέους, γίνεται πραγματικότητα. Και φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν σωστά, όταν αδυνατούν να βρουν λύσεις για την Ελλάδα.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι προ των πυλών. Όπως και η παγκόσμια. Τους το είπε άλλωστε ο Α. Σαμαράς στην τελευταία σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Και ότι ευθύνεται κυρίως η Γερμανία που επιμένει να βάλει τους ιδιώτες μέσα στην διασπορά του ρίσκου. Έτσι αυξάνει όμως το ρίσκο και επιτείνονται τα προβλήματα και άλλων χωρών πέραν της Ελλάδας επειδή ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός και η βιωσιμότητα τουν χρέους αρχίζει να έχει προβλήματα. Στην επιδείνωση της κατάστασης συμβάλλει φυσικά και το Μνημόνιο που δεν λειτουργεί.
Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν ελληνικό αλλά οι κομισάριοι, οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών κώφευαν. Τους έλεγε επίσης ο Σαμαράς εδώ και μήνες για μια συνολική λύση, κυρίως μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά ποιος τον άκουγε.
Όλο αυτό τον καιρό οι Έλληνες είμαστε οι κακοί, τεμπέληδες, ψεύτες και κλέφτες που πρέπει να ξεπουλήσουμε τα πάντα για να σωθούμε. Τώρα θα καταλάβουν στην Ευρώπη πόσα απίδια έχει ο σάκος.
Η έκτακτη σύσκεψη που αποφάσισαν για σήμερα, αυτή τη φορά δεν έχει στο κυρίως μενού Ελλάδα αλλά Ιταλία και εν συνεχεία Ισπανία. Στη γειτονική Ιταλία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά για τις τράπεζες. Στις 15 Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα stress tests και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο άνοιγμα των ιταλικών τραπεζών. Το χρέος πιέζει την γειτονική χώρα η οποία φαίνεται να είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Κι αν η Ελλάδα ήταν μια… κουτσουλιά που επηρέαζε όλη την Ευρώπη φανταστείτε την Ιταλία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν μέτρα προκειμένου να απαγορευτεί το sort selling καθώς αναμένουν τις επόμενες ημέρες “επίθεση” κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για όλη την Ευρώπη καθώς και από την Ισπανία τα νέα δεν είναι καθόλου καλά.
Από την άλλη, η αποτυχία του γαλλικού σχεδίου για roll over στο ελληνικό χρέος έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη καθώς όλοι φοβούνται ότι αν δε βρεθεί άμεσα λύση θα “σκάσει” η Ελλάδα και θα ακολουθήσουν κι άλλες οικονομίες.
Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία, τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ελληνική οικονομία. Αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν καταφέρουν να βρουν μια συνολική λύση τότε το δράμα της Ευρώπης θα είναι τόσο βαρύ που θα μας πάρει όλους από κάτω.


ΑΠΟ ΤΟ ANTINEWS

Ιστορίες για την γηραιά αρχόντισσα Καλλιθέα

Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100....